Shampo ute å kjøre – ingen fare med Stavanger

Espen Shampo Knutsens Vålerenga har allerede tapt ni turnerings og seriekamper. Mot svenske Färjestad i Champions Hockey League tirsdag blir det ti, etter seriekampen Manglerud Star torsdag kan antall nederlag være – la oss telle: 11!

Lillehammer borte søndag: Vålerengas 12. tap på 13 kamper?

Shampos regjerende seriemester (bildet) er ute å kjøre.kyl-kyl-93442176-jpg-562

# To kamper i Göteborg Hockey Weekend for snart to måneder siden: 2-3 for sveitsiske Lugano, 1-5 for Frölunda (skuddstatistikk 9-41 ifølge Frölundas hjemmeside).

# Champions Hockey League: Fire relativt knappe tap for sveitsiske Zürich og østerrikske Vienna Capitals. To kamper gjenstår i gruppespillet: Den svenske toppklubben Färjestad tirsdag kveld borte, returkamp 8. oktober på Jordal Amfi.

# Fire kamper i den norske toppserien: En seier (4-1 over Lørenskog borte), tre tap for Storhamar, Frisk og Sparta. 1-6 i den siste kampen, 9-15 i total målforskjell, nest sist i tabellen – syv poeng opp til topplaget Stjernen, to ned til nykommer Kongsvinger i bunn.

Vålerenga har Norges beste keeper i Steffen Søberg (bildet under) og toppseriens jevnt over beste backoppsetning.

Det hører ingen steds hjemme at Vålerenga skal gå på en gedigen smell mot Sparta, slik de gjorde sist lørdag. 0-1 etter første periode ble til 0-5 etter to perioder. Fire baklengsmål i løpet av 15 minutter effektiv spilletid i midtperioden.frv5968-jpgminsk-hvi-552
Noen mente at Vålerenga så ut som et juniorlag (Sparta et seniorlag), Spartas trener Mikael Kvarnström ga uttrykk for at Vålerenga spilte uten selvtillit.

Det er ikke til å tro, nær uhørt at karakteristikker som dette kan brukes ved omtale av «Iskrigerne» – TV 2 dokumentaren som (i promo’n) presenterer Shampos menn som mer macho enn macho.

Hva har skjedd, fra hederlige nederlag og solid, ydmyk opptreden mot Zürich og Vienna Capitals, til det stikk motsatte i serien?
Vålerengas assisterende trener Sven Arild Olsen hadde ikke mange gode svar etter 1-6 for Sparta. I et intervju med Vålerengas Hockey-TV peker han på «personlige feil, er én ting», deretter: Straffet veldig hardt, ikke i flytsonen, et par skadete spillere, scorer for få mål, «tynne, rett og slett».
Det siste er riktig, når det gjelder løper-spillere. Vålerenga er tynt besatt offensivt. Men de har samtidig backer med sterke offensive kvaliteter. Daniel Sørvik, Alexander Bonsaksen og Stefan Espeland spilte VM for fire måneder siden, Erik Follestad Johansen (bildet med Shampo) er av samme kaliber som dem.bs01188-jpg7-og-avgj-312
Brede Csiszar, Anders Hilt Jørgensen og David Bräck tilhører et sjikt ikke så langt under.
Hvilket lag i den norske toppserien foruten Stavanger Oilers kan skilte med syv gode backer, stort sett med offensiv spisskompetanse?
Løperne burde forresten heller ikke vært så dårlige som de har vært i tre-fire seriekamper.
Morten Ask (bildet under) og Andreas Stene spilte for Norge i VM i mai, Brian Ihnacak for Italia. Nicklas Bröms og Tobias Lindström er «greie svensker», Jørgen Karterud (20) er ikke helt der Sondre Olden (22, Brynäs/for øyeblikket skadet) var forrige sesong, men burde ha «nærmet» seg forrige sesongs toppscorer (30 mål) – mer enn ett mål på fire kamper i eliteserien. ishockey-3periode232-132
I motsetning til foregående sesonger plasserte jeg Vålerenga høyt opp på VGs ranking foran denne sesongen, på 2. plass bak Stavanger Oilers – slik:
1) Stavanger Oilers (2. pl serien 2013/14)
Trener: Petter Thoresen, Norge
+ Norske nøkkelspillere med lang fartstid, Christian Dahl-Andersen, Peter Lorentzen, Tommy Kristiansen, Kristian Forsberg. Nye solide backer, kanadiske Veideman og Plastino. Ligaens beste keeper-duo, Smith og Holm.
Ingen svakheter, hverken individuelt eller som lag.

 

2) Vålerenga (1)
Trener: Espen Knutsen, Norge
+ Steffen Søberg seriens beste keeper, tre landslagsbacker, Stefan Espeland, Daniel Sørvik og Alexander Bonsaksen. Smart coach. Kultur for å vinne.
Svak bredde, skadeutsatt. Sondre Olden (Brynäs) 30 mål forrige sesong. Mye henger offensivt på veteran Morten Ask (34), nye Brian Ihnacak (Valpellice) og Nicklas Bröms (Nyköping).szb276f7

 

Stavanger har to seiere på fire kamper (en i spilleforlengelse), men jeg er ikke i tvil om at de kommer til å rykke fra 5. plass til tabelltopp ganske snart. Det er ingen fare med Stavanger Oilers. De er best, og snart er de det – for å si det slik.

Tvilen har meldt seg når det gjelder Vålerenga.

 

Kassa er angivelig bunnskrapt, det fins ikke særlig økonomisk rom for å hente gode utenlandske spillere når det lakker og lir mot jul.

 

Steffen Søberg har sluppet inn alt for mange mål til ham – og forsvaret rundt – å være. 3,52 innslupne mål i snitt, 86,3 i redningsprosent. Det er illevarslende. Spesielt for et lag som har – og må ha – få innslupne mål som spesialitet.
Hvis det er riktig at det lyser dårlig selvtillit av Vålerenga, kan det ha sammenheng med at de er fysisk slitne. Det vil si er for dårlig trent, eller i alle fall ikke godt nok trent til å tåle fire kamper i løpet av åtte dager – som denne uken.

Kjenner du at du taper nærkampene gang på gang, siver gjerne selvtilliten ut av deg som luften ut av en ballong.
Det er ikke et pent syn.
Mens Vålerenga møter Färjestad (heldigvis for Vålerenga uten Ole-Kristian Tollefsen) borte tirsdag kveld, spiller Stavanger Oilers for avansement til sluttspillet i CHL mot Bern på bortebane – foran to eller tre ganger så mange tilskuere som de pleier hjemme i Dnb Arena (seriesnitt hhv 4000 og 16 000).
– Vi er mer M/S (Manglerud Star) når vi spiller i Champions (Hockey) League. Det sier jeg av respekt for og som hyllest til M/S. Vi opptrer med respekt for motstanderen og går inn for å ødelegge for dem, og tar det vi får (sjansene), sa Stavanger-trener Petter Thoresen da jeg snakket med ham mandag (bildet: Thoresen sammen med keeper Ruben Smith i styrkerommet for noen år siden; Thoresen mener at heller ikke Smith og keeperkollega Henrik Holm har vært så gode som de bør i seriespillet).sy8b682c

 

Stavanger ble tvunget til spilleforlengelse for å slå M/S 4-3 på hjemmebane forrige uke. I andre seriekamp tapte Thoresens regjerende norgesmester 3-6 for Sparta på bortebane.

 

Jeg har ranket Sparta som toppseriens tredje beste lag – men Stavanger skal ikke slippe inn seks mål i Sarpsborg.

Ikke etter å ha vært nær potte tett i tre kamper mot finske Tappara (1) og tsjekkiske Ocelari Trinec.

– Det har jeg alltid sagt, og det kommer jeg alltid til å si: Innsats, glød og tæl slår 240 i knebøy og 170 kilo i benkepress, sier Petter Thoresen.
Stavanger Oilers har gjort det til vane å vinne toppklubbenes årlige styrke og utholdenhetskonkurranse. I august gjorde de det igjen, med rekordresultat individuelt for Stavangers Petter Røste Fossen (bildet).image-jpgtekst-fra-e-675
Manglerud Star endte på 7. plass.

 

Petter Thoresen forteller at M/S-spillerne mot Stavanger dekket skudd 30 ganger. Det er et veldig høyt antall. Han sier med selvironisk snert at han ikke vil røpe antall ganger Stavanger-spillerne stoppet skudd med kroppen de to siste seriekampene (tap straffeslag Lillehammer og seier spilleforlengelse M/S).

 

Til syvende og sist dreier det seg om mental innstilling.

 

Stavanger-spillerne har i fire seriekamper ikke hatt med seg ut på isen den nødvendige desperasjonen etter å vinne. De har tenkt at «dette ordner vi», hver enkelt spiller har tenkt – og håpet – at «neste mann» skal ta det blåmerket som må til for at det skal skje.
Petter Thoresen peker på en annen ting også. Det er ikke bare Stavanger og Vålerenga (han sier «to lag») som er veldig bra i Norge.

Etter fire runder er Stjernen på toppen av tabellen etter tre seiere i ordinær spilletid og et tap i spilleforlengelse. Så bra er selvsagt ikke Stjernen i lengden, men det er bra at Fredrikstad-klubben later til å være på rett vei – mot gamle høyder.

Slik vurderte jeg Stjernen foran seriestarten:

7) Stjernen (9)
Trener: Magnus Sundquist, Sverige
+ Mer stabilt. Har snudd negativ stemning til optimisme. Delvis bra i treningskampene.
– Keeperduoen Henrik Haukeland (20)/Chris-Henrik Nygård (22) er talentfulle og kan overraske, men også gå på en smell – eller flere. Svak bredde, defensivt.

Og slik Frisk:
8) Frisk Asker (7)
Trener: Sune Bergman, Sverige
+ Nicklas Dahlberg i mål fra start. Én god løper til inn, snart? Et par nye gode backer, amerikanske Mike Matzak (26) og Connor Goggin (25), fra AHL/ECHL.
– Svak bredde, tynt med gode norske spillere.

Det er moro at Frisk har vunnet to av fire. Kanskje klubben kan holde hodet over vann til den nye arenaen står klar om fire-fem år?

Det er også spørsmålet når det gjelder Vålerenga. Jeg er ikke den første som hevder at Oslos stolthet (?!) må få en ny arena for å kunne overleve som (topp)klubb. Espen Shampo Knutsen og Vålerengas klubbdirektør Jan Tore Kjær er samstemt når det gjelder den saken.TV2 Høstlansering

På kort sikt må de imidlertid redde ansikt før det er for sent, det vil si vinne en lang rekke seriekamper før – tja, hvorfor ikke – premieredatoen for TV 2 Zebras Iskrigerne 10. november (bildet: Alexander Bonsaksen, Erik Follestad Johansen, Shampo, Jonas Oppøyen og Jan Tore Kjær under lanseringen tidligere i høst) .