Suksessoppskriften: Kaffe og kake


Petter Thoresen (53) mener det enkle er det beste, også oppskriften til suksess for hans Stavanger Oilers.

– Før var det om å gjøre å ta flest halvlitere etter treningen. Nå synes spillerne det er stor stas med kaffe og et kakestykke. Det er kult å trene og det er kult å ha rett fettprosent, sier Petter Thoresen (bildet).petter5-jpgstavanger-895

Klokken er 10.00 fredag formiddag.

Tid for Stavanger Oilers daglige is-økt, etter at trener Petter Thoresen har svart på VGs spørsmål om hvorfor klubben er blitt sportens flaggskip.

Norges mestvinnende trener ble hentet til Stavanger for fem år siden.

– Både spillerne og jeg var «fed up» ved juletider det første året. Jeg ga mye av meg selv, kjeften gikk i ett kjør. Spillerne bandt seg, forteller Petter Thoresen over to kaffe i pappkrus.

Det ble tatt noen grep. En del utenlandske spillere forsvant. Thoresen roet seg litt. De norske «som hadde spilt annenfiolin» måtte ta mer ansvar.

– Utlendinger kommer og går. De er gjerne flinke. Men de skal ikke bestemme kulturen i klubben, sier Thoresen – med tanke på «flest halvlitere».

Prisen på Dnb Arena (bildet: Snorre Hallems seiersmål NM-finalen forrige sesong) var 210 millioner da den sto ferdig for to år siden. Investor Tore Christiansen hadde til da dekket årlige underskudd på fem-seks millioner. Nå er klubbens omsetning nær 100 millioner, sponsorinntektene 47 millioner, overskuddet fem millioner.bs105724-jpgstavange-591

Petter Thoresen underslår ikke at grunnlaget for å oppnå suksess er lysår bedre enn hos trenerkollega Svein-Ove Nermo hos nykommer Kongsvinger Knights, som har råd til å bruke 600 000 kroner på spillerlønn – totalt.

– Men vi vinner Iron Man (toppklubbenes utholdenhet og styrke-test) hvert år. Det koster ingenting å trene. Det er moro at de som trener best blir best, sier Petter Thoresen.

Han spilte fem OL-turneringer fra 1980 til 1994. Han er av den gamle «blodsmakskolen» og lar derfor en svensk friidrettstrener, med moderne treningsmetoder, skjøtte barmarkstreningen

Petter Thoresen mener at påstanden om høye spillerlønninger – egnet til å lokke de beste norske spillerne til oljebyen – er overdrevet. Stavanger Oilers driver «etter boka».

Dessuten investerer klubben i scouting. Sportssjef Pål Haukali Higson (bildet under) kartlegger blant annet spillermarkedet i USA og Canada tre uker – der – hvert år.ISHOCKEYSESONGEN 2008/09

Det lønner seg i lengden.

Petter Thoresen sier at det selvfølgelig er et mål at lokale spillere skal bli gode nok for Oilers. Han har bare en håndfull.

– Men det handler om å vinne. Det er det jeg må tenke på. Hallen fylles ikke opp for moro skyld. Det holder ikke at vi ligger på 4. plass, selv om vi har lokale spillere, sier han.