OL-byen Oslo sitt sanne ansikt?

Oslos OL-direktør Eli Grimsby styrker PR-staben mens en bydelsklubb på østkanten – «OL-vinneren» – blir avkrevd flere hundre tusen kroner av den samme kommunen for å aktivisere barn før skolestarten til høsten.

Dette er ikke noe nytt.

zucca02-jpgnew-york--919Politikere snakker med to tunger og pengene rår.

I forrige uke skrev jeg om ishockeylandslagets mangeårige trener Roy Johansen (54, t.v sammen Mats Zuccarello), som er rasende på Oslo kommune og idrettsbyråd Guri Melby (Venstre).
Han er enda mer forbannet i dag. Det kommer jeg tilbake til litt lenger ned i dette blogginnlegget.

– Vi har sett den siste Zuccarello hvis ikke Oslo kommune, som vil arrangere vinter-OL, skjønner når ishockeysesongen starter, uttalte han til VG sist torsdag.

Oslo er tradisjonelt sett ishockeysportens overlegent viktigste rekrutteringsområde. 18 av Norges 25 VM-spillere i mai er opprinnelig oppfostret i Oslo-klubber.

Mats Zuccarello (bildet), første norske spiller i en NHL-finale, tok sine tidligste skøyteskjær i Lørenhallen ved Økern – omtrent der OLs deltakerlandsby og pressesenter i henhold til 0392-001-copy-jpgmat-183OL-planene 2022 skal ligge.
Roy Johansens påstand er at Oslo kommune stadig reduserer åpningstiden for sine fem ishaller og at sporten dermed kald-kveles. Han frykter at Norges ishockeylandslag i et eventuelt 2022-OL på hjemmebane vil være blottet for spillere fra Oslo.
Fordi fremtidens spillere – de som nå er 12 til 16 for eksempel – ikke får is til å trene på.
Oslo kommunes gamle og nedslitte ishaller er åpne seks-syv måneder i året. Tre av dem åpner 8. september og stenger 30. mars.
Risikoen for at Norges OL-lag i ishockey om åtte år ikke vil være særlig mye å skryte av, er stor.
ben3595-jpgoslo-2012-55Idrettsbyråd Guri Melby (bildet) i Oslo kommune svarte: – Det er et økonomisk spørsmål som ses i sammenheng med idrettsprioriteringene totalt sett. Det koster ganske mye å holde en hall åpen en ekstra uke. Dessuten har vi gamle ishaller som er lite kostnadseffektive og dyre i drift.
Hun understreket at «vår prioritet er barn og unge.» Og: åpningstidene ikke er redusert, de er økt.
– Det er en hån mot dugnadsarbeiderne på Oslo øst. Idrettsbyråden viser sitt sanne ansikt. Jeg har tråkket i ishallene i 45 år og vært med på «alle» ishockeyskoler. Jeg vet at antall is-timer er blitt færre, sier Roy Johansen i dag, tirsdag.
Før han (Roy Johansen er oppvokst og bor på Manglerud, og har en sønn som spiller for Manglerud Star) hisser seg opp ytterligere:

– Politikerne gir blaffen i Oslo øst. Det gjelder alle typer aktiviteter, ikke bare ishockey. Og det er sterkt demotiverende for dugnadsinnsatsen blant foreldrene, sier han – fra Lillehammer.
Der han er sammen med sønnen på ishockeyskole (bildet: Johansen og sønnen William på deres private bane ved eget hus).

82c1922shoppa-jpgosl-320OL-byen fra 1994 holder to ishaller åpne nå. I forrige uke var han i Stavanger, der Mats Zuccarello ble møtt med åpne (ishall)dører da han ville arrangere en veldedighetskamp til inntekt for skøytekongen Johann Olav Koss’ Right to Play (Zucca-showet dro inn 1,8 millioner, det hadde det ikke gjort på Jordal Amfi blant rotter og kloakkstank (min påstand)).

Bakgrunnen for Roy Johansens «politikerne gir blaffen»:

Bydelsklubben Manglerud Star – beskrevet som talentfabrikken i VG (11 VM-spillere 2014) – har ifølge klubb-nestor og tidligere landslagskaptein Rune Molberg (61) arrangert såkalt ishockeyskole for barn i 25 år (Manglerudhallen sto ferdig 1979).

Den pågår i uken etter at Norway Cup er slutt, frem til skolestart. Med unntak av et par innledende år, har klubben fått lov til å legge is og åpne litt tidligere (11. august) enn vanlig (8. september i år) – uten å betale Oslo kommune for det.
Hundre barn har kunnet trene og være i annen aktivitet gratis, mens foreldrene har vært på jobb.
hockey-19-jpgoslo-20-603Men nå – noen dager etter idrettsbyrådens «vår prioritet er barn og unge» – har kommune-pipen fått en annen lyd. I et brev fra kommunens bymiljøetat står det svart på hvitt at Manglerud Star må betale kommunen 160 000 kroner i energikostnader hvis klubben vil ha is fra 11. august (gamle haller er veldig dyre i drift, bilde av Manglerud ishall).
Som forskudd.

Brevets ordlyd:
«Manglerud Star Hockey må selv betale energikostnader for perioden 11. august 2014 til 8. september 2014. Bymiljøetaten vil fakturere Manglerud Star Hockey for dette på forhånd. Summen vil være kr. 160 000,-.»

Nytt punkt og krav fra Oslo kommune: Manglerud Star må også betale for driften.
Forsiktig anslag: 70 000 kroner for perioden 11. august til 8. september.

Det høres kanskje ikke så mye ut.

Men ifølge Rune Molberg vil klubben gå i minus ved å arrangere hockeyskole for hundre barn i alderen syv til 12 år. Det vil innebære mer dugnadsarbeid, for en klubb – som i likhet med de fleste andre klubber – prøver å få hodet over vannet økonomisk ved at foreldrene pålegges å selge dopapir og vafler året rundt (muligens i motsatt rekkefølge).
norske-hus169-jpgol--808Samtidig opererer Oslo kommunes OL-etat, med Eli Grimsby (bildet: sammen med idrettsforbundets Inge Andersen, Bjørn Dæhlie og byrådsleder Stian Berger Røsland i Norway Hous i Sotsji) som direktør, med et søknadsbudsjett på 312 millioner for perioden fra 2012 til 2015. Nylig engasjerte hun fire nye kommunikasjonsmedarbeidere for å overbevise folk flest om at det vil være en god investering.
Alt dette og VGs sak forrige uke er i ferd med å utløse et opprør på grasrota. I dag gikk det ut en felles e-post som vil nå alle som er involvert ishockey i Oslo (brorparten av alle som holder på med sporten i landet):
«Til alle lagledere og klubbledere: Videresend denne mailen til alle medlemmer og foreldre i klubben.

Så kan de som reagerer på Oslo Kommune sin oppførsel gjøre følgende:

• Sende mail til Idrettsbyråd Guri Melby – guri.melby@oslo.kommune.no
• Sende en melding på facebook til idrettsbyråd Guri Melby – https://www.facebook.com/gurim
• Ringe Idrettsbyråd Guri Melby – 23 46 16 22

562 barn i Oslo får ikke trent før 8. september 2014 (alle født 2000 og yngre) samt 296 mosjonister.

Da har ingen effekt å stille spørsmål til Oslo Ishockeykrets (OIHK) om fordeling av istid til barn og ungdom. I motsetning til hva Idrettsbyråd hevder i VG den 19/6 (i tillegg til flere andre usannheter om situasjonen i Oslo) har OIHK ingen mulighet til å «prioritere» disponibel istid når kun 2 av 5 kommunale ishaller er åpne. OIHK er pålagt av vårt særforbund NIHF å følge deres prioritering av elitelag, breddelag og mosjonslag.
Fram til 8. september 2014 er det kun disponibel treningstid til å dekke elitelag sitt treningsbehov (det er 13 elitelag i Oslo som skal trene i 2 ishaller sammen med kunstløp).»

(En liten presisering (26.6): Norges ishockeyforbund har ingen pålegg med hensyn til fordeling av treningstider, derimot prioritering av kamptider.)

For egen del opplyser jeg til slutt:
# Tirsdag 6. juli 2010 (for fire år siden) skrev jeg en sak som innholdsmessig handlet om akkurat det samme som står å lese over dette. Tilstanden for ishockeysportens vugge Oslo er ikke blitt bedre, den er blitt verre.
bs13259-jpgsverige-s-177«Møtt med kald skulder», er tittelen på kommentaren den gang: Mats Zuccarello og Mathis Olimb (bildet) – begge fra Oslo – hadde etter ishockeylandslagets deltakelse i Vancouver-OL undertegnet kontrakter med NHL-klubber, Oslo kommunes «svar»: En uke redusert åpningstid sammenlignet med året før (2009).

# Da jeg for en mannsalder siden spilte ishockey, opplevde jeg akkurat det samme som Roy Johansen og Rune Molberg fortsatt orker å kjempe for – eller snarere mot.
En av hundre «episoder» stikker ut som spesielt representativ, fra 1978: Juniorlandslaget jeg var tatt ut på skulle spille VM i Sverige i romjulen, mot Canada, USA, Tsjekkoslovakia, Sverige osv. Jordal Amfi var det eneste stedet vi kunne trene og forberede oss på is (så å si alle spillerne var fra Oslo) før avreise.
Da fant Oslo kommune ut at Jordal Amfi skulle stenges, for å male vantene – før de ansatte tok romjulsferie.

vg-cc-07-jpgoslo-195-363Vi ble henvist til «Bingen» utenfor Jordal Amfi (bygd til 1952-OL, bildet), naturisbanen der Ungdomshallen ble reist for 20 år siden. Det var en mild vinter, med kuldegrader bare om natten. Vi klatret over gjerdet (porten var låst) og skøytet rundt og rundt i mørket, til isen smeltet og skøytejernene bråstoppet i tennisbane-grusen (egentlig tennisbane, derfor det høye gjerdet).

Alt er altså ved det gamle.
Bortsett fra at Oslo kommune og Norges idrettsforbund mener Oslo er rett sted å arrangere OL om åtte år.