Zuccarello – større enn fotball-VM

 

Mats Zuccarello (26) er med sitt New York Rangers to seire fra å bli første norske spiller i NHLs sluttspillfinale om gedigne Stanley Cup. Hvor stort er det, hvis det skulle skje?

Innbitte NHL – eller Zuccarello – fans har sittet oppe natt etter natt foran TV eller PC-skjermen.

491763811-jpgmontrea-753Lenge.

I det siste for å følge Mats Zuccarello og New York Rangers i semifinalen mot Montreal Canadiens. Natt til fredag starter kamp nummer tre i serien best av syv klokken 02.00 norsk tid. Zucca & co leder 2-0 i kamper etter to borteseiere.

De to neste kampene går i Madison Square Garden på Manhattan.

New York kan være klar for Stanley Cup-finalen allerede natt til mandag. Mot vinneren av Chicago Blackhawks-Los Angeles Kings. 1-1 i kamper. Kamp tre natt til søndag. Chicago er regjerende mester, Los Angeles vant for to år siden.

New York Rangers vant siste gang for 20 år siden, i 1994 med Mark Messier som kaptein og legendariske Mike Keenan som trener (første trener som har vunnet NHL-sluttspillet og KHL-sluttspillet (Metallurg Magnitogorsk i år).

De historiske referansene er selvsagt mange flere. Det er jo snakk om profesjonell amerikansk sport. Mediene «over there» velter seg i dem.

I New York City gis de enda en slags omdreining.

New York Rangers trekker drøyt 750 000 tilskuere til sine hjemmekamper i Madison Square Garden (bildet= i løpet av en sesong – i grunnserien. Men media er ikke like interessert i hockeylaget i byens storstue ved Broadway – ombygd og renovert for fem-seks milliarder kroner de siste tre årene – som New York Yankees  i baseball, New York Knicks i basketball (også i Madison Square Garden), New York Mets i baseball – eller kanskje til og med New York Jets i amerikansk fotball «ute i» New Jersey.

489626405-jpgnew-yor-722Derfor vakte det oppsikt da nærmere hundre journalister onsdag møtte til Rangers’ første trening etter hjemkomsten fra seier nummer to i Montreal.

«Something is different about the city», skriver avisen New York Newsday – med et opplag på drøyt 400 000 og nedslagsfelt Long Island.

New York Rangers er blitt «feel-good» laget alle snakker om og vil se og høre om. Spesielt etter at moren til lagets nye stjernespiller Martin St. Louis døde og lagkameratene samlet seg rundt ham i sorgen. Det hevdes også at laget samlet seg i sorgen, til «en familie» hvis bånd nå er så sterke at ingen motstander – Chicago eller Los Angeles – vil være i stand til å bryte dem.

Og Mats Zuccarello og hans Rangers kan heve Stanley Cup (bildet: Chicago-kaptein Jonathan Toews i fjor) som vinner at NHL-sluttspillet 2014.

171460437-jpgboston--246What a story!

Hvordan vil vi her hjemme takle den?

Første del av den da Mats Zuccarello, fra Hovin i Oslo, som første nordmann er klar for Stanley Cup-finalen.

Den mest ihuga fansen har det klart for seg.  Det er – allerede – det største i norsk idrett. Større enn vossingen Knut Rocknes trenersuksess for Notre Dame i amerikansk fotball for hundre år siden, større enn kicker Jan Stenerud som vant Super Bowl med Kansas City Chiefs i 1970 og større enn Suzann Pettersens LPGA Championship i 2007.

For ikke å snakke om John Arne Riises Champions League-seier med Liverpool i 2005.

Han kan gå og legge seg.

I ishockeysammenheng større enn Patrick Thoresens «trippel» med NHL-semifinale for Philadelphia Flyers 2008, sluttspillseier med Salavat Juljajev i russiske KHL 2011 og nummer to i VMs poengliga – og valgt til mesterskapets All Star lag – bak Russlands NHL-superstjerne Jevgenji Malkin for to år siden.

Mats Zuccarello slet i sesongstarten. Etter syvende kamp ble han plassert på tribunen av Rangers’ nye trener Alain Vigneault.  Til neste kamp var han på isen igjen. Fra «comebacket» 26. oktober mot Detroit Red Wings har han vært New York Rangers beste løper-spiller – stort sett.

Det er ikke sugd av eget bryst.

For et par dager siden publiserte Newsday en egen sak, en hyllestartikkel, om Mats Zuccarello. Den begynner slik: «Dette Rangers-laget er full av gode historier, om gode ledere, gode spillere og en stor keeper (svenske Henrik Lundqvist, bildet). Kanskje ville ikke noe av dette ha skjedd nå, hvis det ikke hadde vært for en god avgjørelse tatt av Mats Zuccarello».

19880939-jpgnew-york-455I korte trekk: Mats Zuccarello lyktes ikke i sitt første forsøk som New York Rangers-spiller. Etter to sesonger dro han til Magnitogorsk i russiske KHL. Foran NHL-sluttspillet i fjor hentet Rangers-manager Glen Sather ham tilbake.

Zuccarello kunne sagt nei, men ville prøve én gang til. Han mente han var god nok til å klare det, denne gangen.

Ett mål og seks målgivende på 12 sluttspillkamper. Nest best bak nåværende rekkekamerat Derick Brassard (skadet for øyeblikket).

New York Rangers beste målpoengjeger denne sesongen, med 19 mål og 40 målgivende pasninger på 77 spilte av 82 kamper i grunnserien. Henholdsvis to og åtte foran Derek Stepan og Brad Richards på andre og tredjeplass (begge 82 kamper).

2014-05-18t190211z-2-951 Sammen med Martin St. Louis (Zuccarello & co i begravelsen til moren hans, bildet) på topp i sluttspillet: 11 målpoeng (4 mål/7 målgivende) på 16 kamper. Det gir Zuccarello 13. plass totalt av alle spillerne som har deltatt i sluttspillet. For de (enda) mer spesielt interesserte:  Zuccarellos pluss/minus-statistikk viser pluss 7. Den viser til forholdet på isen ved forlengs/baklengsmål.

Best blant New York Rangers’ løper-spillere.

Han har dekket, det vil si stoppet med kroppen, 21 skudd i sluttspillet.  Det er nest flest av løper-spillerne som fortsatt er med i de to kampene om Stanley Cup.

492349265-jpgmontrea-53Det tegner til å bli litt av en Zuccarello-finale, hvis Rangers vinner to kamper til i semifinalen.

Den vil vare til etter at fotball-VM har begynt.

Mats Zuccarello mot fotball-VM.

For egen del vil jeg si at Mats Zuccarello i en best av syv kamper serie om Stanley Cup – mot Chicago Blackhawks eller Los Angeles Kings – er størst.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Perfekt keeper-kabal

MINSK (VG) Hockeygutta fikk en ny keeper-helt da Steffen Søberg (20) reddet 33 skudd mot Sverige. Men det er den gamle – Lars Haugen (27) – som skal redde Norge til kvartfinale mot Slovakia i kveld.

Det er nemlig slik kabalen til keeper-trener Pekka Alcén (bildet, sammen med Lars Haugen under) vil gå opp.

Til slutt.

c2d826b9bf4d4c04a371-817Perfekt.

Steffen Søberg slo gjennom internasjonalt i junior-VM for noen år siden. Han sto bokstavelig talt på hodet (og reddet) da Norges juniorer egentlig var sjanseløse i konkurranse med verdens beste i aldersbestemt klasse under seniornivå.

– Jeg har spilt foran 20 000 på tribunen i Canada og vært med på dette før. Men da gikk det ikke så bra, bemerket Steffen Søberg da jeg pratet med ham i pressesonen etter 1-2 for Sverige i går.

Vålerengas Steffen Søberg – selvsagt fra drabantbyen Manglerud og talentfabrikken Manglerud Star – ble valgt i den såkalte NHL-draften av Washington Capitals for tre år siden. Han flyttet til Canada og Swift Current Broncos i juniorligaen CHL. Det gikk ikke så bra. Unge Søberg dro hjem til Manglerud, og gikk til Vålerenga.

frv5968-jpgminsk-hvi-552Der har i utgangspunktet autodidakt Søberg (bildet, etter trening i formiddag) hatt Sveriges keepertrener Stefan Lahde som læremester og veileder. Søberg har reddet Vålerenga til to seriemesterskap.

På landslaget har han hatt svenske Pekka Alcén som keepertrener. Han står ikke tilbake for Lahde når det gjelder kunnskap om keeperjobben. Snarere tvert imot, vil jeg påstå – selv om jeg vel har null greie på akkurat det (Alcén har imidlertid sørget for at seks-syv svenske keepere har fått seg et godt levebrød i NHL, så derfor påstanden).

GODT HUMØR: Norsk trening før kveldens kamp mot Danmark. Landslagssjef Roy Johansen sammen med Mads Hansen (t.v) og Alexander Bonsaksen. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Steffen Søbergs talent er ubestridt. Men landslagssjef Roy Johansen har ment at han har en del å gå på når det gjelder «hvordan leve som toppidrettsutøver». Da Pekka Alcén – det er han alene som bestemmer slikt – smøg Steffen Søberg inn som reserve for Lars Haugen i kampen mot Danmark søndag, lå det i luften at VM-debuten lå like rundt hjørnet for Søberg.

At den skulle komme allerede ved neste korsvei, mot Sverige, var imidlertid litt overraskende for oss utenforstående.

Ikke desto mindre var den nøye planlagt.

Steffen Søberg fikk allerede mandag morgen – dagen etter Danmark-kampen og halvannet døgn før Sverige-kampen – beskjed om at han skulle starte i mål for Norge mot regjerende verdensmester Tre Kronor.

MATCHVINNER: Norge kan takke keeper Lars Haugen for at det ble 3-1-seier mot Slovenia i åpningskampen i VM. Foto: Bjørn S. Delebekk

Hadde jeg vært litt mer våken, burde jeg skjønt det av samtalen jeg hadde med Lars Haugen etter treningen mandag morgen. Haugen i buret var løs og ledig, mer enn han pleier å være. Jeg bemerket dette, og Haugen svarte noe sånt som at han nå skulle kul’n og slappe av og forberede seg og ta det med ro og…ja, null stress, liksom.

Fordi han – som jeg da ikke skjønte – hadde fått beskjed om at han hadde tre hele dager på å forberede seg til å stå i mål mot Slovakia.

Det betyr at Norges førstevalg i mål – Haugen – etter kveldens kamp vil få to nye dager til restitusjon foran kampen mot Frankrike lørdag formiddag (17. mai). Med seier eller poeng i den også, er kvartfinalen i havn.

Og keeper-kabalen til Pekka Alcén nær ved å gå opp.

Da får Steffen Søberg anledning til å vise seg frem igjen, mot Jaromir Jagr og Tsjekkia søndag 18. mai, slik at Lars Haugen kan spille seg varm mot Canada 20. mai – og med en ny dags hvile være optimalt rustet til kvartfinalen 22.

f3ece41fdaa84ff595ff-932Høyst sannsynlig mot Russland: Gruppe-firer pulje A (Norge) møter gruppevinner pulje B (Russland), og vice versa i kvartfinalen (to mot tre/tre mot to).

Det eneste som kan forkludre denne teorien – keeper-trener Pekka Alcéns påståtte kabal – er at Lars Haugen blir syk eller plutselig ser pucken like dårlig som i andre OL-kamp mot Finland for tre måneder siden.

Det første kan skje, det andre vil ikke skje.

Alcén, som er «på» keeperne sine som om de var det mest dyrebare han eide her på jorda, kan også få det for seg (sett utenifra) at keeperkampen Haugen-Søberg plutselig er helt jevn.

Dødt løp etter Canada-kampen, og at Søberg vil være bedre egnet til å stå imot russere enn Haugen – selv Haugen gjør det «hver dag» for klubblaget Dinamo Minsk.

Det er ikke særlig sannsynlig. Lars Haugen er liksom Alcéns baby etter at han – mot Roy Johansens (milde?) protest – kastet ukjente og nær uprøvde reserve-reserve-Haugen til løvene i VM-åpningen mot Sverige i 2011-VM.

Men han har altså gjort det en gang før, og usikkerheten er herved plantet for å gjøre keeperspørsmålet så spennende som det bør være og understreke at det har et element av gambling i seg.

En kuriositet til slutt: På det internasjonale ishockeyforbundets siste «Power-ranking» ligger Norge på 6. plass (bak Frankrike), ned fire plasser fra den forrige søndag – og 1-2 for Sverige. Kommentaren knyttet til plasseringen nå: «Sondre Olden hadde vært billigere enn David Clarkson».

frv7058-jpgminsk-hvi-85Den spiller på Oldens (21) elegante mål og internasjonale gjennombrudd mot Sverige, og en spiller som er karakterisert som en av NHLs mest overbetalte – David Clarkson. Han tjente etter overgangen fra New Jersey Devils hele 27 millioner kroner i Toronto Maple Leafs (fem mål/seks målgivende på 60 kamper) denne sesongen.  

Sondre Olden (1 mål/1 målg på tre VM-kamper, fra Vålerenga til svenske Brynäs etter VM) ble draftet i tredje runde som nummer 79 totalt av Toronto Maple Leafs for fire år siden, derfor power-kommentaren «Sondre Olden hadde…».

Jeg tipper Sondre Olden tjente 75 000 i Vålerenga denne sesongen. Han får i likhet med resten av hockeygutta cirka 50 000 kroner i bonus hvis de går til kvartfinalen i VM.

  

 

Hockeyguttas trolldoms-gud

 

MINSK (VG) Roy Johansen (54) har klart det igjen. Landslagssjefen har fått resten av ishockeyverden til å sperre øynene opp for lille Norge.

«You call him Roy Johansen, we call him Odin».

frv0703-jpgminsk-hvi-425Det internasjonale ishockeyforbundet presenterer fortløpende under VM en slags topp-liste kalt «Powerranking». De 16 deltakernasjonenes styrke akkurat nå, med andre ord. Etter to spilte kamper lørdag, var Norge på 4. plass – bak Sverige, Russland og USA.

Foran kampene i ettermiddag her i Minsk er Norge på 2. plass i gruppe A. Canada har syv poeng etter tre kamper, Norge seks etter to, Sverige fem etter to.

Norge-Sverige i kveld 19.45. En liten gruppefinale. Med seier – som i 2011-VM (5-4) – er de norske hockeygutta så å si klar for kvartfinale 22. mai. Antakelig mot Russland, som så langt er suverent gode i gruppe B i Minsk Arena.

Fan-kommentaren «Dere kaller ham Roy Johansen, vi kaller ham Odin» var knyttet til plasseringen på rankingen.

Odin er en treffende karakteristikk av Roy Johansen. Odin er Edda-mytologiens hovedgud. Han er krigernes gud og trolldomskunstens gud. Han tillegges også visdom.

Roy Johansen overtok ishockeylandslaget etter svenske Leif Boork i 2001.

Han møtte veggen i tre B-VM, før han ledet Norge opp i A-VM i 2005. Året etter i Riga sikret en seier mot Danmark fortsatt liv i VMs øverste divisjon. I Moskva-VM 2007 skjedde det samme da Latvia ble slått i siste kamp.

Deretter: Kvartfinale 2008, kniven på strupen i 2009, det samme i 2010, kvartfinale i 2011, kvartfinale i 2012, en liten nedtur i fjor på tross av tre seirer – allerede (betinget) suksess her i Minsk.

Totalt sett kan det kalles trolldom, som følge av kriging og visdom.

kyl-kyl-93442176-jpg-562Fordi Norge i ishockeysammenheng er en lilleputt. Det har det alltid vært, og slik vil det være i uoverskuelig fremtid – med falleferdige Jordal Amfi bygd til OL 1952 (bildet: Sondre Olden (21) feirer Vålerengas seriemesterskap) som nasjonalarena og en håndfull ishaller som Oslo kommune holder stengt lenger enn de holder dem åpne.

PS: Oslo er i utgangspunktet det største og viktigste rekrutteringsområdet for ishockey.

Det følgende må ikke forstås slik at jeg synes Minsk fremstår som et fabelaktig sted å være menneske. Men jeg tipper Roy Johansen tenker sitt når han – hver dag – ser det ene prangende idrettsanlegget etter det andre. Den «lille» ishallen der Norge spiller tar 9600 tilskuere. Treningshallen vegg i vegg er mer moderne, renere og penere enn en nær hvilken som helst ishall i Norge.

dv1583052-jpga-pictu-593Hovedarenaen (bildet) borte i gata – Minsk Arena – tar 15 000 tilskuere. Jeg har bare så vidt vært innom (Norge spiller i «lille» Chizhovka Arena), men det lå et par idretts og ishaller vegg i vegg med den også.

Hviterussland har omtrent like mange registrerte ishockeyspillere som Norge (7000), dobbelt så mange innbyggere.

Hvis Oslo får OL i 2022 er norsk ishockey lovet en midlertidig hall på størrelse med «den lille» i Minsk. Nå ser det ikke ut til at det første vil skje, og da kommer selvsagt heller ikke det andre til å skje.

I det Roy Johansen (54) går inn i pensjonistenes rekker (AFP), vil norsk ishockey – der han er vokst opp, i Oslo – fortsatt stå på stedet hvil, etter at ha ha kjempet hele livet for å få den på bena med hensyn til det han ofte og gjerne snakker om: ressurser og forutsetninger for at ishockey skal kalles toppidrett.

Gjennom 13 år som landslagssjef har han måttet lene seg til og stole på at norske ishockeyspillere finner det andre steder.

Det har de gjort.

Talentene og landslagsspillere har heldigvis valfartet til Sverige, USA, Canada, Tyskland, Finland og Russland – og Hviterussland.

c2d826b9bf4d4c04a371-817Norges keeper Lars Haugen har spilt tre sesonger for Dinamo Minsk.

(Apropos keeper: Sverige setter Anders Nilsson i mål for tredje kamp på rad mot Norge. Nilsson er 195 cm høy og veier 100 kilo. Klubblag: (litt) New York Islanders NHL/(mest) Bridgeport Sound Tigers AHL.)

VM-debutant Sondre Olden (21) flytter til Gävle og tradisjonsrike Brynäs, VM-debutant Nicolai Bryhnisveen (22/7. back) til Asplöven i Haparanda, VM-debutant Jonas Djupvik Løvlie (23) til Södertälje.

VM-veteran Per-Åge Skrøder (35) spiller sitt siste mesterskap, men er klar for sin 17. sesong i svensk ishockey. Mads Hansen (35), som mesterskapsdebuterte i 1999, gir seg også etter VM. Han har spilt ni sesonger i Sverige.  Norges «faste» kaptein Ole-Kristian Tollefsen har ikke spilt i Norge siden han var 16 år gammel, hans «vikar» nå – Anders Bastiansen (33) – har spilt de ti siste sesongene for svenske klubber.

frv3416-jpgminsk-hvi-173Mats Trygg (snart 38), som nå skal få et spesialtreningsopplegg hos Olympiatoppen (ikke is, Sognsvann kan bare by på natur-is) for å orke et par-tre VM til, har spilt i utlandet i 14 år.

I fjor høst kom han «hjem» og undertegnet en fireårs kontrakt med Lørenskog (det har ikke så mye med saken å gjøre, men her og nå bemerkes at han oppsiktsvekkende nok virker sprek som en fole foran sin 118. OL/VM-kamp i kveld).

Listen kunne vært gjort enda lenger: Mathis Olimb, Ken André Olimb, Kristian Forsberg…

Poenget er imidlertid å vise at Roy Johansen år etter år har klart å samle denne gjengen med legionærer, og han har skapt en enhet som etter hvert er blitt god nok til å ryste alle verdens beste ishockeynasjoner.

Det er trolldomskunst. Men det har selvsagt mest med visdom å gjøre.

PS! Jeg står fortsatt fast ved at han bør avgå hvis Norge rykker ned fra A-VM. Det gjør de imidlertid ikke.

 

 

 

Ingen lusekofte-reprise

MINSK (VG) Da Norge slo Sverige for første gang i VM for tre år siden – i åpningskampen – måtte svenske Aftonbladets hockeyekspert Mats Wennerholm (bildet under) gå i lusekofte i sommervarme Slovakia resten av mesterskapet. Det kommer ikke til å skje her i Minsk.

Norge-Sverige tirsdag klokken 19.45.

f-ab1802finland-jpgf-799Norge topper tabellen i gruppe A med to seirer i ordinær spilltid, mot Italia (3-0) og Danmark (4-3): Seks poeng.

 Sverige på 2. plass etter 3-0 over Danmark og 4-3 etter straffeslagskonkurranse mot Tsjekkia: Fem poeng.

trpar6240877-jpgnorw-778Liten gruppespillfinale tirsdag kveld, med andre ord.

For tre år siden skrev Aftonbladets Mats Wennerholm at han skulle gå i «norsk lusekofte» resten av VM hvis Sverige tapte for Norge i åpningskampen i Kosice. Det hadde aldri skjedd før (3-3 i 1994-VM det nærmeste), og kom ikke til å skje igjen.

Sverige ledet 3-1, de norske hockeygutta utliknet, Sverige gikk opp til 4-3, Anders Bastiansen utliknet til 4-4.

0-0 i spilleforlengelsen. Per-Åge Skrøder og Mathis Olimb scoret i straffeslagskonkurransen. Svenske Loui Eriksson og Patrik Berglund gjorde ikke det. Norge kunne juble (bildet over).

Mats Wennerholm måtte presse på seg lusekoften, skaffet til veie av VG ved veldig god hjelp av norske studenter i Slovakia.

Ole-Kristian Tollefsen klistrer løsbart på VGs Øystein Jarlsbo. Foto: Bjørn S. Delebekk

Ole-Kristian Tollefsen klistrer løsbart på VGs Øystein Jarlsbo. Foto: Bjørn S. Delebekk

(Senere skulle jeg være like tøff og uttalte foran Norge-Sveits at jeg ville gro Sveits-bart hvis hockeygutta slo sveitserne. Det gjorde de. Bart på meg, påsatt av Ole-Kristian Tollefsen (bildet)).

– Nei, det gjør jeg ikke, svarer Mats Wennerholm og ler da jeg under frokosten her på Hotel Belarus mandag spør om han vil gjenta veddemålet.  

Han er imidlertid ikke i tvil om at Norge «vil få det skikkelig tøft», begrunnet med at: Norge savner noen viktige spillere, Ole-Kristian Tollefsen og Patrick Thoresen. Dessuten var Sveriges trener Pär Mårts misfornøyd etter to (av tre mulige) poeng mot Tsjekkia. Det var spillerne også. De er ute etter å revansjere seg.

Mot Norge.

Sverige slo de norske hockeygutta – med Tollefsen og Thoresen – i 2012-VM og 2013-VM i Globen. 3-1 for to år siden og 5-1 i fjor.

Landslagssjef Roy Johansen.

Landslagssjef Roy Johansen.

Roy Johansens (bildet) underdogs vil i praksis være klar for kvartfinale – den fjerde på syv VM siden 2008 – med seier over Sverige nå. Med tap er kampen om 4. plass og kvartfinaleplass helt åpen. Sverige, Canada og Tsjekkia tar de tre første plassene, Norge, Slovakia og Frankrike vil måtte slåss om den siste kvartfinaleplassen – slik tabellen i gruppe A ser ut for øyeblikket.

Og kanskje Danmark. Sist med null poeng etter tap mot Sverige og Norge. Men danskene har – bortsett fra dårlige keepere – et sterkt lag (på papiret) og bør slå Italia, Frankrike og Slovakia (9 poeng) – og kan stjele et par poeng fra Tsjekkia.

Man vet aldri, i dette mesterskapet.

Lag fire fra gruppe A møter lag én – Russland, ser det ut til – fra gruppe B i kvartfinalen.

– Det blir ikke mange mål, spår Aftonbladet-ekspert Mats Wennerholm.

Tre Kronors rekke med Oscar Möller, Joakim Lindström (begge gullvinner Skellefteå) og Mikael Backlund (Calgary Flames, NHL) har scoret seks av syv svenske mål – om man unntar Linus Klasens (Luleå) superfrekkis-straffe/YouTube-favoritt mot Tsjekkia.

– Den rekken kan vinne alene (mot Norge), sier Wennerholm.

Sverige har bra overtallsspill.

– Men det har Norge også, sier han.

frv3416-jpgminsk-hvi-173Tre mål i overtallsspill mot Danmark: Jonas Holøs (1-2), Ken André Olimb (2-2), Mats Trygg (4-2).

Minus ved Sverige?

Backene er ikke all verden.

Joacim Eriksson (24) vil stå i mål mot Norge. Han spiller i NHLs farmerliga AHL for Utica Comets. Han fikk prøve seg en gang for Vancouver Canucks i NHL denne sesongen. Han ble byttet ut etter å ha sluppet inn seks mål.

Norges keeper Lars Haugen (27) – på hjemmebane – er minst like god.

Wennerholm, som har dekket ishockey-VM i en mannsalder (30 år), er overrasket over at Norges ishockeylandslag «er med hele tiden» i VM, år etter år – siden de rykket opp fra B til A-VM 2005/2006.

Hans kollega i Expressen, Magnus Nyström, er også litt imponert:

«Norge saknar självfallet Ole-Kristian Tollefsen, men har ändå lyckats inleda VM med två raka segrar och i går blev det 4-3 i «derbyt» mot Danmark. Största hjälten – och tröttast efter matchen – var backen Jonas Holös (bildet under), som gjorde ett mål och spelade imponerande 35 minuter!»

frv3306-jpgminsk-hvi-324– Men det har med stabilitet å gjøre. Norge har stort sett hatt det samme laget, med de samme spillerne, hele tiden: Skrøder, Tollefsen, Holøs, Bastiansen, Ask. Dermed vil de få et problem når generasjonsskiftet setter inn for alvor, sier Wennerholm.

Til sammenlikning nevner han at Sverige i VM kun har to spillere fra laget som spilte OL i Sotsji for tre måneder siden. Gustav Nyquist fra Detroit Red Wings og Jimmie Ericsson fra Skellefteå.

Litt imponerende svensk VM-statistikk til slutt: Tre Kronor er blitt slått ut i kvartfinalen to ganger i dette årtusen: 2000 i St. Petersburg av Finland og 2012-VM på hjemmebane av Tsjekkia (da Norge røk 2-5 i kvartfinalen for senere VM-gullvinner Russland).

Ellers har de minst gått til bronsefinale, hvert eneste år..

 

 

Danmark+ishockey=sant

MINSK (VG) Norge har ikke tapt for Danmark i et internasjonalt mesterskap siden Roy Johansens første VM som landslagssjef for 12 år siden. I ettermiddag er jeg redd danskene vil bryte Norges seiers-rekke på seks – fordi dansk ishockey er mye bedre enn folk flest tror. bs15231-jpgsverige-s-708

Danmark slo Norge 4-3 i B-VM i Budapest i 2002.

Siden har VM og OL-kvalifiseringsoppgjørene endt slik – Norge nevnt først: 4-0 (OL-kval 2005), 6-3 (A-VM 2006), 5-3 (OL-kval 2009), 5-4 (A-VM 2009), 6-2 (A-VM 2012), 3-2 (A-VM i fjor).

Med et par unntak har alle kampene vært veldig jevne.

(Bildet over: 6-2 i Stockholm 2012 – Jannik Hansen (t.v) ble potte sur på Ole-Kristian Tollefsen (t.h). Ingen av de to kamphanene er med i ettermiddag)

 Norge har hatt veldig mye flaks i et par av dem.

Uten Patrick Thoresen og Tore Vikingstads deltakelse ville Danmark ha vunnet minst to. Det er en spekulasjon. Men jeg er sikker på at de fleste gir meg rett i at de to – som ikke er med nå – sammen med Per-Åge Skrøder spilte en avgjørende rolle i 2006-VM, at de gjorde det i OL-kvalifiseringskampen på Jordal Amfi 2009 og at Patrick Thoresen gjorde det i Globen i fjor (matchvinner to og et halvt minutt før slutt – bildet).

bs106720-jpgishockey-190Foran Norges og Danmarks VM-kamp nummer to her i Minsk, ser det ut til å bli veldig ujevnt.

I Norges disfavør.

Danmark tapte 0-3 for Sverige i går kveld og har hatt kortere tid til restitusjon enn Norges hockeygutter, som slo Italia 3-0 relativt komfortabelt.

Danmark har imidlertid et mye bedre lag enn Norge. Det har de også – på papiret – hatt før. Men denne gangen tipper vektskålen for alvor danskenes vei.

Og det har ikke skjedd over natten.

Danmark+ishockey=sant.

Det har det vært lenge, og kjærlighetsforholdet står støtt.

Danmark spiller sitt 12. A-VM på rad, Norge sitt åttende.

(I Norges favør: tre kvartfinaler mot danskenes én)

Åtte dansker har spilt i NHL denne sesongen. Norge har en spiller i verdens beste liga: Mats Zuccarello. Han er som kjent ikke med her i Minsk. Han er opptatt med NHL-sluttspill for New York Rangers (hjemmekamp mot Pittsburgh Penguins natt til i morgen/2-3 i best av syv serien).

ba7bcebee21a4c43874d-48Danmarks VM-lag her i Minsk består av fem spillere med NHL-adresse. Ikke alle har fast adresse der. Men backen Philip Larsen (Edmonton Oilers), løperne Mikkel Bødker (mot Sveriges Gustav Nyquist (Detroit Red Wings) i går på bildet, Phoenix Coyotes) og Jannik Hansen (Vancouver Canucks) har mer enn dugelig NHL-ballast.

21-åringen Nicklas Jensen spilte 17 kamper for Vancouver Canucks denne sesongen.

Backen Oliver Lauridsen (25) er Philadelphia Flyers’ eiendom, men har spilt i farmerligaen AHL.

Han nevnes i denne sammenhengen (NHL) fordi han er backtypen Norge sårt savner og veldig gjerne – i Ole-Kristian Tollefsens skadefravær – kunne trengt til å stagge hissige danske løper-spillere på vei mot keeper Lars Haugen.

Lauridsens vitale mål: 197 cm/104 kilo.

Nicklas Jensen er et annet eksempel på hvor godt det gror i dansk ishockey, og hvorfor Danmark og dansk ishockey bør tas på alvor – spesielt rett før kampstart i Chizhovka Arena.

484503885-jpgedmonto-373Jensen (bildet, i midten) er en av tre dansker som er såkalt valgt i første runde i den årlige NHL-draften (ligaens 30 klubber velger «sine» spillere blant verdens antatt aller beste unge ishockeyspillere).

Lars Eller (opptatt med NHL-sluttspill for Montreal Canadiens: 3 mål/5 målg på 9 kamper) og Mikkel Bødker er de to andre.  

(I parentes – selv om det ikke er en parentes – kan det legges til at Frans Nielsen (30) er assisterende kaptein i New York Islanders og har spilt 453 kamper i NHL, hittil).

Til sommeren vil antakelig supertalentet Nikolaj Ehlers (18) bli den fjerde dansken som er valgt i første draftrunde.

Ingen norske spillere er valgt i første runde. Så vidt jeg husker er Marius Holtet (29) – som dessverre er skadet og ikke er med i VM nå – den som er blitt valgt tidligst, som nummer 42 i andre runde i 2002.

Ingen norske keepere har spilt i NHL. Frederik Andersen (24) er Danmarks første og eneste. Han står i mål for Anaheim Ducks (denne sesongen: 28 kamper i grunnserien/7 i sluttspillet: Ducks-Los Angeles Kings pågår).    

For tre dager siden spurte jeg landslagssjef Roy Johansen om hvorfor danskene har fått «det» til, med tanke på NHL-eksporten. Han svarte «det er et godt spørsmål», før han mindre diplomatisk mente at danske spillere er begunstiget med et visst balltalent (fotball, håndball, badminton, tennis) – og påsto at danskene «er råere» når det gjelder utvikling av yngre spillere.

Det siste kan du lese av den danske VM-troppen 2014: Seks av 21 spillere er født på 1990-tallet. Fire er født i 1989. Ti spillere er under år gamle. Snittalderen er 26 år.

Mange av kjernespillerne er unge: Mikkel Bødker (24), Philip Larsen (24), Oliver Lauridsen (25), Patrick Bjorkstrand (21/KHL-klubben Medvescak Zagreb).

Norges snittalder er 27.

bs16027-jpgstockholm-540Syv spillere er født på 1990-tallet. Tre av dem har vært spilt i VM før, men ingen hører hjemme i kategorien kjernespillere: løperen Andreas Martinsen (23, bildet sammen med Jonas Holøs t.v i badestampen i 2012-VM), Daniel Sørvik (24), reservekeeper Lars Volden (21).

Danmarks suksess over tid kan også ha å gjøre med et tett samarbeid med Sverige. Landslaget har hatt svenske trenere i en årrekke. Nå har Jan Karlsson tatt over for Per Bäckman, begge hadde og har Sveriges backlegende Tomas Jonsson som assistent.

   

VM på feil tid og feil sted

 

MINSK (VG) Ishockey-VM 2014 må prøve å leve med to store feil allerede før mesterskapet er begynt.

par7852764-jpga-coup-1771) Det arrangeres i Hviterussland, et land som anklages for brudd på menneskerettighetene og omtales som Europas siste diktatur – med Aleksandr Lukasjenko som president siden 1994.

2) Mesterskapet på is skal avvikles fra 9. til 25. mai.

Hvordan ble det slik?

2014-01-04t183916z-1-948Svenske Dagens Nyheter ga en forklaring for tre dager siden. Avisens rutinerte sportsreporter Sven Gustavsson begynte den med å slå fast at president Aleksandr Lukasjenkos (her sammen med Vladimir Putin foran Sotsji-OL) Hviterussland er et diktatur, og at det var det da det internasjonale ishockeyforbundet med overveldende flertall tildelte landets hovedstad Minsk 2014-mesterskapet under en avstemning i 2009.

75 stemmer for Hviterussland, 24 for Ungarn, tre til hver av Ukraina og Latvia.

Sveriges ishockeypresident Christer Englund forklarer det med at Hviterussland da virket å være på vei til å åpne seg mot vest, altså tilnærme seg et demokratisk styresett. Men så ble det valg i landet året etter, og etter å ha vunnet det – selvsagt – sørget Lukasjenko for at vinden snudde igjen.

Nå skal han åpne ishockey-VM samtidig som han feirer sitt tjuende år i presidentpalasset.

dv1583052-jpga-pictu-593Det vil skje med brask og bram. Ishallene og idrettsanleggene her i Minsk kan måle seg med Vladimir Putins i Sotsji. Minsk Arena, der Norges keeper Lars Haugen spiller hjemmekamper for sitt klubblag Dinamo, ble bygd i 2010 og tar 15 000 tilskuere. Chizhovka, der Norge skal spille sine syv VM-kamper, sto ferdig i fjor og tar 9600 tilskuere.

Hotellene er nye og prangende. Det bygges over alt.

Lukasjenko (59) er selv en ivrig ishockeyspiller og kommer helt sikkert til å ta seg en sving over isen – uten feilskjær.

Men Hviterussland er tross alt Hviterussland. Hvordan kunne så å si alle nasjonene i det internasjonale ishockeyforbundet si ja til Lukasjenko, Europas siste diktator, for fem år siden?

Svaret er: blant annet fordi de andre søkerne var Ungarn, Ukraina og Latvia. Sistnevnte hadde hatt VM tre år tidligere, Ungarn og Ukraina er ikke akkurat i verdenstoppen – for å si det forsiktig.

Finland og Sverige delte på VM i 2012 og 2013, Slovakia (en liten nasjon, men stor ishockeynasjon) hadde det i 2011 og Tyskland i 2010.

Hvorfor var 2014-søkerne så få og stusslige i 2009?

Svaret er OL.

VM et par-tre måneder etter OL er ingen vinner. Stjernespillerne fra NHL takker nei fordi sesongen med OL-avbrekket og dermed tettere kampprogram i verdens beste liga har vært mer strabasiøs enn den pleier å være.

Dessuten innebærer OL at VM går en uke senere enn vanlig, og dermed vil neste sesong begynne en uke før – for å si det slik.

Så sent som for to år siden skrev Norsk Pen ved generalsekretær Carl Morten Iversen og Den norske Helsingforskomite ved generalsekretær Bjørn Engesland et åpent brev til daværende president Ole-Jacob Libæk i Norges ishockeyforbund. De anmodet med henvisning til liknende aksjoner fra menneskerettighetsorganisasjoner i Tyskland, Tsjekkia, Sveits, Sverige og Slovakia – alle A-VM nasjoner i ishockey – om at 2014-VM ble flyttet til et annet land.

På grunn av brudd på menneskerettighetene i Hviterussland.

Libæk var blitt intervjuet om dette av NRK og i Ny Tid, der hans svar på likelydende spørsmål var at avgjørelsen allerede var tatt.

Hviterussland (9,6 mill innbyggere) er ranket som nummer 14 i verden, Norge (5 mill) nummer ni. Antall spillere er det samme i Norge og Hviterussland: Cirka 7000.

sybe46e4-jpgstockhol-1289.-25. mai er selvsagt et håpløst tidspunkt å arrangere ishockey-VM. Det er også håpløst å arrangere VM hvert år. Det burde holdt med annet hvert år, og det skulle i alle fall ikke spilles VM i et OL-år.

Interessen for hockeygutta (superveteran Mats Trygg (37) til høyre) og historiens 78. ishockey-VM er deretter, med mesterskapet på vei inn i juni og tett opp til fotball-VM.

PS! Norge spiller sin første kamp i VM i Minsk mot Italia lørdag formiddag. Trener Roy Johansen mener det er en såkalt 50/50 kamp. Jeg mener det er en 70/30 kamp i Norges favør.

 

 

 

Hockeygutta på tynn is

 

Landslagssjef Roy Johansen (54) skal lede Norge i VM for 13. gang. Med feilskjær i åpningskampen mot Italia lørdag, står «de nye hockeygutta» i fare for å rykke ned i B-VM – bakgården de har klart å holde seg unna siden 2005.

Ishockeylandslaget har spilt åtte VM i toppdivisjonen – kalt A-VM – siden opprykket fra B-VM – kalt 1. divisjon – i ungarske Debrecen for ni år siden.

Mesterskapet i 2012 i Stockholm er det desidert beste Norge har gjennomført, med fire seirer (Italia, Latvia, Tyskland og Danmark) og kvartfinaletap 2-5 for senere suverene gullvinner Russland.

Det nest beste er 2011-VM. Det er også det mest sensasjonelle, sett med norske øyne.

hml2411-jpgstockholm-384Lagkaptein Ole-Kristian Tollefsen (bildet) visste ikke hvem keeper Lars Haugen var, før han kom glidende inn på et bananskall – som reserve-reserve for brått lyske-skadete Pål Grotnes – og ble Norges nye keeperhelt.

Backklippen Jonas Holøs sov av seg jetlagen etter reisen fra USA på hotellrommet i Kosice da Norge for første gang slo Sverige i VM (5-4 etter straffeslagkonkurranse) i åpningskampen, og backen Lars Løkken Østli ble slått ut for godt av en hjernerystelse etter bare 48 sekunder.

Mats Zuccarello og Patrick Thoresen var ikke med i det hele tatt.

Men de mindre navngjetne, som var med, slo også Østerrike, Sveits og Frankrike. Fire seirer resulterte i kvartfinale mot Finland (1-4), som senere vant VM-gull etter 6-1 over Sverige i finalen.

Denne gangen er utgangspunktet enda dystrere enn for tre år siden.

Denne gangen er jeg redd det ikke starter og ender like lystig.

bs106720-jpgishockey-190Roy Johansen har som prinsipp ikke å snakke om spillere som ikke er med. Men han må pent finne seg i at han vil bli stilt spørsmål om dem. Nå er det nemlig snakk om Ole-Kristian Tollefsen (røket leddbånd/strekt korsbånd) – Norges eneste NHL-spiller Mats Zuccarello, Russland-proff Patrick Thoresen, back og mesterskapsveteran Henrik Solberg og Mats Rosseli Olsen (i sterk utvikling i svenske Frölunda).

Alle spilte i Sotsji-OL for tre måneder siden.

Det gjorde hverken Marius Holtet eller Lars-Erik Spets.

Førstnevnte på grunn av en hjernerystelse (for mange) ved juletider og Lørenskogs Spets fordi han siden storhetsdagene i 2011-VM er blitt mindre og mindre lik seg selv. Skadefri og i god, gammel form ville begge vært betydelige forsterkninger i 2014-VM i Minsk.

Nye spillere inn siden Stockholm-VM i fjor og 2014-OL er to backer og fire løpere. De fleste VM-debutanter, og brorparten fra norske klubber.  For første gang i «nyere tid» er antall spillere fra norske og utenlandske klubber tilnærmet likt (12/13).

Heller ikke det lover særlig godt.

Forskjellen i nivå – på alle plan – er enorm fra det norske til den internasjonale toppen.

Ishockeylandslaget kan med god grunn kalles «de nye hockeygutta», blant andre Jonas Djupvik Løvlie, Andreas Stene (begge Sparta) og Steffen Thoresen (Lørenskog) – som alle tre faller i samme kategori (for å si det slik) som Sondre Olden og backene Nicolai Bryhnisveen og Stefan Espeland (Lillehammer og Vålerenga): Syl-ferske i VM.

Til sammenlikning består VM-troppen til Danmark – som Norge møter 11. mai etter MÅ VINNE-åpningen mot Italia lørdag – av 21 spillere fra utenlandske klubber. Seks fra NHL/AHL.  Kun tre (reservekeeper og to løpere) kommer fra danske klubber.

Foran OL i Sotjsi ga jeg Norges keeper Lars Haugen terningkast 2, backene terningkast 2 og løperne terningkast 3. Etter fire kamper, fire tap og 3-16 i målforskjell, endte de omtrent der – med løperne ned ett hakk til en toer de også.

Her er terningkastene hockeygutta foran VM-gruppespillkampene mot Italia, Danmark, Sverige, Slovakia, Frankrike, Tsjekkia og Canada (de fire beste til kvartfinale, dårligste lag rykker ned sammen med dårligste lag fra den andre gruppen):

terning3Keepere: Lars Haugen – er et klart førstevalg igjen (på hjemmebane). Kom til OL uten å ha spilt kamp på åtte uker på grunn av skade. God mot gullvinner Canada (1-3), mislyktes totalt mot Finland(1-6) og delvis – på grunn av dårlig backhjelp – mot Østerrike (1-3). Er mye bedre forberedt nå. Kommer han opp mot VM-nivå 2011 og 2012 vil han redde A-VM plassen for c2d826b9bf4d4c04a371-817Norge. Vålerengas Steffen Søberg en slags Haugen-2011 joker hvis Haugen selv skulle gå på en ny – om enn lite trolig – OL-smell?

terning2Backer: Ole-Kristian Tollefsen var ikke Norges beste back, men spilte nesten 50 prosent av kampene og var lagets defensive lim – og hærfører. Hvis motstanderne fryktet Norge, var årsaken til stor del Tollefsens kompromissløse spill og autoritet. Nå er han borte og Roy Johansens beste back, Jonas Holøs, ,må tåle enda mer spilletid, og Mats Trygg (snart 38) heve seg et hakk rundt eget mål for å «utlikne» Tollefsens fravær (og Henrik Solbergs).

I tillegg bør Alexander Bonsaksen, Henrik Ødegaard og Daniel Sørvik være i stand til å ta en ekstra støyt, i syv kamper på elleve dager.

terning2Løpere: Scorer ikke veteranene Per-Åge Skrøder, Anders Bastiansen (kaptein) og Mathis Olimb mål, kommer ingen andre til å gjøre det. Sondre Olden lyktes ikke i mesterskapsdebuten i OL. Denne gangen vil det være litt lettere for ham å ta seg forbi motstanderens backer. Forhåpentligvis. Tre rekkekombinasjoner er klare: Mathis Olimb/Bastiansen/Ken André Olimb – kyl-kyl-93442176-jpg-562Per-Åge Skrøder/Morten Ask/Sondre Olden (bildet t.h) – Martin Røymark/Mads Hansen/Kristian Forsberg.

Fjerderekken er det verre med. Seks spillere slåss om tre plasser. Niklas Roest er antakelig først i køen av spillerne – Andreas Martinsen, Andreas Stene, Steffen Thoresen, Jonas Djupvik Løvlie og Robin Dahlstrøm – som vil få tre-fire-fem minutter spilletid hver kamp, slik at de andre ni kan få litt ekstra hvile.