Zuccarellos eventyr har så vidt begynt

(Los Angeles Kings-New York Rangers 3-2 i spilleforlengelse/4-1 i kamper best av syv) Mats Zuccarello (26) var nær ved å knuse kølla over tverrliggeren da Los Angeles Kings-backen Alec Martinez på god vei inn i fjerde klokketime plasserte pucken bak Rangers-keeper Henrik Lundqvist og avgjorde Stanley Cup-finalen.

Men han besinnet seg.

450588498-jpglos-ang-343Det er ikke godt å vite hvorfor. Han hadde gode grunner til å gjøre det. Men jeg tipper han lot være fordi han rakk å tenke.

Tenke at det tross alt hadde vært ganske moro, og at det er få forunt å kunne spille om et av de mest ettertraktede trofeene i verden – 15 kilo tunge Stanley Cup.

Og at han fikk gjøre det i sin første ordentlige, eller fullverdige, sesong i verdens beste ishockeyliga.

Som første norske spiller i historien.

Og at eventyret så vidt har begynt.

Og at han ville ha med seg den finalekølla hjem til sin egen showkamp – som han nå rekker – i Stavanger neste helg.

Mats Zuccarello fyller 27 år til høsten. Unngår han skader, bør han kunne spille ti sesonger til i NHL. Han har vært New York Rangers beste løper-spillere denne sesongen, grunnseriens 82 og sluttspillets 25 kamper sett under ett.

450588608-jpglos-ang-421Han var ikke Rangers’ beste utespiller i natt (matchvinner Martinez t.v jubler etter 3-2 målet i 2. spilleforlengelse). Men han var en av de tre-fire beste. Derek Stepan fikk desidert mest spilletid (31,40) og var veldig god. Chris Kreider (27.40) var god nå og da, og innimellom veldig god. Litt det samme med Zuccarello (25.11). Jeg legger han inn der, foran Martin St. Louis (25.55), Rick Nash (25.26) av de som fikk mest spilletid, og Brian Boyle (17.49) og rekkekameratene Derick Brassard (24.19) og Benoit Pouliot (22.00).

I sommer tipper jeg han får en treårs kontrakt som vil være verd rundt 25 millioner per sesong. Markedsverdien hans er høyere, for å si det slik. Men NHL-klubbene er regulert av lønnstak og New York Rangers har et par håndfuller spillere på utgående kontrakter.

New York Rangers var nær ved å redusere til 2-3 i finaleseriens best av syv kamper og tvinge frem kamp seks på Manhattan natt til tirsdag norsk tid. Det vil si en mulighet til å gå fra 0-3 til 3-3 i kamper – og en avgjørende kamp nummer syv i Los Angeles natt til torsdag 19. juni.

New York Rangers hadde snudd 0-1 til 2-1 før siste ordinære kampperiode på 20 effektive spilleminutter. Utlikningen i et – for en gangs skyld – vellykket overtallsspill, mål nummer to i undertallsspill:

3d8640363ddd44178f91-598Dominic Moore sonet en feil idømt utvisning da svensken Carl Hagelin spurtet fra Los Angeles Kings’ russiske back Slava Voynov, vant pucken i midtsonen – og giganten Brian Boyle toppet styrkedemonstrasjonen ved å legge Kings’ superback Drew Doughty bak seg og vippe pucken opp i Jonathan Quicks venstre kryss (bildet).

– Vi har vært best fem mot fem (utespillere). Dette er stort, en «må vinne» kamp så klart. Når jeg ikke scorer og kan bidra på den måten, må jeg gå inn og gjøre det fysiske, svarte Mats Zuccarello da han ble intervjuet rett etter andre periodes slutt.

Spørsmålet var hvordan det opplevdes å måtte ta den ene duellen etter den andre mot Los Angeles Kings’ slovenske hardhaus og «jeg mister aldri pucken» Anze Kopitar – av legenden Wayne Gretzky (53) omtalt som en av NHLs tre beste spillere (Sidney Crosby og Jonathan Toews, kapteiner Pittsburgh Penguins/Chicago Blackhawks).

TV-kommentatorene ville ikke gi slipp på spilleren som fortsatt kunne bli første nordmann som har vunnet Stanley Cup-finalen:

– Kan du fullføre denne setningen for meg: Dere vil vinne denne kampen hvis…
Mats Zuccarello måtte tenke et par sekunder, så fullførte han den med et fornøyd smil: We win!

stanleycup-loss-jpgl-763Heldig med den, med uheldig da han i full fart på vei ut av egen sone rett og slett ikke klarte å unngå å felle Los Angeles-backen Jake Muzzin med sitt høyre kne. To minutter i utvisningsboksen, redusert til 17 sekunder da forrige sesongs Rangers-spiller – Mats Zuccarellos slovakiske kompis – Marian Gaborik med sitt 14. sluttspillmål utliknet til 2-2 da det gjensto 12 minutter av ordinær spilletid.

Kings la inn sitt sedvanlige finish-trykk. Henrik Lundqvist reddet og reddet, som vanlig. Zuccarello og hans rekkekamerater Derick Brassard og Benoit Pouliot var omtrent ikke ute av egen forsvarssone i sitt første bytte i spilleforlengelsen. De var imidlertid ikke nede for telling og ferdig; Los Angeles Kings skulle ikke få vinne sitt andre NHL-sluttspill på tre sesonger uten kamp.

Uten enda en kamp, er det fristende å påpeke.

450588868-jpglos-ang-235Da Alec Martinez i finalekamp nummer fem gjorde som han gjorde i semifinalekamp nummer syv mot Chicago Blackhawks – avgjorde i spilleforlengelse – hadde den egentlig pågått i over seks kamper.

To avgjort i ordinær spilletid, tre i spilleforlengelse: Kamp én noen minutter ut i «sudden death», nummer to og fem etter henholdsvis 30 og 34 minutter spilleforlengelse.
New York Rangers beste back, Ryan McDonagh, var noen millimeter fra å avgjøre den i favør Zucca & co fem minutter på overtid.

Pang! I venstre stolpe og ut bak Kings-keeper Quick, parallelt med mållinjen.
Åtte minutter senere skjøt Los Angeles Kings Tyler Toffoli pucken i tverrliggeren bak Henrik Lundqvist.

Ytterligere seks minutter: «Zuccarello så nær ved å bli utnevnt til statsminister i Norge», meldte tidligere pressesjef i det internasjonale ishockeyforbundet, Szymon Szemberg, på Twitter.

2014-06-14t015637z-1-850Zuccarello styrtet inn på en retur – eller var det to – og kunne ha blitt matchvinner. Det kunne også Derick Brassard ha blitt i samme sekvens. Og i den som oppsto 30 sekunder senere, burde Chris Kreider ha blitt det. Drew Doughty misset på skjødesløst Doughty-vis i Rangers-sonen, Kreider kom alene med Quick – men var ikke kvikk nok.

Skuddstatistikken viste 42-25 i favør Kings etter første spilleforlengelse begrenset til 20 effektive spilleminutter. Men antall sjanser var – nesten – likt fordelt. Inn i fjerde klokketime klang det i stolpen bak Quick igjen. Det kunne se ut som om Zuccarello var på pucken ett hundredels sekund før, slik at den endret retning.

Kølla han brakk i alle fall i samme øyeblikk.

– Zuccarello – det virker som om han er over alt på isen, utbrøt TV-kommentatoren.
Det gjorde det; isens minste stakk frem den lange kølla si over alt, han rotet det til – i positiv forstand – rundt Quick i Kings-målet og ryddet unna rundt Henrik Lundqvist (som i høyeste grad fortjener tilnavnet «The King», maken til keeper (48 redninger!).

450588832-jpglos-ang-994Men så endte det slik, natt til lørdag morgen 14. juni norsk tid: Kings’ amerikanske kaptein Dustin Brown til høyre.

Et typisk mål for Kings, i deres 108. obligatoriske kamp siden 3. oktober: retur, en liten glipe nede ved Lundqvist høyre leggskinn – Alec Martinez styrtet inn som en kamikaze:
450588894-jpglos-ang-120Det første seiersmålet i spilleforlengelse i Stanley Cup-finalen på hjemmebane siden New York Islanders’ Stockholm-fødte kanadier Bob Nystrom for 34 år siden.