$ucca til nye millon-høyder

(New York Rangers-Los Angeles Kings 2-1, 1-3 i kamper best av syv) Mats Zuccarello (26) er fortsatt tre seirer unna å bli historisk, men kan uansett se frem til å gange sin nåværende kontrakt med seks etter siste oppgjør i Stanley Cup-finalen.

Det blir antakelig natt til lørdag i kamp fem i best av syv serien.

2014-06-12t024253z-2-943New York Rangers grep halmstrået nå, men Kings lar det ikke skje en gang til. Ikke i Los Angeles natt til lørdag. Kings er rett og slett for gode til det.

Rangers klarte så vidt å holde hodet over vannet og liv i håpet om å vinne NHL-sluttspillet for første gang siden 1994 da Kings la inn «Kings-trykket».
De vil fortsette der de slapp hjemme i Staples Center, og da vil det bare være snakk om tid før Rangers bukker under for det. De vil ikke være i stand til å drøye det én kamp til.

Det øret vil selvsagt ikke Mats Zuccarello høre på (bildet under: feirer rekkekamerat Pouliots 1-0).
450460536-jpgnew-yor-795Med tanke på hvor god han har vært, har han ingen grunn til det.

Han kan imidlertid begynne å tenke på et tall, som det heter. Det som skal stå under «lønn» i det nye kontraktsforslaget Rangers-sjef Glen Sather kommer til å forelegge ham senere i sommer.

Mats Zuccarello har en ettårs kontrakt som har gitt ham litt over en million dollar denne sesongen. Det vil si drøyt seks millioner kroner.

Til sammenlikning har løper-spilllerne Brad Richards, Rick Nash, Martin St. Louis, Derick Brassard og Derek Stepan fått utbetalt henholdsvis 54 millioner, 47 millioner, 39 millioner, 22 millioner og 14 millioner kroner.

Backen Dan Girardi – som brakk kølla og havnet i bakleksa da Kings-kaptein Dustin Brown reduserte til 1-2 ni minutter ut i midtperioden – 20 millioner kroner.
Før sluttspillet startet mente jeg at Mats Zuccarello kunne få en treårs kontrakt verd tre til 3,5 millioner dollar per år. Mellom 18 og 21 millioner norske kroner.

Tre ganger nåværende utbetaling.
Nå heller jeg mot seks.

La oss si fem millioner dollar per år, over tre år. 90 millioner kroner totalt. Altså i St. 341ae219416b44ee9430-649Louis-sjiktet. (Martin St. Louis, bildet)

Det er ikke for mye forlangt – fordi:

Mats Zuccarello var New York Rangers beste spiller i finalekamp to (4-5 i spilleforlengelse 2) og tre (0-3).
Han var en av de tre-fire beste i den første i Los Angeles (2-3 i spilleforlengelse).
Totalt klart best de tre første kampene sett under ett. I natt virket det umiddelbart som han ikke var like mye «på». Han ble «fanget» i offside to ganger og ble utvist for å forsinke spillet, det vil si skyte pucken over pleksiglasset fra egen forsvarssone.

Uflaks egentlig, men var ikke litt av rytmen hans – varemerket timingen – borte?
Et knippe Zucca-involveringer i reprise, ga grunn til å endre oppfatning. Zuccarello – isens minste – taklet Los Angeles Kings’ Mike Richards over ende foran spillerboksene i midtsonen og var «som vanlig midt i hendelsenes sentrum».

New York Rangers’ hjerte og sjel. Så moro å se på.
450460026-jpgnew-yor-883Slik de amerikanske TV-kommentatorene uttrykte det i andre periode da det sto 2-1 til Rangers og publikum i Madison Square Garden unisont hadde brølt sitt «Zuuuuuk».

Enda en gang, fordi han skapte sjanser og stakk nesen inn der han visste det ville gjøre vondt (mot LA Kings’ russiske back Slava Voynov, bildet).

Foran motstanderens mål, foran og rundt Henrik Lundqvist i Rangers-målet.

– Ingen kan si noe annet enn at han er en komplett spiller. Elsket og respektert av sine medspillere, sa kommentatorene.
Det var nesten ikke måte på hva de sa, om Zuccarello.

9e13c790e0c4469bb1c0-752Ofte og helt til det bare ble snakk om Henrik Lundqvist (bildet), som sto på hodet – som det heter – da Kings nektet å gi fra seg pucken og ikke en gang Zuccarello hadde ork igjen til å stjele den.

 

New York Rangers hadde ikke klart å få pucken bak Kings-keeper Jonathan Quick på 123 minutter da Benoit Pouliot – i det Rangers’ overtallsspill utløp – styrte inn et skudd fra backen John Moore.

Med Zuccarello på isen sammen med rekkekameratene Pouliot og Derick Brassard.
Rangers’ såkalte 3. rekke, som trener Alain Vigneault ikke våger røre. Fordi den i hver eneste kamp er hans beste. Jeg våger påstanden at det er Mats Zuccarello som holder den sammen.

Det er han som styrer den, han som har regien – «The Zuccarello-line».

Mats Zuccarello spilte mest av alle hjemmelagets løper-spillere i forrige kamp (over 18 minutter), han spilte mest i første periode i natt (6,01) – på tross av to minutter i utvisningsboksen – og mest i midtperioden (6.11) og siste periode (6.53).
Totalt 19.05 minutter. Nær en tredel av kampen. Det er veldig mye.

Nesten halvannet minutt mer enn Dominic Moore, som hadde nest mest spilletid, nesten to minutter mer enn Derek Stepan (som skyflet unna pucken fra målstreken bak Henrik 9aaa3fb5246642448cb0-504Lundqvist da det gjensto 71 sekunder, bildet) med tredje mest istid.

Bortimot seks minutter mer enn Brad Richards, som altså tjener 48 millioner kroner mer enn Zuccarello.

I den siste så det ut som det har pleid å gjøre i Stanley Cup-finalen 2014. Los Angeles Kings la inn et ekstra gir og valset over Rangers, som ikke hadde hatt ett skudd mot Quick da Henrik Lundqvist reddet skudd nummer 30 i 46. minutt av ordinær spilletid.
450461882-jpgnew-yor-366

Totalt reddet King Henrik 40 skudd. Han var tilbake der han må være, som reddende engel, for at Rangers’ skal ha en sjanse til å slå Kings. Ett baklengsmål, maks to. Ikke flere enn det. Da kan de vinne, og det gjorde de nå.

Det skjer ikke igjen.

Men da det er over og Dustin Brown løfter den 15 kilo tunge pokalen over hodet, synes jeg det vil være verd å notere at en nordmann – Mats Zuccarello – var en av de dominerende spillerne i ishockeyverdens mest attraktive oppgjør om et av verdens mest ettertraktede trofeer.