Alle tiders sjanse for Stavanger

Måljeger Christian Dahl-Andersen (33) har slått til i Mesterligaen og hans Stavanger Oilers har alle tiders sjanse til å vise ishockeyverden at sporten er liva laga i Norge.

Champions Hockey League består av 44 klubber fra 11 europeiske nasjoner. Finland og Sverige dominerer med åtte klubber.

Sveits, Tyskland og Tsjekkia har fått med seks.

Christian Dahl-Andersen

Seriemester Vålerenga og sluttspillmester Stavanger Oilers representerer Norge med wild card status.

Det er ikke første gang ishockeysporten forsøker å etablere en europacup. Tidligere forsøk har hatt kort levetid. CHL kan komme til å vare, selv om skeptikerne mener den bærer preg av «treningskamper» nå før seriespillet starter.

Dessuten er ikke lag fra verdens nest beste liga, Russland-baserte KHL, med. Det er som om fotballens Champions League ikke skulle hatt med klubber fra spanske La Liga.

Det kan være noe i det.

Men det er samtidig søkt å sammenlikne ishockey med fotball. Det er ikke bare i Norge sporten sliter når det gjelder oppmerksomhet, økonomisk og for å stoppe spillerflukten til mer attraktive utenlandske klubber.

Den trenger økt interesse og spredning utover det lokale nesten over alt i Europa.

Rosenborg og Tønsberg er forsvunnet fra toppserien på grunn pengemangel. Manglerud Star og Kongsvinger er kommet inn som erstatning foran seriestart neste uke. I motsatt ende, for å si det slik, har Stavanger lyktes med å gjøre million-butikk av hockeylaget Oilers.

Men uten at noen av de andre klubbene er i stand til å henge seg på – det vil si konkurrere på tilnærmet like vilkår – vil det være en grense for hvor lenge lokomotivet orker å holde dampen oppe. Det er nødt til å finne andre markeder for sin enestående virksomhet, med en moderne arena og sponsorportefølje som nesten matcher de beste i Norge – Rosenborg, Brann og Viking.20120907-dnbarena-16-156

Champions Hockey League kan være det, hvis trener Petter Thoresens Stavanger Oilers holder sportslig mål. Det kan de bekrefte torsdag kveld, mot Tappara Tampere, eller lørdag mot Ocelari Trinec i Dnb Arena (bildet t.h). Tidlig ledelse 3-0 ble til 3-7 mot finnene på bortebane for to uker siden. To dager senere slo Stavanger tsjekkerne 5-4 på bortebane.

Det lot seg høre.

Ocelari kom fra 7-0 seier over Bern, som hadde 16 347 tilskuere i snitt på hjemmekampene i den sveitsiske serien forrige sesong og liksom ikke er til å skubbe seg på. Nå kan Stavanger (4119 i snitt) snakke om avansement og cup-sluttspill i Champions Hockey League, som gruppevinner (11) eller en av de fem beste «toerne».

Finalen er i februar.

Alle fire lagene i Stavangers gruppe E har tre poeng etter to kamper. Fire gjenstår.

Christian Dahl-Andersen er det individuelle beviset på at det er mulig å yppe seg mot de store. Stavangers mangeårige målpoengjeger ligger på 2. plass i CHLs målpoengstatistikk med ett mål og fem målgivende pasninger etter to kamper, bak svenske Andreas Johnsson (2+7) fra Frölunda – med norske Mathis Olimb (bildet) og Mats Rosseli Olsen – på topp.bs13259-jpgsverige-s-177

Stavangers nye kanadier Josh Soares (32) har scoret tre mål og lagt to målgivende.

Det er enda en bekreftelse på at Stavanger har midler til å få tak i gode utledninger på et uoversiktlig spillermarked.

Vålerenga?

Espen Shampo Knutsens Mesterliga-lag mangler grovt sett alt Stavanger har, med unntak av en veldig god keeper. Steffen Søberg (21, bildet) var nær ved å redde en «ufortjent» seier mot Vienna Capitals (1-2) for to uker siden, etter 1-4 i premieren mot Zürich.

Det kan snu mot østerrikerne på Jordal torsdag kveld. Sannsynlighefrv5968-jpgminsk-hvi-552ten for fire gruppespill-tap på rad – Wien, Zürich, svenske Färjestad borte og hjemme (8. oktober) – er imidlertid mye større.