OL-byen Oslo sitt sanne ansikt?

Oslos OL-direktør Eli Grimsby styrker PR-staben mens en bydelsklubb på østkanten – «OL-vinneren» – blir avkrevd flere hundre tusen kroner av den samme kommunen for å aktivisere barn før skolestarten til høsten.

Dette er ikke noe nytt.

zucca02-jpgnew-york--919Politikere snakker med to tunger og pengene rår.

I forrige uke skrev jeg om ishockeylandslagets mangeårige trener Roy Johansen (54, t.v sammen Mats Zuccarello), som er rasende på Oslo kommune og idrettsbyråd Guri Melby (Venstre).
Han er enda mer forbannet i dag. Det kommer jeg tilbake til litt lenger ned i dette blogginnlegget.

– Vi har sett den siste Zuccarello hvis ikke Oslo kommune, som vil arrangere vinter-OL, skjønner når ishockeysesongen starter, uttalte han til VG sist torsdag.

Oslo er tradisjonelt sett ishockeysportens overlegent viktigste rekrutteringsområde. 18 av Norges 25 VM-spillere i mai er opprinnelig oppfostret i Oslo-klubber.

Mats Zuccarello (bildet), første norske spiller i en NHL-finale, tok sine tidligste skøyteskjær i Lørenhallen ved Økern – omtrent der OLs deltakerlandsby og pressesenter i henhold til 0392-001-copy-jpgmat-183OL-planene 2022 skal ligge.
Roy Johansens påstand er at Oslo kommune stadig reduserer åpningstiden for sine fem ishaller og at sporten dermed kald-kveles. Han frykter at Norges ishockeylandslag i et eventuelt 2022-OL på hjemmebane vil være blottet for spillere fra Oslo.
Fordi fremtidens spillere – de som nå er 12 til 16 for eksempel – ikke får is til å trene på.
Oslo kommunes gamle og nedslitte ishaller er åpne seks-syv måneder i året. Tre av dem åpner 8. september og stenger 30. mars.
Risikoen for at Norges OL-lag i ishockey om åtte år ikke vil være særlig mye å skryte av, er stor.
ben3595-jpgoslo-2012-55Idrettsbyråd Guri Melby (bildet) i Oslo kommune svarte: – Det er et økonomisk spørsmål som ses i sammenheng med idrettsprioriteringene totalt sett. Det koster ganske mye å holde en hall åpen en ekstra uke. Dessuten har vi gamle ishaller som er lite kostnadseffektive og dyre i drift.
Hun understreket at «vår prioritet er barn og unge.» Og: åpningstidene ikke er redusert, de er økt.
– Det er en hån mot dugnadsarbeiderne på Oslo øst. Idrettsbyråden viser sitt sanne ansikt. Jeg har tråkket i ishallene i 45 år og vært med på «alle» ishockeyskoler. Jeg vet at antall is-timer er blitt færre, sier Roy Johansen i dag, tirsdag.
Før han (Roy Johansen er oppvokst og bor på Manglerud, og har en sønn som spiller for Manglerud Star) hisser seg opp ytterligere:

– Politikerne gir blaffen i Oslo øst. Det gjelder alle typer aktiviteter, ikke bare ishockey. Og det er sterkt demotiverende for dugnadsinnsatsen blant foreldrene, sier han – fra Lillehammer.
Der han er sammen med sønnen på ishockeyskole (bildet: Johansen og sønnen William på deres private bane ved eget hus).

82c1922shoppa-jpgosl-320OL-byen fra 1994 holder to ishaller åpne nå. I forrige uke var han i Stavanger, der Mats Zuccarello ble møtt med åpne (ishall)dører da han ville arrangere en veldedighetskamp til inntekt for skøytekongen Johann Olav Koss’ Right to Play (Zucca-showet dro inn 1,8 millioner, det hadde det ikke gjort på Jordal Amfi blant rotter og kloakkstank (min påstand)).

Bakgrunnen for Roy Johansens «politikerne gir blaffen»:

Bydelsklubben Manglerud Star – beskrevet som talentfabrikken i VG (11 VM-spillere 2014) – har ifølge klubb-nestor og tidligere landslagskaptein Rune Molberg (61) arrangert såkalt ishockeyskole for barn i 25 år (Manglerudhallen sto ferdig 1979).

Den pågår i uken etter at Norway Cup er slutt, frem til skolestart. Med unntak av et par innledende år, har klubben fått lov til å legge is og åpne litt tidligere (11. august) enn vanlig (8. september i år) – uten å betale Oslo kommune for det.
Hundre barn har kunnet trene og være i annen aktivitet gratis, mens foreldrene har vært på jobb.
hockey-19-jpgoslo-20-603Men nå – noen dager etter idrettsbyrådens «vår prioritet er barn og unge» – har kommune-pipen fått en annen lyd. I et brev fra kommunens bymiljøetat står det svart på hvitt at Manglerud Star må betale kommunen 160 000 kroner i energikostnader hvis klubben vil ha is fra 11. august (gamle haller er veldig dyre i drift, bilde av Manglerud ishall).
Som forskudd.

Brevets ordlyd:
«Manglerud Star Hockey må selv betale energikostnader for perioden 11. august 2014 til 8. september 2014. Bymiljøetaten vil fakturere Manglerud Star Hockey for dette på forhånd. Summen vil være kr. 160 000,-.»

Nytt punkt og krav fra Oslo kommune: Manglerud Star må også betale for driften.
Forsiktig anslag: 70 000 kroner for perioden 11. august til 8. september.

Det høres kanskje ikke så mye ut.

Men ifølge Rune Molberg vil klubben gå i minus ved å arrangere hockeyskole for hundre barn i alderen syv til 12 år. Det vil innebære mer dugnadsarbeid, for en klubb – som i likhet med de fleste andre klubber – prøver å få hodet over vannet økonomisk ved at foreldrene pålegges å selge dopapir og vafler året rundt (muligens i motsatt rekkefølge).
norske-hus169-jpgol--808Samtidig opererer Oslo kommunes OL-etat, med Eli Grimsby (bildet: sammen med idrettsforbundets Inge Andersen, Bjørn Dæhlie og byrådsleder Stian Berger Røsland i Norway Hous i Sotsji) som direktør, med et søknadsbudsjett på 312 millioner for perioden fra 2012 til 2015. Nylig engasjerte hun fire nye kommunikasjonsmedarbeidere for å overbevise folk flest om at det vil være en god investering.
Alt dette og VGs sak forrige uke er i ferd med å utløse et opprør på grasrota. I dag gikk det ut en felles e-post som vil nå alle som er involvert ishockey i Oslo (brorparten av alle som holder på med sporten i landet):
«Til alle lagledere og klubbledere: Videresend denne mailen til alle medlemmer og foreldre i klubben.

Så kan de som reagerer på Oslo Kommune sin oppførsel gjøre følgende:

• Sende mail til Idrettsbyråd Guri Melby – guri.melby@oslo.kommune.no
• Sende en melding på facebook til idrettsbyråd Guri Melby – https://www.facebook.com/gurim
• Ringe Idrettsbyråd Guri Melby – 23 46 16 22

562 barn i Oslo får ikke trent før 8. september 2014 (alle født 2000 og yngre) samt 296 mosjonister.

Da har ingen effekt å stille spørsmål til Oslo Ishockeykrets (OIHK) om fordeling av istid til barn og ungdom. I motsetning til hva Idrettsbyråd hevder i VG den 19/6 (i tillegg til flere andre usannheter om situasjonen i Oslo) har OIHK ingen mulighet til å «prioritere» disponibel istid når kun 2 av 5 kommunale ishaller er åpne. OIHK er pålagt av vårt særforbund NIHF å følge deres prioritering av elitelag, breddelag og mosjonslag.
Fram til 8. september 2014 er det kun disponibel treningstid til å dekke elitelag sitt treningsbehov (det er 13 elitelag i Oslo som skal trene i 2 ishaller sammen med kunstløp).»

(En liten presisering (26.6): Norges ishockeyforbund har ingen pålegg med hensyn til fordeling av treningstider, derimot prioritering av kamptider.)

For egen del opplyser jeg til slutt:
# Tirsdag 6. juli 2010 (for fire år siden) skrev jeg en sak som innholdsmessig handlet om akkurat det samme som står å lese over dette. Tilstanden for ishockeysportens vugge Oslo er ikke blitt bedre, den er blitt verre.
bs13259-jpgsverige-s-177«Møtt med kald skulder», er tittelen på kommentaren den gang: Mats Zuccarello og Mathis Olimb (bildet) – begge fra Oslo – hadde etter ishockeylandslagets deltakelse i Vancouver-OL undertegnet kontrakter med NHL-klubber, Oslo kommunes «svar»: En uke redusert åpningstid sammenlignet med året før (2009).

# Da jeg for en mannsalder siden spilte ishockey, opplevde jeg akkurat det samme som Roy Johansen og Rune Molberg fortsatt orker å kjempe for – eller snarere mot.
En av hundre «episoder» stikker ut som spesielt representativ, fra 1978: Juniorlandslaget jeg var tatt ut på skulle spille VM i Sverige i romjulen, mot Canada, USA, Tsjekkoslovakia, Sverige osv. Jordal Amfi var det eneste stedet vi kunne trene og forberede oss på is (så å si alle spillerne var fra Oslo) før avreise.
Da fant Oslo kommune ut at Jordal Amfi skulle stenges, for å male vantene – før de ansatte tok romjulsferie.

vg-cc-07-jpgoslo-195-363Vi ble henvist til «Bingen» utenfor Jordal Amfi (bygd til 1952-OL, bildet), naturisbanen der Ungdomshallen ble reist for 20 år siden. Det var en mild vinter, med kuldegrader bare om natten. Vi klatret over gjerdet (porten var låst) og skøytet rundt og rundt i mørket, til isen smeltet og skøytejernene bråstoppet i tennisbane-grusen (egentlig tennisbane, derfor det høye gjerdet).

Alt er altså ved det gamle.
Bortsett fra at Oslo kommune og Norges idrettsforbund mener Oslo er rett sted å arrangere OL om åtte år.

 

 

 

 

 

 

 

Zuccarellos eventyr har så vidt begynt

(Los Angeles Kings-New York Rangers 3-2 i spilleforlengelse/4-1 i kamper best av syv) Mats Zuccarello (26) var nær ved å knuse kølla over tverrliggeren da Los Angeles Kings-backen Alec Martinez på god vei inn i fjerde klokketime plasserte pucken bak Rangers-keeper Henrik Lundqvist og avgjorde Stanley Cup-finalen.

Men han besinnet seg.

450588498-jpglos-ang-343Det er ikke godt å vite hvorfor. Han hadde gode grunner til å gjøre det. Men jeg tipper han lot være fordi han rakk å tenke.

Tenke at det tross alt hadde vært ganske moro, og at det er få forunt å kunne spille om et av de mest ettertraktede trofeene i verden – 15 kilo tunge Stanley Cup.

Og at han fikk gjøre det i sin første ordentlige, eller fullverdige, sesong i verdens beste ishockeyliga.

Som første norske spiller i historien.

Og at eventyret så vidt har begynt.

Og at han ville ha med seg den finalekølla hjem til sin egen showkamp – som han nå rekker – i Stavanger neste helg.

Mats Zuccarello fyller 27 år til høsten. Unngår han skader, bør han kunne spille ti sesonger til i NHL. Han har vært New York Rangers beste løper-spillere denne sesongen, grunnseriens 82 og sluttspillets 25 kamper sett under ett.

450588608-jpglos-ang-421Han var ikke Rangers’ beste utespiller i natt (matchvinner Martinez t.v jubler etter 3-2 målet i 2. spilleforlengelse). Men han var en av de tre-fire beste. Derek Stepan fikk desidert mest spilletid (31,40) og var veldig god. Chris Kreider (27.40) var god nå og da, og innimellom veldig god. Litt det samme med Zuccarello (25.11). Jeg legger han inn der, foran Martin St. Louis (25.55), Rick Nash (25.26) av de som fikk mest spilletid, og Brian Boyle (17.49) og rekkekameratene Derick Brassard (24.19) og Benoit Pouliot (22.00).

I sommer tipper jeg han får en treårs kontrakt som vil være verd rundt 25 millioner per sesong. Markedsverdien hans er høyere, for å si det slik. Men NHL-klubbene er regulert av lønnstak og New York Rangers har et par håndfuller spillere på utgående kontrakter.

New York Rangers var nær ved å redusere til 2-3 i finaleseriens best av syv kamper og tvinge frem kamp seks på Manhattan natt til tirsdag norsk tid. Det vil si en mulighet til å gå fra 0-3 til 3-3 i kamper – og en avgjørende kamp nummer syv i Los Angeles natt til torsdag 19. juni.

New York Rangers hadde snudd 0-1 til 2-1 før siste ordinære kampperiode på 20 effektive spilleminutter. Utlikningen i et – for en gangs skyld – vellykket overtallsspill, mål nummer to i undertallsspill:

3d8640363ddd44178f91-598Dominic Moore sonet en feil idømt utvisning da svensken Carl Hagelin spurtet fra Los Angeles Kings’ russiske back Slava Voynov, vant pucken i midtsonen – og giganten Brian Boyle toppet styrkedemonstrasjonen ved å legge Kings’ superback Drew Doughty bak seg og vippe pucken opp i Jonathan Quicks venstre kryss (bildet).

– Vi har vært best fem mot fem (utespillere). Dette er stort, en «må vinne» kamp så klart. Når jeg ikke scorer og kan bidra på den måten, må jeg gå inn og gjøre det fysiske, svarte Mats Zuccarello da han ble intervjuet rett etter andre periodes slutt.

Spørsmålet var hvordan det opplevdes å måtte ta den ene duellen etter den andre mot Los Angeles Kings’ slovenske hardhaus og «jeg mister aldri pucken» Anze Kopitar – av legenden Wayne Gretzky (53) omtalt som en av NHLs tre beste spillere (Sidney Crosby og Jonathan Toews, kapteiner Pittsburgh Penguins/Chicago Blackhawks).

TV-kommentatorene ville ikke gi slipp på spilleren som fortsatt kunne bli første nordmann som har vunnet Stanley Cup-finalen:

– Kan du fullføre denne setningen for meg: Dere vil vinne denne kampen hvis…
Mats Zuccarello måtte tenke et par sekunder, så fullførte han den med et fornøyd smil: We win!

stanleycup-loss-jpgl-763Heldig med den, med uheldig da han i full fart på vei ut av egen sone rett og slett ikke klarte å unngå å felle Los Angeles-backen Jake Muzzin med sitt høyre kne. To minutter i utvisningsboksen, redusert til 17 sekunder da forrige sesongs Rangers-spiller – Mats Zuccarellos slovakiske kompis – Marian Gaborik med sitt 14. sluttspillmål utliknet til 2-2 da det gjensto 12 minutter av ordinær spilletid.

Kings la inn sitt sedvanlige finish-trykk. Henrik Lundqvist reddet og reddet, som vanlig. Zuccarello og hans rekkekamerater Derick Brassard og Benoit Pouliot var omtrent ikke ute av egen forsvarssone i sitt første bytte i spilleforlengelsen. De var imidlertid ikke nede for telling og ferdig; Los Angeles Kings skulle ikke få vinne sitt andre NHL-sluttspill på tre sesonger uten kamp.

Uten enda en kamp, er det fristende å påpeke.

450588868-jpglos-ang-235Da Alec Martinez i finalekamp nummer fem gjorde som han gjorde i semifinalekamp nummer syv mot Chicago Blackhawks – avgjorde i spilleforlengelse – hadde den egentlig pågått i over seks kamper.

To avgjort i ordinær spilletid, tre i spilleforlengelse: Kamp én noen minutter ut i «sudden death», nummer to og fem etter henholdsvis 30 og 34 minutter spilleforlengelse.
New York Rangers beste back, Ryan McDonagh, var noen millimeter fra å avgjøre den i favør Zucca & co fem minutter på overtid.

Pang! I venstre stolpe og ut bak Kings-keeper Quick, parallelt med mållinjen.
Åtte minutter senere skjøt Los Angeles Kings Tyler Toffoli pucken i tverrliggeren bak Henrik Lundqvist.

Ytterligere seks minutter: «Zuccarello så nær ved å bli utnevnt til statsminister i Norge», meldte tidligere pressesjef i det internasjonale ishockeyforbundet, Szymon Szemberg, på Twitter.

2014-06-14t015637z-1-850Zuccarello styrtet inn på en retur – eller var det to – og kunne ha blitt matchvinner. Det kunne også Derick Brassard ha blitt i samme sekvens. Og i den som oppsto 30 sekunder senere, burde Chris Kreider ha blitt det. Drew Doughty misset på skjødesløst Doughty-vis i Rangers-sonen, Kreider kom alene med Quick – men var ikke kvikk nok.

Skuddstatistikken viste 42-25 i favør Kings etter første spilleforlengelse begrenset til 20 effektive spilleminutter. Men antall sjanser var – nesten – likt fordelt. Inn i fjerde klokketime klang det i stolpen bak Quick igjen. Det kunne se ut som om Zuccarello var på pucken ett hundredels sekund før, slik at den endret retning.

Kølla han brakk i alle fall i samme øyeblikk.

– Zuccarello – det virker som om han er over alt på isen, utbrøt TV-kommentatoren.
Det gjorde det; isens minste stakk frem den lange kølla si over alt, han rotet det til – i positiv forstand – rundt Quick i Kings-målet og ryddet unna rundt Henrik Lundqvist (som i høyeste grad fortjener tilnavnet «The King», maken til keeper (48 redninger!).

450588832-jpglos-ang-994Men så endte det slik, natt til lørdag morgen 14. juni norsk tid: Kings’ amerikanske kaptein Dustin Brown til høyre.

Et typisk mål for Kings, i deres 108. obligatoriske kamp siden 3. oktober: retur, en liten glipe nede ved Lundqvist høyre leggskinn – Alec Martinez styrtet inn som en kamikaze:
450588894-jpglos-ang-120Det første seiersmålet i spilleforlengelse i Stanley Cup-finalen på hjemmebane siden New York Islanders’ Stockholm-fødte kanadier Bob Nystrom for 34 år siden.

 

$ucca til nye millon-høyder

(New York Rangers-Los Angeles Kings 2-1, 1-3 i kamper best av syv) Mats Zuccarello (26) er fortsatt tre seirer unna å bli historisk, men kan uansett se frem til å gange sin nåværende kontrakt med seks etter siste oppgjør i Stanley Cup-finalen.

Det blir antakelig natt til lørdag i kamp fem i best av syv serien.

2014-06-12t024253z-2-943New York Rangers grep halmstrået nå, men Kings lar det ikke skje en gang til. Ikke i Los Angeles natt til lørdag. Kings er rett og slett for gode til det.

Rangers klarte så vidt å holde hodet over vannet og liv i håpet om å vinne NHL-sluttspillet for første gang siden 1994 da Kings la inn «Kings-trykket».
De vil fortsette der de slapp hjemme i Staples Center, og da vil det bare være snakk om tid før Rangers bukker under for det. De vil ikke være i stand til å drøye det én kamp til.

Det øret vil selvsagt ikke Mats Zuccarello høre på (bildet under: feirer rekkekamerat Pouliots 1-0).
450460536-jpgnew-yor-795Med tanke på hvor god han har vært, har han ingen grunn til det.

Han kan imidlertid begynne å tenke på et tall, som det heter. Det som skal stå under «lønn» i det nye kontraktsforslaget Rangers-sjef Glen Sather kommer til å forelegge ham senere i sommer.

Mats Zuccarello har en ettårs kontrakt som har gitt ham litt over en million dollar denne sesongen. Det vil si drøyt seks millioner kroner.

Til sammenlikning har løper-spilllerne Brad Richards, Rick Nash, Martin St. Louis, Derick Brassard og Derek Stepan fått utbetalt henholdsvis 54 millioner, 47 millioner, 39 millioner, 22 millioner og 14 millioner kroner.

Backen Dan Girardi – som brakk kølla og havnet i bakleksa da Kings-kaptein Dustin Brown reduserte til 1-2 ni minutter ut i midtperioden – 20 millioner kroner.
Før sluttspillet startet mente jeg at Mats Zuccarello kunne få en treårs kontrakt verd tre til 3,5 millioner dollar per år. Mellom 18 og 21 millioner norske kroner.

Tre ganger nåværende utbetaling.
Nå heller jeg mot seks.

La oss si fem millioner dollar per år, over tre år. 90 millioner kroner totalt. Altså i St. 341ae219416b44ee9430-649Louis-sjiktet. (Martin St. Louis, bildet)

Det er ikke for mye forlangt – fordi:

Mats Zuccarello var New York Rangers beste spiller i finalekamp to (4-5 i spilleforlengelse 2) og tre (0-3).
Han var en av de tre-fire beste i den første i Los Angeles (2-3 i spilleforlengelse).
Totalt klart best de tre første kampene sett under ett. I natt virket det umiddelbart som han ikke var like mye «på». Han ble «fanget» i offside to ganger og ble utvist for å forsinke spillet, det vil si skyte pucken over pleksiglasset fra egen forsvarssone.

Uflaks egentlig, men var ikke litt av rytmen hans – varemerket timingen – borte?
Et knippe Zucca-involveringer i reprise, ga grunn til å endre oppfatning. Zuccarello – isens minste – taklet Los Angeles Kings’ Mike Richards over ende foran spillerboksene i midtsonen og var «som vanlig midt i hendelsenes sentrum».

New York Rangers’ hjerte og sjel. Så moro å se på.
450460026-jpgnew-yor-883Slik de amerikanske TV-kommentatorene uttrykte det i andre periode da det sto 2-1 til Rangers og publikum i Madison Square Garden unisont hadde brølt sitt «Zuuuuuk».

Enda en gang, fordi han skapte sjanser og stakk nesen inn der han visste det ville gjøre vondt (mot LA Kings’ russiske back Slava Voynov, bildet).

Foran motstanderens mål, foran og rundt Henrik Lundqvist i Rangers-målet.

– Ingen kan si noe annet enn at han er en komplett spiller. Elsket og respektert av sine medspillere, sa kommentatorene.
Det var nesten ikke måte på hva de sa, om Zuccarello.

9e13c790e0c4469bb1c0-752Ofte og helt til det bare ble snakk om Henrik Lundqvist (bildet), som sto på hodet – som det heter – da Kings nektet å gi fra seg pucken og ikke en gang Zuccarello hadde ork igjen til å stjele den.

 

New York Rangers hadde ikke klart å få pucken bak Kings-keeper Jonathan Quick på 123 minutter da Benoit Pouliot – i det Rangers’ overtallsspill utløp – styrte inn et skudd fra backen John Moore.

Med Zuccarello på isen sammen med rekkekameratene Pouliot og Derick Brassard.
Rangers’ såkalte 3. rekke, som trener Alain Vigneault ikke våger røre. Fordi den i hver eneste kamp er hans beste. Jeg våger påstanden at det er Mats Zuccarello som holder den sammen.

Det er han som styrer den, han som har regien – «The Zuccarello-line».

Mats Zuccarello spilte mest av alle hjemmelagets løper-spillere i forrige kamp (over 18 minutter), han spilte mest i første periode i natt (6,01) – på tross av to minutter i utvisningsboksen – og mest i midtperioden (6.11) og siste periode (6.53).
Totalt 19.05 minutter. Nær en tredel av kampen. Det er veldig mye.

Nesten halvannet minutt mer enn Dominic Moore, som hadde nest mest spilletid, nesten to minutter mer enn Derek Stepan (som skyflet unna pucken fra målstreken bak Henrik 9aaa3fb5246642448cb0-504Lundqvist da det gjensto 71 sekunder, bildet) med tredje mest istid.

Bortimot seks minutter mer enn Brad Richards, som altså tjener 48 millioner kroner mer enn Zuccarello.

I den siste så det ut som det har pleid å gjøre i Stanley Cup-finalen 2014. Los Angeles Kings la inn et ekstra gir og valset over Rangers, som ikke hadde hatt ett skudd mot Quick da Henrik Lundqvist reddet skudd nummer 30 i 46. minutt av ordinær spilletid.
450461882-jpgnew-yor-366

Totalt reddet King Henrik 40 skudd. Han var tilbake der han må være, som reddende engel, for at Rangers’ skal ha en sjanse til å slå Kings. Ett baklengsmål, maks to. Ikke flere enn det. Da kan de vinne, og det gjorde de nå.

Det skjer ikke igjen.

Men da det er over og Dustin Brown løfter den 15 kilo tunge pokalen over hodet, synes jeg det vil være verd å notere at en nordmann – Mats Zuccarello – var en av de dominerende spillerne i ishockeyverdens mest attraktive oppgjør om et av verdens mest ettertraktede trofeer.

 

Sorry, Zucca – Kings er konger

 

(New York Rangers-Los Angeles Kings 0-3, 0-3 i kamper best av syv) Mats Zuccarello (26) var nær ved å gjøre 1-0 (bildet) og sitt lags beste spiller igjen, men Los Angeles Kings er umulig å stoppe og vil vinne sin andre Stanley Cup-tittel på tre sesonger.

nyr-la01-jpgnew-york-491Sorry, Zucca – Kings er konger.

Den endelige kroningen vil skje natt til torsdag norsk tid i Madison Square Garden i New York.

Eller natt til lørdag norsk tid i Staples Center i Los Angeles, i kamp fem i best av syv serien.

4-0 i kamper, eller 4-1 i kamper.

Jeg tror ikke Zuccarrellos Rangers er i stand til å vinne to kamper, før Kings vinner én. Eller tre, før Kings vinner én til. For ikke å snakke om fire på rad, inkludert den siste i best av syv serien i Los Angeles natt til onsdag 19. juni.

New York Rangers-trener Alain Vigneault sa foran kampen i natt at denne var så nær en «må vinne» kamp de kunne komme. Mats Zuccarello var enda mer klar i sin tale da han ble intervjuet etter hjemkomsten fra kamp to – og 4-5 i spilleforlengelse – i Los Angeles søndag.

– Vi må vinne to kamper nå, uttalte Norges første spiller i en sluttspillfinale i NHL.

Kings ble presset til spilleforlengelse i sine to første hjemmekamper, men vant begge (3-2 og 5-4).

Rangers tapte igjen. Denne gangen med klar margin, på tross av en del statistiske fakta i favør Zucca & co.

Fordi:

Kings har finaleoppgjørets beste keeper. Ekspertene mente svenske Henrik Lundqvist var et hakk bedre enn amerikanske Jonathan Quick, men tok feil.

62d06f9436ee443c98e6-891Quick reddet 32 skudd i natt (her ser du Zuccarellos store sjanse til å gjøre 1-0 fra en annen vinkel).

Lundqvist halvparten. Han slapp inn tre.

Kings har de beste backene. Finalens – og NHLs – aller beste i «frekkasen» Drew Doughty (24).

Kings har de beste løper-spillerne og de beste målscorerne. Legenden Wayne Gretzky (54) mener Los Angeles Kings’ slovenske senter Anze Kopitar (bildet) er en av NHLs tre beste sammen med Pittsburgh Penguins’ Sidney Crosby og Chicago Blackhawks 450355792-jpgnew-yor-387Jonathan Toews, og har antakelig rett.

I tillegg har Kings ytterligere tre-fire løper-spillere som er bedre New York Rangers’ beste, som er Mats Zuccarello. Han var det i grunnserien, og han har vært det totalt sett i finalekampene mot Kings.

I natt spilte Zuccarello mest av alle hjemmelagets spillere i Madison Square Garden. Hele 21,36 minutter – nesten like mye som backen Dan Girardi – hvor av drøyt seks minutter (6,17) i overtallsspill. Det var en overveldende tillitserklæring fra trener Vigneault, for å si det slik.

Det kan innvendes mot Mats Zuccarello at han burde ha scoret etter drøyt tolv minutter. Sjansen var omtrent lik den han gjorde mål på i forrige kamp, bortsett fra at han denne gangen fikk pucken ved Quicks høyre stolpe (venstre i kamp to).

Målet var åpent, Zuccarello skjøt pucken i stolpen. Det så umiddelbart ut som om Quick stoppet pucken fra å gå over mållinjen med spaken (kølla). Men det var stolpe ut, pucken danset parallelt med mållinjen – og «ut».

80f782cdac12438aa11c-544Tre minutter senere surret han det nesten til for seg og Rangers bak Lundqvists mål. Øyeblikket etter snurret han rundt med Kings-backene bak Quicks mål. Zuccarello var over alt; han sørget for at Kings-spillere ble utvist tre ganger og det var han som styrte Rangers overtallsspill best.

Men så scoret Jeff Carter kampens første mål, på typisk Kings-vis. Skudd, pucken via den høyre skøyten til Rangers-back Dan Girardi, den endret retning og Lundqvist var sjanseløs på å stoppe den. 0-1 føk inn med 0,7 sekunder igjen av første periodes spilletid.

Så å si samme sak ved 0-2. Overtallsspill Kings. Jake Muzzin skjøt, pucken traff Rangers’nest minste spiller Martin St. Louis (173 cm/Zuccarello 171) på vei mot Lundqvist, den endret retning….

Og 0-3 (bildet).

nyr-la12-jpgnew-york-171Rangers’ dårligste rekke – Brad Richards, Carl Hagelin og Martin St. Louis – rotet bort pucken i Kings’ sone, Rangers’ offensive, Mike Richards kontret to mot en – sammen med Trevor Lewis, mot Ryan McDonagh. Richards prøvde å «legge» pucken over til Lewis foran Lundqvist, McDonagh var liksom i veien og Richards fikk den kjapt i retur (fra McDonagh).

Lundqvist lurt av en av en av sine egne igjen.

Deretter var det bare for Kings å ro det hele i land, i kraft av overlegen fysisk styrke, den beste keeperen og bunn solid kollektiv. Ja, jeg vet at det siste – bunn solid kollektiv – ikke er en særlig spennende karakteristikk.

z14-jpgnew-york-usa--715Men det er det Los Angeles Kings er. Ikke minst i motsetning til New York Rangers.

Det er ikke det at Rangers ikke er det. Det er bare det at Kings’ er så veldig mye sterkere sammensveiset.

Det tåler alt, og behersker alt. Rangers er for ujevnt, med for mange godt betalte stjernespillere som ikke har klart å vise seg lønn og status verdig, med Brad Richards og Rick Nash som grelleste eksempler.

Zucca må få mer spilletid

(Los Angeles Kings-New York Rangers 3-2 etter spilleforlengelse) Mats Zuccarello (26) var nærmest, men kunne lite gjøre da den første finalekampens siste skudd (bildet) føk inn i nettaket bak Henrik Lundqvist i New York Rangers’ mål.
hockey14-jpglos-ange-662Det virket umiddelbart veldig urettferdig.
Henrik Lundqvist reddet 40 skudd og var så god som han må være for at New York Rangers skal ha en sjanse til å vinne sin første Stanley Cup-tittel siden 1994.
Mats Zuccarello spilte – i motsetning til for mange av lagkameratene – opp mot sitt aller beste.

Han var så god som han har vært så å si hele sesongen.

Rangers beste utespiller sammen med backen Ryan McDonagh (31 minutter spilletid) og Carl «Raketten» Hagelin, som rett før slutt var noen centimeter fra å bli matchvinner med sitt andre mål i undertallsspill.
Joda, det er fort gjort å hausse Mats Zuccarello fordi han er første norske spiller i en Stanley Cup-finale. Men det skjedde noe hver gang han var på isen, og oftest var det hans fortjeneste.
Da New York Rangers overtallsspill ikke fungerte – uten Zuccarello i fem mot fire oppstillingen – fikk det fasong ved hans inntreden på isen. Da Rangers trengte en eller to spillere som kunne kopiere Los Angeles seiersresept – vi går rett på mål og gjerne «gjennom» motstanderens keeper – tok Zuccarello oppgaven og angrep første Jonathan hockey03-jpglos-ange-982Quicks høyre stolpe, før han gikk løs på hans venstre (bildet).
Og avsluttet med et kamikaze-stup mot Keeper-Quick.

Til stor irritasjon for Kings, og inspirasjon for Rangers.
Da Derick Brassard burde, eller i alle fall kunne, ha scoret ved et par anledninger, var det rekkekamerat Mats Zuccarello som sto for forspillet som «åpnet» Kings.
Mats Zuccarello var bedre – mer kreativ – enn antatt bedre og mye mer erfarne og bedre betalte spillere som Rick Nash, Martin St. Louis, Derek Stepan og Brad Richards.
Derfor burde Rangers sjefstrener Alain Vigneault sørget for at han fikk mer spilletid. Han burde matchet Zuccarello bedre, slik at hans ferdigheter hadde kommet enda bedre til sin rett.
«Mats Zuccarello has been a really terrific player for Rangers» sa de amerikanske kommentatorene. Rosen ble fulgt opp ved at han som utvalgt Rangers-spiller ble intervjuet i andre pause i ordinær spilletid.

«Belønningen» fra Vigneault var betydelig mindre istid de siste 20 minuttene av ordinær spilletid.

Det kan ha vært tilfeldig.

Men totalt sett fikk Zuccarello (16.57 inkl 59 sekunder av spilleforlengelsen) delvis betydelig mindre spilletid enn Derek Stepan, Brad Richard og Martin St. Louis, som han på tross av det var bedre enn.

Den skjevheten bør Vigneault rette opp til neste kamp, også den Staples Center, i Los Angeles 01.00 natt til søndag norsk tid. Mats Zuccarello (sammen med Kings’ Anze Kopitar foran Lundqvist på bildet) har det lille ekstra som skal til for å vinne hockey09-jpglos-ange-439finalekamper som står og vipper, og det vil alle finalekampene i best av syv serien gjøre.

Han har frekkhetens nådegave.

Om enn ikke i like stort monn som Los Angeles Kings’ superback Drew Doughty (24), så i alle fall den New York Rangers sårt trenger for å kunne vinne kamp nummer to og utlikne til 1-1 før hjemmekampene i Madison Square Garden på Manhattan natt til tirsdag og natt til torsdag.

Hvis ikke de gjør det, er jeg redd tipset mitt går inn: Rangers vinner kamp tre i New York, men taper 1-4 i kamper – og Kings kan heve Stanley Cup for andre gang på tre sesonger på hjemmebane i kamp fem allerede 13. juni.

Det var selvsagt ikke feil-matchingen av Zuccarello som når alt kommer til alt spolerte en perfekt Rangers-start.
Los Angeles Kings var et hakk bedre. De kom tilbake etter Rangers overraskende 2-0 ledelse, Drew Doughty revansjerte seg for gigant-tabben som førte til at Benoit Pouliot kunne score kampens første mål.

hockey07-jpglos-ange-344Utlikningen hans til 2-2 var en perle; utmerket lest, fabelaktig dragning og et presist håndleddskudd forbi Henrik Lundqvist (bildet).

Los Angeles Kings vant skuddstatistikken 20-3 i 3. periode. Jeff Carter, Marian Gaborik, Anze Kopitar med flere kjørte over Rangers – som kunne ha vunnet.
Da tidligere Los Angeles-spiller Brian Boyle ble utvist for slashing 96 sekunder før slutt, gikk ikke overtallsspillet for Kings bedre enn at Carl Hagelin kunne stikke gjennom i midten – fire mot fem utespillere. Det avsluttende skuddet traff Quick og pucken dalte ned bak Kings-keeperen.

Rett til side for mål.

Carl Hagelin fanget opp pucken bak mål, spilte den blindt inn foran – og Kings kontret.
Og Henrik Lundqvist måtte hente frem en Lundqvist-redning for å presse oppgjøret til spilleforlengelse.

hockey15-jpglos-ange-145Etter fire og et halvt minutt av den, snublet New York Rangers’ ellers stødige back Dan Girardi (30) – i sin 85. sluttspillkamp – og mistet pucken til Mike Richards, som sendte den til Justin Williams.

Han scoret (4.36) sitt åttende mål i sluttspillet og ble selvsagt overfalt av lagkameratene – med Henrik Lundqvist som slukkøret tilskuer (bildet).

 

 

Derfor vinner Los Angeles Kings

 

Henrik «The King» Lundqvist (32) – New York Rangers svenske super-keeper – klarer ikke å stoppe Los Angeles Kings fra å vinne sin andre Stanley Cup på tre sesonger.

montreal09-jpgmontre-926Mats Zuccarello (26) er første norske spiller i NHLs sluttspillfinale. Det kan selvsagt hende at han snart vil kunne paradere med Stanley Cup i Oslo. Det er tradisjon at spillerne på det seirende laget får bragt det gedigne trofeet til sin fødeby for fremvisning; alle får se på den og alle får ta på den (noen ganger har det gått skikkelig hardt for seg).

Mats Zuccarello med den 15 kilo tunge pokalen, idrettsverdens kanskje mest kjente, i Lørenhallen, Ungdomshallen ved Jordal Amfi og Askerhallen, på nachspiel med nattens konger og dronninger.

Hui og hei.

Det hadde vært noe.

Det er synd å måtte si det, men jeg tror ikke det blir noe av.

Malurt i begeret.

492803037-jpgchicago-158Los Angeles er 70/30 favoritt foran best av syv kamper serien. Mitt tips er at Kings med blant andre sloveneren Anze Kopitar (bildet med keeper Jonathan Quick), slovaken Marian Gaborik og NHLs beste back, kanadiske Drew Doughty vinner 4-1 i kamper og kan heve Stanley Cup for andre gang siden 2012 hjemme i Staples Center fredag 13. juni – fordi:

# Henrik Lundqvist (32) åpnet sesongen elendig for New York Rangers, men har vært NHLs desidert beste keeper etter at han i desember undertegnet en ny syv års kontrakt verd 360 millioner fra neste sesong. Los Angeles’ Jonathan Quick har en redningsprosent på 90,6 i sluttspillet. Betydelig svakere enn Lundqvists 92,8 (2,03 baklengsmål i snitt). Det betyr ikke at Quick er dårlig og Kings’ svakeste ledd. Det er bare å minne om hans 36 redninger for USA mot Canada i OL (0-1) og 37 (5 i spilleforlengelsen) i den avgjørende kampen mot Chicago.

55/45 keeper-fordel Rangers

# Drew Doughty (24, bildet) var gullvinner Canadas toppscorer i Sotsji-OL med fire mål (og to målgivende pasninger) på seks kamper.  Fire mål og 12 målgivende pasninger på 21 sluttspillkamper, og – ikke minst – bortimot 30 minutter spilletid i hver kamp (39 i femte semifinale mot Chicago).

2014-05-27t023638z-3-321NHLs beste back.

New York Rangers har amerikaneren Ryan McDonagh (24) som back-ener. Solid defensivt og nest best i Rangers’ målpoengstatistikk med tre mål og 10 målgivende pasninger på 20 kamper.

Rangers har flere gode backer. Svensken Anton Strålman (undervurdert), Dan Girardi, Marc Staal.

Kings også. Kanadiske Jake Muzzin, russiske Slava Vojnov og amerikaneren Alec Martinez som – med litt vel mye flaks – ble matchvinner i spilleforlengelsen i match syv.

En gang i mellom har de sovnet litt – men uansett:

60/40 back-fordel Kings

# Mats Zuccarello har ikke scoret siden 17. mai. De fem siste kampene står Rangers beste målpoengjeger i grunnserien uten mål og målgivende i statistikken.

Det er betegnende at arbeidsjernet Carl Hagelin er toppscorer med seks mål, mens de antatte måltyvene Martin St. Louis (6), Brad Richards (5), Zuccarello (4) og Rick Nash (3) i løpet av 20 kamper er langt fra å kunne matche Kings’ beste (21 kamper):  Marian Gaborik (12), Jeff Carter (9/en personlig favoritt – bildet), Justin Williams (7), Tyler Toffoli (7).

46282a50acb7442883ad-894Anze Kopitar (26) har fem mål og 19 målgivende pasninger i sluttspillet. 24 målpoeng er 11 bedre enn Rangers beste, St. Louis (6+7), McDonagh (3+10) og Derek Stepan (5+8).

70/30 måljeger-fordel Kings

# Ellers:

Los Angeles Kings scorer hver fjerde gang motstanderen er utvist og er mye bedre i overtallsspill enn Rangers, som er best av finalistene i undertallsspill – og har sluppet inn 20 færre mål enn Kings (39-59) i sluttspillet (henholdsvis 20 og 21 kamper).

Los Angeles Kings har spilt 102 kamper på åtte måneder siden seriestarten 3. oktober og må være klar for første finalekamp kun to dager etter overtidsdysten i semifinalekamp syv.

Mot Rangers som har spilt 101 kamper siden 3. oktober og har hatt seks dager hvile etter 4-2 i kamper over Montreal Canadiens i semifinalen.

Fordel Kings, det også. De slipper å re-starte Stanley Cup-maskineriet, mens Rangers vil trenge en periode eller to til å finne finalerytmen.

hockey-ny15-jpgnew-y-51Eller to kamper.

Det vil si første New York Rangers-seier hjemme i Madison Square Garden (bildet) mandag.

 PS! New York Rangers hadde ikke vunnet Stanley Cup på 54 år da klubben siste gang vant i 1994 – samme sommer som fotball-VM ble spilt i USA.