Zucca sørgelig alene

Mats Zuccarello (27) er siste nordmann som fikk kontrakt med en NHL-klubb. I sommer er totalt 29 svenske spillere – såkalte rookies eller nykommere – blitt klar for verdens beste liga.

Mats Zuccarello (bildet) undertegnet en toårsavtale med New York Rangers våren 2010 etter å ha vist seg frem for klubbens general manager Glen Sather i Vancouver-OL. Han var ikke draftet, det vil si «valgt» av en NHLs 30 klubber i forbindelse med den årlige utvelgelsen blant alle verdens (beste) unge spillere.stanleycup-loss-jpgl-763

En oversikt fra det internasjonale ishockeyforbundet IIHF viser at ingen norske spillere – i kategorien rookies eller nykommere – er spilleklar for NHL-klubber foran sesongen 2014/15.

Grunnserien i verdens beste liga starter om tre uker (St. Louis Blues-New York Rangers 9. oktober). Klubbenes offsielle treningsleirer begynner fredag, med innledende fysiske tester i morgen, torsdag.

Mats Zuccarello møter til sin første offisielle trening med Rangers i klubbens treningssenter utenfor New York City, sørgelig alene. Som nordmann. Men sammen med en rekke svenske spillere. Sverige eksporterer enormt mange unge talentfulle ishockeyspillere til NHL.

I sommer setter Sverige rekord.

29 nye svenske spillere er allerede «på plass» i en NHL-klubb, eller har undertegnet kontrakt med en av dem. Totalt har 62 nykommere fra Europa «funnet veien» – i form av inngåtte avtaler – over til NHL-klubber i sommer.

Det er også rekord siden IIHF begynte NHL-tellingen i 2005. Den forrige er fra 2010 – Zucca-året – med 61.

Sverige har historisk sett alltid sittet i førersetet.

Med unntak av i fjor har svensk ishockey hvert år siden 2010 blitt årelatt for mer enn 23 «rookies». I unntaksåret 2013 var antall «swedish players» 18.

Finland følger på 2. plass med 10 nye NHL-spillere foran kommende sesong, deretter kommer Tsjekkia med ni og Russland med syv. Danmark, Frankrike, Slovakia, Sveits og Kroatia kan skilte med én.

Tyskland har to, David Wolf (26) og Leon Draisaitl (18).

Ikke alle er unggutter selv om de er «rookies», og langt fra alle er garantert plass i NHL-laget de tilhører og formelt sett har inngått kontrakt med.Denis Denisov, Pierre-Edouard Bellemare

Frankrikes Pierre-Edouard Bellemare (29, bildet) undertegnet «en NHL-kontrakt» med Philadelphia Flyers 11. juni etter fem sesonger i det svenske mesterlaget Skellefteå og suksess i VM i Minsk i mai.

Wolf står allerede oppført som under Calgary Flames’ farmerlag i Adirondack Flames i AHL, mens Draisaitl – draftet i første rundet og som nummer tre totalt av Edmonton Oilers i fjor – antakelig skal spille for Prince Albert i den kanadiske juniorligaen.

I likhet med Markus Søberg (bildet), som – på et eller annet tidspunkt – skal tilbake til Windsor Spitfires etter å ha fått prøve seg mot de store guttene under innledningen av Columbus Blue Jackets offisielle NHL-treningsleir fra torsdag.szefa112(1)

Markus Søberg (19) – landslags og Vålerenga-keeper Steffen Søbergs (21) lillebror – ble draftet som nummer 165 totalt av Columbus Blue Jackets i fjor sommer. Han er nettopp ferdig med en to uker lang «kandidat-leir», inkludert en turnering i Detroit, med Espen Shampo Knutsen og Ole-Kristian Tollefsens gamle NHL-klubb.

Markus Søberg spilte for svenske Frölundas juniorlag i tre sesonger. Ledelsen i Windsor Spitfires i den kanadiske juniorligaen OHL setter pris på at han ville fullføre kontrakten med Göteborg-klubben, før han flyttet til Canada – rett over grensen fra Detroit i USA.

Columbus Blue Jackets eier Søberg i fire år som følge av rettighetservervelsen i NHL-draften forrige sesong. Innen den tid må klubben tilby ham en NHL-kontrakt. Klarer han å vise seg (skikkelig) frem i løpet av tiden han får under starten av Columbus Blue Jackets hovedtreningsleir, kan han bli tredje nordmann med millionkontrakt i Ohio-klubben – tja, om to-tre år?