Viktig melding: Lytt til Stavanger-Thoresen

STAVANGER (hockeybloggen.vg.no) Det er lett å la seg blende, men det er ikke DnB Arena til 210 millioner som alene er grunnen til at Stavanger Oilers er Norges beste ishockeylag og ypper seg i Europa-toppen.

Petter Thoresen (53, bildet), Stavanger Oilers’ trener siden 2009, serverer en kopp kaffe i pappkrus og legger snus bak leppa, før han svarer på mitt spørsmål om hvor lenge Stavanger Oilers – som en slags lokomotiv uten vogner som evner å henge seg på – kan «holde på» alene.petter5-jpgstavanger-895

Altså uten at noen av de andre toppklubbene i Norge får opp å stå et liknende økonomisk fundament som Stavanger Oilers.

Uten at bunn faller ut av Stavanger Oilers: stadig sviktende konkurranse, fallende interesse også i Stavanger-regionen.

– Jeg kan ikke tenke så mye på dette. Men det er viktig at de fleste andre også får dette opp og går, sier han.

Jobben hans er å få Stavanger Oilers til å vinne. Det har han klart: Norgesmester 2010,12,13 og 14. Seriemester 2012. Continental Cup-vinner i fjor, to seirer i Champions Hockey League de to siste ukene.

Men han tenker selvsagt på det, at flere klubber må få opp publikums og sponsorvennlige arenaer som kan skaffe dem et solid økonomisk grunnlag – til å heve det sportslige nivået.bs10673-jpgstavanger-185

Stavanger Oilers årsomsetning nærmer seg hundre millioner, sponsorinntektene har rundet 47 millioner. Tønsberg og Rosenborg kunne fortsatt i eliteserien – i stedet for å bli tvunget til å takke for seg – om de hadde fått en halvpart hver av Stavangers budsjettert 2014/15 overskudd på «minimum» fem millioner kroner.

– Men, sier Petter Thoresen.

– Det er viktig at de andre også blir profesjonalisert. Men – jeg er opptatt av setningen: vi vinner Iron Man hvert år. Det koster ingenting å trene, understreker han.

Iron Man er toppserieklubbenes årlige – før sesongstart (august) – styrke og utholdenhetskonkurranse. I sin tid initiert av landslagssjef Roy Johansen (bildet under) og Olympiatoppens avdøde (2009) styrkeekspert Pella Refsnes. Åtte forskjellige øvelser, fra 40 meter sprint til chins (opptrekk egen kroppsvekt hengende etter armene i stang) og knebøy.hej6153-jpgoslo-2014-53

Stavanger Oilers vant konkurransen for en måned siden på Olympiatoppens toppidrettssenter i Oslo. Stavanger Oilers 6535 poeng, Sparta 6525 poeng på 2. plass, Stjernen på 3. plass med 6115 og Vålerenga på 4. plass med 5395.

Hamar-klubben Storhamar – som har Norges nest fineste hjemmearena, Hamar OL Amfi – endte desidert sist, med 2055 poeng. Jeg har ingen anelse om hvordan Storhamar klarte det kunststykket.

Etter en formiddag inne i Stavanger Oilers gedigne garderobefasiliteter forstår jeg imidlertid hvorfor Petter Thoresens spillere stadig er fysisk på topp.

For noen biffer!

Og det er lagt til rette for å trimme dem.

Styrkelokale vegg i vegg med garderoben, for eksempel.

Stavangers «pest og plage» Petter Røste Fossen (23), opprinnelig fra Kongsberg, vant Iron Man første gang da han var 18 år gamme og spilte for Lillehammer. For en måned siden vant han den individuelle konkurransen for tredje gang.

Han er et godt, Stavanger-typisk eksempel på hva jeg mener med «biff», og på Petter Thoresens påstand om at «trening er gratis».

Jeg skal skrive en sak om Røste Fossen (bildet under) litt senere, her er kortversjonen: 200 kilo i knebøy med muskelbrist ved ribbena under Iron Man, trening med Oilers på is ved 10.00-tiden hver dag, litt styrkestrekk etter trening, lunsj, svisj til sivil jobb (70 prosent stilling), styrkeøkt i sitt lokale treningsstudio på kvelden (hver kveld).petterrostefossen-jp-535

Bildet er selvsagt nyansert og inneholder mer enn det. Petter Thoresen sier at han holder seg langt unna barmarkstreningen sommerstid. Den har svensken Peter Öhman ansvar for. Han er tidligere friidrettsutøver og trener. Christian Dahl-Andersen (34), Stavangers måltyv, forteller at «av 50 økter over to måneder (med Öhman) er ikke én lik den andre».

Petter Thoresen forteller om moderne treningsmetoder og prinsipper («de løper ikke lenger enn 400 meter intervaller på trening, men har aldri hatt bedre tider på 3000 meter») , mildt sagt et stykke unna «blodsmak i munnen»-oppskriften som gjaldt da han var aktiv og deltok i fem OL-turneringer.

Öhman leier inn ekspertise når han selv ikke besitter den som er nødvendig.Christian Dahl-Andersen

CDA (bildet) peker også på et annet, viktig faktum. Ved siden av Dnb Arena ligger ytterligere tre isflater for ishockey, på rekke og rad. Hvor enn man kommer i verden, er det ganske sjelden å se.

For egen del sier jeg at det ikke er ofte man i norsk ishockey ser backer som Stavangers to nye foran denne sesongen. Kanadierne Adrian Veideman (31) og Nick Plastino (28, med italiensk pass). Veideman stødig som f…, Plastino så å si alltid i posisjon til å skyte pucken mot mål.

I tillegg løperen Josh Soares (32) som sammen med Dahl-Andersen og landslagsveteran Kristian Forsberg (28, fem sesonger i svenske Modo) er Stavangers nye 1. rekke med stor F.

Petter Thoresen hadde en oppfatning – etter å ha sett ham på svensk TV fra kamper med toppklubben Växjö – at kanadiske Soares var «opp og ned», preget av dagens humør.

I Stavanger Oilers har han falt inn i folden «hardt arbeid over hele banen» (a la Jean-Michel Daoust, på bildet etter sin straffescoring mot Tappara torsdag).daoust4-jpgstavanger-313

Årsaken til det er antakelig en annen Stavanger-prioritering.

Sportssjef – eller general manager – Pål Haukali Higson er ute og ser et utall kamper og spillere tre uker hvert år. «Over dammen», ifølge Petter Thoresen. Higson kartlegger altså med egne øyne spillermarkedet i ligaene under NHL.

Der fins det veldig mange gode spillere. Higson finner ut hvem som kan passe inn i Petter Thoresens Stavanger-lag.

Den oppskriften står også i sterk kontrast til de andre klubbens spillerjakt. Den skjer gjerne via Internett eller ved god hjelp av sterkt subjektive «rapporter» fra spilleragenter. Stavanger Oilers foretar sjelden (aldri?) bomkjøp av utenlandske spillere, konkurrentene gjør det «gjerne».

Okey, nok halleluja fra Stavanger i denne omgang.sz27ee3b

Nå Stavanger Oilers-Ocelari Trinec klokken 17.30. Fullt hus (4250 tilskuere) i Dnb Arena. Det står om en sluttspillplass i Champions Hockey League.

Tsjekkerne kommer i samlet flokk og spiller aggressivt over hele banen. Stavanger vant 5-4 på bortebane for to uker siden.

Det kan altså komme til å falle flere lovord fra denne kanten.