Apebergets comeback

 

Vålerenga-direktør Jan Tore Kjær har invitert 169 stortingspolitikere – blant andre finansminister Siv Jensen – til seriekamp på Jordal Amfi nå i ettermiddag. De folkevalgte risikerer å bli servert pølse og kaffe av fans iført ransmaske og raketter i baklomma.sze27c0e

Norsk ishockey er i medvind, med landslagets fremgang i VM og nå – i disse dager – Stavanger Oilers suksess i Champions Hockey League.

Sportens nye nasjonale flaggskip kan avansere til åttendedelsfinale med seier over den europeiske storklubben Bern i siste gruppespillkamp i Stavanger 7. oktober.

VG har viet 2-0 seieren over Bern i Bern tirsdag to spalter i dagens papiravis. Syv spalter er brukt til bilde og reportasje fra Vålerengas 1-4 for Färjestad i Champions Hockey League i Karlstad.

Pluss det rosa sportsbilagets første side.

Hockeytilhengere raser i sosiale medier: Shame on you, VG – tre sider om noe uinteressant i Karlstad, ingenting om Stavangers #bragd i Bern!

OK, jeg kan anklages for å være inhabil.

Men hvorfor i all verden dro Vålerenga-supportere fra Oslo til Karlstad, der de tredde ransmasker – også kalt Finlandshette og tre hulls balaklava – over skolten og trakk frem pyro og såkalt bluss?

Og røykla Löfbergs Arena, før de begynte å slåss.szf1b9f6

På kollega Jostein Magnussens (tette, også av røyk) coverbilde i VG Sporten (papir, faksimile) kan jeg telle til i alle fall seks personer med tildekket ansikt (tre i ransmasker, to av dem i Vålerenga-farver).

Apeberget er altså tilbake på tribunen for å «heie» på Vålerengas ishockeylag.

Det synes jeg er interessant.

Minner fra 1980 og 1990-tallet gjør nemlig comeback.

Fra 1980-tallet da røyken lå lavt over isen inne i Jordal Amfi – fordi det var lov til å røyke inne under idrettsarrangement – og man som spiller ute på isen når som helst kunne bli truffet av en dart-pil i hjelmen.

Eller gå på snørra etter å ha tråkket skøytejernet på – den gang – store kronestykker og femøringer som var kastet fra tribunen. For øvrig haglet det med kjønnsord og så var det slagsmål på tribunen og utenfor Jordal etter oppgjøreszf190e7t på isen.

På 1990-tallet vitnet jeg i en rettssak der en supporter med Vålerenga-sympatier hadde banket opp en Storhamar-fan fra Hamar.

Den store fan-skaren som holdt med Vålerenga gikk under navnet Apeberget.

De oppførte seg deretter.

På 1990-tallet i forbindelse med åpningen av Oslo Spektrum som ishockeyarena skjedde en endring. Minnet kan her finte meg litt, men så vidt jeg husker ville da de på Apeberget skifte navn til Berget – og senere Klanen.

Med Anders Krystad (alltid med ryggsekk) som initiativtaker til hamskiftet fra pøbel til pent publikum. Det var imidlertid ikke gjort i en håndvending. Daværende ishockeypresident Ole-Jacob Libæk ville absolutt ikke hilse på Vålerenga-fansens leder for bedre tider da jeg prøvde å føre de to sammen – for å røke fredspipe – ved Libæks VIP-plass i Spektrum.

Vålerenga-direktør Jan Tore Kjær (bildet under i Löfbergs Arena forleden) sier naturlig nok til VG at han ikke vil ha noe av dette. «Vi» (Vålerenga) tar sterk avstand og vil utestenge «de vi klarer å identifisere». Det burde ikke være vanskelig å identifisere alle. Det er ikke lenger så mange tilskuere på Vålerengas kamper. Siden 1980-tallet – da det ofte var fullt hus og antall personer på Apeberget var et par tusen (?) – er tilskuerne gradvis blitt langt færre.szf19758

Årsaken er antakelig kummerlige fasiliteter på Jordal Amfi. Elendige parkeringsforhold for bil, pølse i papir, stusslig vaffel, kaffe i krus og bratte, livsfarlige tribuner – rotter og kloakkstank på toalettene – holder ikke lenger som ramme for sportsunderholdning.

Paradokset er at apene er tilbake. De føler seg hjemme i «dritten» (og tok den med seg til Karlstad og supermoderne Löfbergs Arena; enda et paradoks).

Spørsmålet på kort sikt er om de 169 politikere Kjær har invitert (invitasjonen under) har fått det med seg og av den grunn takker nei til «visning» torsdag foran seriekampen Vålerenga-Manglerud Star.

Da vil i tilfelle Apebergets comeback ha ødelagt en utmerket idé og plan, neszf15ebcmlig å få rikspolitikerne til å innse – bokstavelig talt – at Oslo og Norges mestvinnende klubb virkelig må ha en ny storstue for ishockey og annen is-sport.

Nå – før Apeberget river ned klubben.

Før Jordal Amfi ramler sammen over hodene på trener Espen Shampo Knutsen og spillerne hans.