Sorry, Zucca – Kings er konger

 

(New York Rangers-Los Angeles Kings 0-3, 0-3 i kamper best av syv) Mats Zuccarello (26) var nær ved å gjøre 1-0 (bildet) og sitt lags beste spiller igjen, men Los Angeles Kings er umulig å stoppe og vil vinne sin andre Stanley Cup-tittel på tre sesonger.

nyr-la01-jpgnew-york-491Sorry, Zucca – Kings er konger.

Den endelige kroningen vil skje natt til torsdag norsk tid i Madison Square Garden i New York.

Eller natt til lørdag norsk tid i Staples Center i Los Angeles, i kamp fem i best av syv serien.

4-0 i kamper, eller 4-1 i kamper.

Jeg tror ikke Zuccarrellos Rangers er i stand til å vinne to kamper, før Kings vinner én. Eller tre, før Kings vinner én til. For ikke å snakke om fire på rad, inkludert den siste i best av syv serien i Los Angeles natt til onsdag 19. juni.

New York Rangers-trener Alain Vigneault sa foran kampen i natt at denne var så nær en «må vinne» kamp de kunne komme. Mats Zuccarello var enda mer klar i sin tale da han ble intervjuet etter hjemkomsten fra kamp to – og 4-5 i spilleforlengelse – i Los Angeles søndag.

– Vi må vinne to kamper nå, uttalte Norges første spiller i en sluttspillfinale i NHL.

Kings ble presset til spilleforlengelse i sine to første hjemmekamper, men vant begge (3-2 og 5-4).

Rangers tapte igjen. Denne gangen med klar margin, på tross av en del statistiske fakta i favør Zucca & co.

Fordi:

Kings har finaleoppgjørets beste keeper. Ekspertene mente svenske Henrik Lundqvist var et hakk bedre enn amerikanske Jonathan Quick, men tok feil.

62d06f9436ee443c98e6-891Quick reddet 32 skudd i natt (her ser du Zuccarellos store sjanse til å gjøre 1-0 fra en annen vinkel).

Lundqvist halvparten. Han slapp inn tre.

Kings har de beste backene. Finalens – og NHLs – aller beste i «frekkasen» Drew Doughty (24).

Kings har de beste løper-spillerne og de beste målscorerne. Legenden Wayne Gretzky (54) mener Los Angeles Kings’ slovenske senter Anze Kopitar (bildet) er en av NHLs tre beste sammen med Pittsburgh Penguins’ Sidney Crosby og Chicago Blackhawks 450355792-jpgnew-yor-387Jonathan Toews, og har antakelig rett.

I tillegg har Kings ytterligere tre-fire løper-spillere som er bedre New York Rangers’ beste, som er Mats Zuccarello. Han var det i grunnserien, og han har vært det totalt sett i finalekampene mot Kings.

I natt spilte Zuccarello mest av alle hjemmelagets spillere i Madison Square Garden. Hele 21,36 minutter – nesten like mye som backen Dan Girardi – hvor av drøyt seks minutter (6,17) i overtallsspill. Det var en overveldende tillitserklæring fra trener Vigneault, for å si det slik.

Det kan innvendes mot Mats Zuccarello at han burde ha scoret etter drøyt tolv minutter. Sjansen var omtrent lik den han gjorde mål på i forrige kamp, bortsett fra at han denne gangen fikk pucken ved Quicks høyre stolpe (venstre i kamp to).

Målet var åpent, Zuccarello skjøt pucken i stolpen. Det så umiddelbart ut som om Quick stoppet pucken fra å gå over mållinjen med spaken (kølla). Men det var stolpe ut, pucken danset parallelt med mållinjen – og «ut».

80f782cdac12438aa11c-544Tre minutter senere surret han det nesten til for seg og Rangers bak Lundqvists mål. Øyeblikket etter snurret han rundt med Kings-backene bak Quicks mål. Zuccarello var over alt; han sørget for at Kings-spillere ble utvist tre ganger og det var han som styrte Rangers overtallsspill best.

Men så scoret Jeff Carter kampens første mål, på typisk Kings-vis. Skudd, pucken via den høyre skøyten til Rangers-back Dan Girardi, den endret retning og Lundqvist var sjanseløs på å stoppe den. 0-1 føk inn med 0,7 sekunder igjen av første periodes spilletid.

Så å si samme sak ved 0-2. Overtallsspill Kings. Jake Muzzin skjøt, pucken traff Rangers’nest minste spiller Martin St. Louis (173 cm/Zuccarello 171) på vei mot Lundqvist, den endret retning….

Og 0-3 (bildet).

nyr-la12-jpgnew-york-171Rangers’ dårligste rekke – Brad Richards, Carl Hagelin og Martin St. Louis – rotet bort pucken i Kings’ sone, Rangers’ offensive, Mike Richards kontret to mot en – sammen med Trevor Lewis, mot Ryan McDonagh. Richards prøvde å «legge» pucken over til Lewis foran Lundqvist, McDonagh var liksom i veien og Richards fikk den kjapt i retur (fra McDonagh).

Lundqvist lurt av en av en av sine egne igjen.

Deretter var det bare for Kings å ro det hele i land, i kraft av overlegen fysisk styrke, den beste keeperen og bunn solid kollektiv. Ja, jeg vet at det siste – bunn solid kollektiv – ikke er en særlig spennende karakteristikk.

z14-jpgnew-york-usa--715Men det er det Los Angeles Kings er. Ikke minst i motsetning til New York Rangers.

Det er ikke det at Rangers ikke er det. Det er bare det at Kings’ er så veldig mye sterkere sammensveiset.

Det tåler alt, og behersker alt. Rangers er for ujevnt, med for mange godt betalte stjernespillere som ikke har klart å vise seg lønn og status verdig, med Brad Richards og Rick Nash som grelleste eksempler.