Pølse i slaktetida, Shampo

Espen Shampo Knutsen og Vålerengas politikervisning på Jordal Amfi, med fingermat anno 1952, er en pølse i slaktetida med tanke på Oslo som hockey-hovedstad.

Oslo kommunes budsjett ble nylig lagt frem med lovnad om «Idrettsmilliard frem mot 2018».

Det er ikke så mye som det kan se ut til å være. Prisen på Oslo Spektrum var nær ved å bikke en milliard da den sto ferdig for 24 år siden, og noen øyeblikk senere ble avviklet som arena for ishockeykamper.

Oslo byråds idrettsmilliard vil ikke komme byens alderstegne storstue for ishockey til gode i særlig grad. Jordal Amfi, bygd til OL i 1952, skal flikkes på til ny ishall står ferdig «om noen år».

Det lukter luftslott lang vei, og enda flere år med rottejakt, kloakkstank og fasiliteter som allerede for 15 år siden var et flaut skue – da Norge arrangerte VM i Oslo (Hamar og Lillehammer).

Med nåværende idrettspresident Børre Rognlien (69) som leder for organisasjonskomiteen.

Sist helg var han intervjuet i Dagbladets Magasinet om 2022-OL. Rognlien var avbildet stående foran Jordal Amfis inngangsportal. Han mente Vålerengas hjemmebane er et godt eksempel på OL-etterbruk.

Han unnlater å tilføye at den for lengst har passert «overtid». For ikke å snakke om «sudden death».

Idrettspresidenten står plassert et stykke ut fra fasaden, av frykt for at den – med godt synlige sprekker og rustskader – skal falle i hodet på ham?

Vålerenga er Norges mestvinnende klubb med 26 norgesmesterskap og 29 seriemesterskap. Klubben har fostret keeperlegenden Jim «Jimmer’n» Marthinsen (58) og tidenes største norske ishockeyprofil, Espen «Shampo» Knutsen (42).

I tillegg kommer alle som siden tidenes morgen er blitt landslagsspillere fordi deres andre hjem har vært Jordal Amfi (med treningshallen Ungdomshallen vegg i vegg fra 1989). Totalt har de antakelig spilt over tusen VM og OL-kamper. Den snart 63 år gamle hockeyarenaen (uten tak ved åpningen desember 1951, under tak fra 1971) har vært rugeplass for sporten, dens naturlige knutepunkt.

Det siste er Stavanger blitt etter at DnB Arena til 210 millioner ble åpnet for to år siden. Ishockeyforbundet legger landskampene sine til oljebyen. De neste tre, tradisjonen tro, 6. til 8. november.

Jeg tør også vedde tre-fire pucker på at Asker får bygget en ny moderne ishall før Jordal Amfi blir revet og første spadetak for «Nye Jordal» blir tatt.

Etter å ha balet med plantegninger og skisser år ut og år inn, har også Vålerenga-direktør Jan Tore Kjær og klubbens beundringsverdig trofaste trener, Espen Shampo Knutsen, skjønt at lokalpolitikerne ikke er noe å satse på.

Derfor satser de på OL 2022.

Uten statsgaranti og seier i IOC-avstemningen neste sommer, får ikke klubben en ny hall som kan gi grunnlag for sunn ishockeyaktivitet. Kjærs slogan «vi lever og dør med Jordal», vil før eller siden ende med Vålerengas død – og sportens endelikt i hovedstaden.

Hvis ikke stortingspolitikerne han inviterte til «visning» og pølser og kaffe, lar seg sjarmere/vemmes og i tilstrekkelig grad av ren barmhjertighet – i strid med folket – sier ja til Oslos OL-søknad.

Da får Shampo & co sin ishall om fem-seks år.

For ishockeysporten i Oslo – og kanskje Norge på sikt – er det likevel ikke mer verd enn en pølse i slaktetida.

I den siste OL-sparebluss planen er en treningshall for ishockey fjernet. Befolkningsøkningen er eksplosiv i Oslo. Nå har rundt 650 000 fem «kommunale» ishaller til rådighet (Furuset er privat).

Til sammenlikning har Stockholm (900 000 innbyggere) drøyt 50 ishaller. Svenskene flytter altså ikke til Oslo fordi mulighetene til å drive med ishockey er mye bedre enn hjemme, der de totalt har 355 ishaller mot Norges 45 ifølge det internasjonale ishockeyforbundets oversikt.

Apebergets comeback

 

Vålerenga-direktør Jan Tore Kjær har invitert 169 stortingspolitikere – blant andre finansminister Siv Jensen – til seriekamp på Jordal Amfi nå i ettermiddag. De folkevalgte risikerer å bli servert pølse og kaffe av fans iført ransmaske og raketter i baklomma.sze27c0e

Norsk ishockey er i medvind, med landslagets fremgang i VM og nå – i disse dager – Stavanger Oilers suksess i Champions Hockey League.

Sportens nye nasjonale flaggskip kan avansere til åttendedelsfinale med seier over den europeiske storklubben Bern i siste gruppespillkamp i Stavanger 7. oktober.

VG har viet 2-0 seieren over Bern i Bern tirsdag to spalter i dagens papiravis. Syv spalter er brukt til bilde og reportasje fra Vålerengas 1-4 for Färjestad i Champions Hockey League i Karlstad.

Pluss det rosa sportsbilagets første side.

Hockeytilhengere raser i sosiale medier: Shame on you, VG – tre sider om noe uinteressant i Karlstad, ingenting om Stavangers #bragd i Bern!

OK, jeg kan anklages for å være inhabil.

Men hvorfor i all verden dro Vålerenga-supportere fra Oslo til Karlstad, der de tredde ransmasker – også kalt Finlandshette og tre hulls balaklava – over skolten og trakk frem pyro og såkalt bluss?

Og røykla Löfbergs Arena, før de begynte å slåss.szf1b9f6

På kollega Jostein Magnussens (tette, også av røyk) coverbilde i VG Sporten (papir, faksimile) kan jeg telle til i alle fall seks personer med tildekket ansikt (tre i ransmasker, to av dem i Vålerenga-farver).

Apeberget er altså tilbake på tribunen for å «heie» på Vålerengas ishockeylag.

Det synes jeg er interessant.

Minner fra 1980 og 1990-tallet gjør nemlig comeback.

Fra 1980-tallet da røyken lå lavt over isen inne i Jordal Amfi – fordi det var lov til å røyke inne under idrettsarrangement – og man som spiller ute på isen når som helst kunne bli truffet av en dart-pil i hjelmen.

Eller gå på snørra etter å ha tråkket skøytejernet på – den gang – store kronestykker og femøringer som var kastet fra tribunen. For øvrig haglet det med kjønnsord og så var det slagsmål på tribunen og utenfor Jordal etter oppgjøreszf190e7t på isen.

På 1990-tallet vitnet jeg i en rettssak der en supporter med Vålerenga-sympatier hadde banket opp en Storhamar-fan fra Hamar.

Den store fan-skaren som holdt med Vålerenga gikk under navnet Apeberget.

De oppførte seg deretter.

På 1990-tallet i forbindelse med åpningen av Oslo Spektrum som ishockeyarena skjedde en endring. Minnet kan her finte meg litt, men så vidt jeg husker ville da de på Apeberget skifte navn til Berget – og senere Klanen.

Med Anders Krystad (alltid med ryggsekk) som initiativtaker til hamskiftet fra pøbel til pent publikum. Det var imidlertid ikke gjort i en håndvending. Daværende ishockeypresident Ole-Jacob Libæk ville absolutt ikke hilse på Vålerenga-fansens leder for bedre tider da jeg prøvde å føre de to sammen – for å røke fredspipe – ved Libæks VIP-plass i Spektrum.

Vålerenga-direktør Jan Tore Kjær (bildet under i Löfbergs Arena forleden) sier naturlig nok til VG at han ikke vil ha noe av dette. «Vi» (Vålerenga) tar sterk avstand og vil utestenge «de vi klarer å identifisere». Det burde ikke være vanskelig å identifisere alle. Det er ikke lenger så mange tilskuere på Vålerengas kamper. Siden 1980-tallet – da det ofte var fullt hus og antall personer på Apeberget var et par tusen (?) – er tilskuerne gradvis blitt langt færre.szf19758

Årsaken er antakelig kummerlige fasiliteter på Jordal Amfi. Elendige parkeringsforhold for bil, pølse i papir, stusslig vaffel, kaffe i krus og bratte, livsfarlige tribuner – rotter og kloakkstank på toalettene – holder ikke lenger som ramme for sportsunderholdning.

Paradokset er at apene er tilbake. De føler seg hjemme i «dritten» (og tok den med seg til Karlstad og supermoderne Löfbergs Arena; enda et paradoks).

Spørsmålet på kort sikt er om de 169 politikere Kjær har invitert (invitasjonen under) har fått det med seg og av den grunn takker nei til «visning» torsdag foran seriekampen Vålerenga-Manglerud Star.

Da vil i tilfelle Apebergets comeback ha ødelagt en utmerket idé og plan, neszf15ebcmlig å få rikspolitikerne til å innse – bokstavelig talt – at Oslo og Norges mestvinnende klubb virkelig må ha en ny storstue for ishockey og annen is-sport.

Nå – før Apeberget river ned klubben.

Før Jordal Amfi ramler sammen over hodene på trener Espen Shampo Knutsen og spillerne hans.

 

 

Shampo ute å kjøre – ingen fare med Stavanger

Espen Shampo Knutsens Vålerenga har allerede tapt ni turnerings og seriekamper. Mot svenske Färjestad i Champions Hockey League tirsdag blir det ti, etter seriekampen Manglerud Star torsdag kan antall nederlag være – la oss telle: 11!

Lillehammer borte søndag: Vålerengas 12. tap på 13 kamper?

Shampos regjerende seriemester (bildet) er ute å kjøre.kyl-kyl-93442176-jpg-562

# To kamper i Göteborg Hockey Weekend for snart to måneder siden: 2-3 for sveitsiske Lugano, 1-5 for Frölunda (skuddstatistikk 9-41 ifølge Frölundas hjemmeside).

# Champions Hockey League: Fire relativt knappe tap for sveitsiske Zürich og østerrikske Vienna Capitals. To kamper gjenstår i gruppespillet: Den svenske toppklubben Färjestad tirsdag kveld borte, returkamp 8. oktober på Jordal Amfi.

# Fire kamper i den norske toppserien: En seier (4-1 over Lørenskog borte), tre tap for Storhamar, Frisk og Sparta. 1-6 i den siste kampen, 9-15 i total målforskjell, nest sist i tabellen – syv poeng opp til topplaget Stjernen, to ned til nykommer Kongsvinger i bunn.

Vålerenga har Norges beste keeper i Steffen Søberg (bildet under) og toppseriens jevnt over beste backoppsetning.

Det hører ingen steds hjemme at Vålerenga skal gå på en gedigen smell mot Sparta, slik de gjorde sist lørdag. 0-1 etter første periode ble til 0-5 etter to perioder. Fire baklengsmål i løpet av 15 minutter effektiv spilletid i midtperioden.frv5968-jpgminsk-hvi-552
Noen mente at Vålerenga så ut som et juniorlag (Sparta et seniorlag), Spartas trener Mikael Kvarnström ga uttrykk for at Vålerenga spilte uten selvtillit.

Det er ikke til å tro, nær uhørt at karakteristikker som dette kan brukes ved omtale av «Iskrigerne» – TV 2 dokumentaren som (i promo’n) presenterer Shampos menn som mer macho enn macho.

Hva har skjedd, fra hederlige nederlag og solid, ydmyk opptreden mot Zürich og Vienna Capitals, til det stikk motsatte i serien?
Vålerengas assisterende trener Sven Arild Olsen hadde ikke mange gode svar etter 1-6 for Sparta. I et intervju med Vålerengas Hockey-TV peker han på «personlige feil, er én ting», deretter: Straffet veldig hardt, ikke i flytsonen, et par skadete spillere, scorer for få mål, «tynne, rett og slett».
Det siste er riktig, når det gjelder løper-spillere. Vålerenga er tynt besatt offensivt. Men de har samtidig backer med sterke offensive kvaliteter. Daniel Sørvik, Alexander Bonsaksen og Stefan Espeland spilte VM for fire måneder siden, Erik Follestad Johansen (bildet med Shampo) er av samme kaliber som dem.bs01188-jpg7-og-avgj-312
Brede Csiszar, Anders Hilt Jørgensen og David Bräck tilhører et sjikt ikke så langt under.
Hvilket lag i den norske toppserien foruten Stavanger Oilers kan skilte med syv gode backer, stort sett med offensiv spisskompetanse?
Løperne burde forresten heller ikke vært så dårlige som de har vært i tre-fire seriekamper.
Morten Ask (bildet under) og Andreas Stene spilte for Norge i VM i mai, Brian Ihnacak for Italia. Nicklas Bröms og Tobias Lindström er «greie svensker», Jørgen Karterud (20) er ikke helt der Sondre Olden (22, Brynäs/for øyeblikket skadet) var forrige sesong, men burde ha «nærmet» seg forrige sesongs toppscorer (30 mål) – mer enn ett mål på fire kamper i eliteserien. ishockey-3periode232-132
I motsetning til foregående sesonger plasserte jeg Vålerenga høyt opp på VGs ranking foran denne sesongen, på 2. plass bak Stavanger Oilers – slik:
1) Stavanger Oilers (2. pl serien 2013/14)
Trener: Petter Thoresen, Norge
+ Norske nøkkelspillere med lang fartstid, Christian Dahl-Andersen, Peter Lorentzen, Tommy Kristiansen, Kristian Forsberg. Nye solide backer, kanadiske Veideman og Plastino. Ligaens beste keeper-duo, Smith og Holm.
Ingen svakheter, hverken individuelt eller som lag.

 

2) Vålerenga (1)
Trener: Espen Knutsen, Norge
+ Steffen Søberg seriens beste keeper, tre landslagsbacker, Stefan Espeland, Daniel Sørvik og Alexander Bonsaksen. Smart coach. Kultur for å vinne.
Svak bredde, skadeutsatt. Sondre Olden (Brynäs) 30 mål forrige sesong. Mye henger offensivt på veteran Morten Ask (34), nye Brian Ihnacak (Valpellice) og Nicklas Bröms (Nyköping).szb276f7

 

Stavanger har to seiere på fire kamper (en i spilleforlengelse), men jeg er ikke i tvil om at de kommer til å rykke fra 5. plass til tabelltopp ganske snart. Det er ingen fare med Stavanger Oilers. De er best, og snart er de det – for å si det slik.

Tvilen har meldt seg når det gjelder Vålerenga.

 

Kassa er angivelig bunnskrapt, det fins ikke særlig økonomisk rom for å hente gode utenlandske spillere når det lakker og lir mot jul.

 

Steffen Søberg har sluppet inn alt for mange mål til ham – og forsvaret rundt – å være. 3,52 innslupne mål i snitt, 86,3 i redningsprosent. Det er illevarslende. Spesielt for et lag som har – og må ha – få innslupne mål som spesialitet.
Hvis det er riktig at det lyser dårlig selvtillit av Vålerenga, kan det ha sammenheng med at de er fysisk slitne. Det vil si er for dårlig trent, eller i alle fall ikke godt nok trent til å tåle fire kamper i løpet av åtte dager – som denne uken.

Kjenner du at du taper nærkampene gang på gang, siver gjerne selvtilliten ut av deg som luften ut av en ballong.
Det er ikke et pent syn.
Mens Vålerenga møter Färjestad (heldigvis for Vålerenga uten Ole-Kristian Tollefsen) borte tirsdag kveld, spiller Stavanger Oilers for avansement til sluttspillet i CHL mot Bern på bortebane – foran to eller tre ganger så mange tilskuere som de pleier hjemme i Dnb Arena (seriesnitt hhv 4000 og 16 000).
– Vi er mer M/S (Manglerud Star) når vi spiller i Champions (Hockey) League. Det sier jeg av respekt for og som hyllest til M/S. Vi opptrer med respekt for motstanderen og går inn for å ødelegge for dem, og tar det vi får (sjansene), sa Stavanger-trener Petter Thoresen da jeg snakket med ham mandag (bildet: Thoresen sammen med keeper Ruben Smith i styrkerommet for noen år siden; Thoresen mener at heller ikke Smith og keeperkollega Henrik Holm har vært så gode som de bør i seriespillet).sy8b682c

 

Stavanger ble tvunget til spilleforlengelse for å slå M/S 4-3 på hjemmebane forrige uke. I andre seriekamp tapte Thoresens regjerende norgesmester 3-6 for Sparta på bortebane.

 

Jeg har ranket Sparta som toppseriens tredje beste lag – men Stavanger skal ikke slippe inn seks mål i Sarpsborg.

Ikke etter å ha vært nær potte tett i tre kamper mot finske Tappara (1) og tsjekkiske Ocelari Trinec.

– Det har jeg alltid sagt, og det kommer jeg alltid til å si: Innsats, glød og tæl slår 240 i knebøy og 170 kilo i benkepress, sier Petter Thoresen.
Stavanger Oilers har gjort det til vane å vinne toppklubbenes årlige styrke og utholdenhetskonkurranse. I august gjorde de det igjen, med rekordresultat individuelt for Stavangers Petter Røste Fossen (bildet).image-jpgtekst-fra-e-675
Manglerud Star endte på 7. plass.

 

Petter Thoresen forteller at M/S-spillerne mot Stavanger dekket skudd 30 ganger. Det er et veldig høyt antall. Han sier med selvironisk snert at han ikke vil røpe antall ganger Stavanger-spillerne stoppet skudd med kroppen de to siste seriekampene (tap straffeslag Lillehammer og seier spilleforlengelse M/S).

 

Til syvende og sist dreier det seg om mental innstilling.

 

Stavanger-spillerne har i fire seriekamper ikke hatt med seg ut på isen den nødvendige desperasjonen etter å vinne. De har tenkt at «dette ordner vi», hver enkelt spiller har tenkt – og håpet – at «neste mann» skal ta det blåmerket som må til for at det skal skje.
Petter Thoresen peker på en annen ting også. Det er ikke bare Stavanger og Vålerenga (han sier «to lag») som er veldig bra i Norge.

Etter fire runder er Stjernen på toppen av tabellen etter tre seiere i ordinær spilletid og et tap i spilleforlengelse. Så bra er selvsagt ikke Stjernen i lengden, men det er bra at Fredrikstad-klubben later til å være på rett vei – mot gamle høyder.

Slik vurderte jeg Stjernen foran seriestarten:

7) Stjernen (9)
Trener: Magnus Sundquist, Sverige
+ Mer stabilt. Har snudd negativ stemning til optimisme. Delvis bra i treningskampene.
– Keeperduoen Henrik Haukeland (20)/Chris-Henrik Nygård (22) er talentfulle og kan overraske, men også gå på en smell – eller flere. Svak bredde, defensivt.

Og slik Frisk:
8) Frisk Asker (7)
Trener: Sune Bergman, Sverige
+ Nicklas Dahlberg i mål fra start. Én god løper til inn, snart? Et par nye gode backer, amerikanske Mike Matzak (26) og Connor Goggin (25), fra AHL/ECHL.
– Svak bredde, tynt med gode norske spillere.

Det er moro at Frisk har vunnet to av fire. Kanskje klubben kan holde hodet over vann til den nye arenaen står klar om fire-fem år?

Det er også spørsmålet når det gjelder Vålerenga. Jeg er ikke den første som hevder at Oslos stolthet (?!) må få en ny arena for å kunne overleve som (topp)klubb. Espen Shampo Knutsen og Vålerengas klubbdirektør Jan Tore Kjær er samstemt når det gjelder den saken.TV2 Høstlansering

På kort sikt må de imidlertid redde ansikt før det er for sent, det vil si vinne en lang rekke seriekamper før – tja, hvorfor ikke – premieredatoen for TV 2 Zebras Iskrigerne 10. november (bildet: Alexander Bonsaksen, Erik Follestad Johansen, Shampo, Jonas Oppøyen og Jan Tore Kjær under lanseringen tidligere i høst) .

 

 

 

Zucca sørgelig alene

Mats Zuccarello (27) er siste nordmann som fikk kontrakt med en NHL-klubb. I sommer er totalt 29 svenske spillere – såkalte rookies eller nykommere – blitt klar for verdens beste liga.

Mats Zuccarello (bildet) undertegnet en toårsavtale med New York Rangers våren 2010 etter å ha vist seg frem for klubbens general manager Glen Sather i Vancouver-OL. Han var ikke draftet, det vil si «valgt» av en NHLs 30 klubber i forbindelse med den årlige utvelgelsen blant alle verdens (beste) unge spillere.stanleycup-loss-jpgl-763

En oversikt fra det internasjonale ishockeyforbundet IIHF viser at ingen norske spillere – i kategorien rookies eller nykommere – er spilleklar for NHL-klubber foran sesongen 2014/15.

Grunnserien i verdens beste liga starter om tre uker (St. Louis Blues-New York Rangers 9. oktober). Klubbenes offsielle treningsleirer begynner fredag, med innledende fysiske tester i morgen, torsdag.

Mats Zuccarello møter til sin første offisielle trening med Rangers i klubbens treningssenter utenfor New York City, sørgelig alene. Som nordmann. Men sammen med en rekke svenske spillere. Sverige eksporterer enormt mange unge talentfulle ishockeyspillere til NHL.

I sommer setter Sverige rekord.

29 nye svenske spillere er allerede «på plass» i en NHL-klubb, eller har undertegnet kontrakt med en av dem. Totalt har 62 nykommere fra Europa «funnet veien» – i form av inngåtte avtaler – over til NHL-klubber i sommer.

Det er også rekord siden IIHF begynte NHL-tellingen i 2005. Den forrige er fra 2010 – Zucca-året – med 61.

Sverige har historisk sett alltid sittet i førersetet.

Med unntak av i fjor har svensk ishockey hvert år siden 2010 blitt årelatt for mer enn 23 «rookies». I unntaksåret 2013 var antall «swedish players» 18.

Finland følger på 2. plass med 10 nye NHL-spillere foran kommende sesong, deretter kommer Tsjekkia med ni og Russland med syv. Danmark, Frankrike, Slovakia, Sveits og Kroatia kan skilte med én.

Tyskland har to, David Wolf (26) og Leon Draisaitl (18).

Ikke alle er unggutter selv om de er «rookies», og langt fra alle er garantert plass i NHL-laget de tilhører og formelt sett har inngått kontrakt med.Denis Denisov, Pierre-Edouard Bellemare

Frankrikes Pierre-Edouard Bellemare (29, bildet) undertegnet «en NHL-kontrakt» med Philadelphia Flyers 11. juni etter fem sesonger i det svenske mesterlaget Skellefteå og suksess i VM i Minsk i mai.

Wolf står allerede oppført som under Calgary Flames’ farmerlag i Adirondack Flames i AHL, mens Draisaitl – draftet i første rundet og som nummer tre totalt av Edmonton Oilers i fjor – antakelig skal spille for Prince Albert i den kanadiske juniorligaen.

I likhet med Markus Søberg (bildet), som – på et eller annet tidspunkt – skal tilbake til Windsor Spitfires etter å ha fått prøve seg mot de store guttene under innledningen av Columbus Blue Jackets offisielle NHL-treningsleir fra torsdag.szefa112(1)

Markus Søberg (19) – landslags og Vålerenga-keeper Steffen Søbergs (21) lillebror – ble draftet som nummer 165 totalt av Columbus Blue Jackets i fjor sommer. Han er nettopp ferdig med en to uker lang «kandidat-leir», inkludert en turnering i Detroit, med Espen Shampo Knutsen og Ole-Kristian Tollefsens gamle NHL-klubb.

Markus Søberg spilte for svenske Frölundas juniorlag i tre sesonger. Ledelsen i Windsor Spitfires i den kanadiske juniorligaen OHL setter pris på at han ville fullføre kontrakten med Göteborg-klubben, før han flyttet til Canada – rett over grensen fra Detroit i USA.

Columbus Blue Jackets eier Søberg i fire år som følge av rettighetservervelsen i NHL-draften forrige sesong. Innen den tid må klubben tilby ham en NHL-kontrakt. Klarer han å vise seg (skikkelig) frem i løpet av tiden han får under starten av Columbus Blue Jackets hovedtreningsleir, kan han bli tredje nordmann med millionkontrakt i Ohio-klubben – tja, om to-tre år?

 

 

Suksessoppskriften: Kaffe og kake


Petter Thoresen (53) mener det enkle er det beste, også oppskriften til suksess for hans Stavanger Oilers.

– Før var det om å gjøre å ta flest halvlitere etter treningen. Nå synes spillerne det er stor stas med kaffe og et kakestykke. Det er kult å trene og det er kult å ha rett fettprosent, sier Petter Thoresen (bildet).petter5-jpgstavanger-895

Klokken er 10.00 fredag formiddag.

Tid for Stavanger Oilers daglige is-økt, etter at trener Petter Thoresen har svart på VGs spørsmål om hvorfor klubben er blitt sportens flaggskip.

Norges mestvinnende trener ble hentet til Stavanger for fem år siden.

– Både spillerne og jeg var «fed up» ved juletider det første året. Jeg ga mye av meg selv, kjeften gikk i ett kjør. Spillerne bandt seg, forteller Petter Thoresen over to kaffe i pappkrus.

Det ble tatt noen grep. En del utenlandske spillere forsvant. Thoresen roet seg litt. De norske «som hadde spilt annenfiolin» måtte ta mer ansvar.

– Utlendinger kommer og går. De er gjerne flinke. Men de skal ikke bestemme kulturen i klubben, sier Thoresen – med tanke på «flest halvlitere».

Prisen på Dnb Arena (bildet: Snorre Hallems seiersmål NM-finalen forrige sesong) var 210 millioner da den sto ferdig for to år siden. Investor Tore Christiansen hadde til da dekket årlige underskudd på fem-seks millioner. Nå er klubbens omsetning nær 100 millioner, sponsorinntektene 47 millioner, overskuddet fem millioner.bs105724-jpgstavange-591

Petter Thoresen underslår ikke at grunnlaget for å oppnå suksess er lysår bedre enn hos trenerkollega Svein-Ove Nermo hos nykommer Kongsvinger Knights, som har råd til å bruke 600 000 kroner på spillerlønn – totalt.

– Men vi vinner Iron Man (toppklubbenes utholdenhet og styrke-test) hvert år. Det koster ingenting å trene. Det er moro at de som trener best blir best, sier Petter Thoresen.

Han spilte fem OL-turneringer fra 1980 til 1994. Han er av den gamle «blodsmakskolen» og lar derfor en svensk friidrettstrener, med moderne treningsmetoder, skjøtte barmarkstreningen

Petter Thoresen mener at påstanden om høye spillerlønninger – egnet til å lokke de beste norske spillerne til oljebyen – er overdrevet. Stavanger Oilers driver «etter boka».

Dessuten investerer klubben i scouting. Sportssjef Pål Haukali Higson (bildet under) kartlegger blant annet spillermarkedet i USA og Canada tre uker – der – hvert år.ISHOCKEYSESONGEN 2008/09

Det lønner seg i lengden.

Petter Thoresen sier at det selvfølgelig er et mål at lokale spillere skal bli gode nok for Oilers. Han har bare en håndfull.

– Men det handler om å vinne. Det er det jeg må tenke på. Hallen fylles ikke opp for moro skyld. Det holder ikke at vi ligger på 4. plass, selv om vi har lokale spillere, sier han.

 

 

Splittet norsk hockey-familie

 Shampo, flaggskipet Stavanger Oilers og en håndfull svenske trenere som alle mener laget deres vil gå til sluttspill. Alt virker å være ved det gamle tre dager før seriestart. Men hockeyfamilien er mer splittet enn noen gang.

Kick off på Karl Johan mandag formiddag for media:

Konferansier Håkan Södergren presenterer en trener og en spiller fra hver av Get-ligaens ti klubber, uten å presentere dem ved navns nevnelse. Sjefen for Elitehockey A/S – toppklubbenes interesseorganisasjon – mener åpenbart ikke det er nødvendig.

ØST MOT VEST: Kampen om toppen i norsk ishockey står – igjen - mellom Vålerenga og Stavanger Oilers. Her trenerne Espen Knutsen (41) og Petter Thoresen (52) etter fjerde NM-finale forrige sesong (5-1 til Stavanger). Foto: Bjørn S. Delebekk/VG

Alle vet hvem alle er. Den norske hockeyfamilien er ikke større enn det. Stavanger-trener Petter Thoresen, Vålerenga-trener Espen Shampo Knutsen (bildet t.h), Lørenskogs nye trener Kenneth Larsen – Vålerenga-bohemen – TV 2s ekspertkommentator Ole Eskild Dahlstrøm, Södergren selv, Vålerenga-direktør Jan Tore Kjær, Dave (Livingston) er tilbake i Manglerud Star som trener og Kung Sune (Bergman) har ikke sluttet å trene Frisk fra Asker.

Magnus holder ut i Fredrikstads Stjernen, som tidligere landslagshelt Trond Magnussen har fått på rett kjøl som daglig leder.sxd41d5e

Tor Nilsen (bildet) gjør comeback. Etter to år som sportssjef (seks år som trener før det) skal han igjen være hands on på isen for Lillehammer, med ti nye spillere siden forrige sesong – da syv utlendinger forsvant etter knepen NM-semifinale sorti for Stavanger.

Livingston snakker fortsatt engelsk, Frisks «luring» Bergman bryter slepent på sin særegne svenske dialekt.

Jeg tar med TV 2.

Rettighetshaver norsk ishockey og Champions Hockey League.

Kick off-et er også en presentasjon av kanalens ishockeysatsing som er bredere enn tidligere og på sett og vis holder liv i sporten – og gir den fremtidshåp. En slags ekstra hockeysending i kveld, gjeninnføring av Hockey-ekstra, ukens kamp hver tirsdag osv.

Men noen er helt ukjente (for meg):

«Micke» i Sparta (googler ham: Mikael Kvarnström) og ikke minst Svein-Ove Nermo, Kongsvingers trener. Han er født i Trysil, men fullblods svensk. Han har vært trener i 25 år, i Sverige, Norge, Italia og Østerrike. Han har virket i Lørenskog og Vålerenga, kom til Kongsvinger i 1. divisjon foran forrige etter anbefaling fra en svensk spiller han hadde trent i Gislaved.

Kongsvinger har vært i toppserien i en måned. Klubben, som fikk ny ishall 8. november i fjor, rykket opp da Tønsberg – etter Rosenborg – «rykket» ned på grunn av skral økonomi. Den er ikke særlig godt stilt i Nermos Kongsvinger heller, og den er utgangspunktet for min tittel på dette innlegget i hockeybloggen, «Splittet familie».

Fra torsdag til søndag var jeg i Stavanger. bs10673-jpgstavanger-185

To kamper i Champions Hockey League og enda en omvisning i imponerende Dnb Arena, som hadde kostet 210 millioner da den sto ferdig for to år siden.

Stavanger Oilers omsetter for nær hundre millioner og har 47 millioner i sponsorinntekter. Petter Thoresens spillere trener på dagtid, spiser felles lunsj i arenaens gedigne restaurant – innimellom sammen med noen av klubbens 16 ansatte i administrasjonen.

– Det er to forskjellige verdener, sier Svein-Ove Nermo.

Mens Stavanger Oilers har «allt på ställ», må han arbeide 50 prosent sivilt ved siden av trenerjobben. Hans anslår spillerbudsjettet til 500 000 til 600 000 kroner. Antakelig det samme som én av mange spillere i Stavanger Oilers tjener. Nermos pojkar trener på is – etter jobben – i Kongshallen klokken 18.00 til 19.20. Deretter litt styrketrening utenfor isen.

Da har Stavanger-spillerne for lengst spist middag sammen med familien.

To verdener.

Det er ingen vits å trekke det lenger. Forskjellene er enorme. Det er egentlig ingen vits å sammenlikne Stavanger og Kongsvinger, eller Stavanger og Manglerud Star. Men de sammenlikningene og forskjellene som er nevnt, er en nyttig påminnelse om at norsk ishockey – på tross av Stavangers suksess i CHL (og Vålerengas gode resultater) – har et stykke å går før man kan utbryte «yes, dette går rett vei».

Det er «stolpe ut, stolpe inn» som Norges tidligere landslagstrener Lennart Åhlberg alltid sa til meg da jeg på slutten av 1980-tallet (for ofte?) lurte på når norsk hockey regnet med å kunne se lyset i tunnelen.bs01188-jpg7-og-avgj-312

Torsdag er det seriepremiere.

Det blir som vanlig en rangering av lagene fra denne kanten (min), og den vil bli som den pleier – med et par endringer fra i fjor.

De kan du lese da.

Nå nøyer jeg meg med å bruke Espen Shampo Knutsens Vålerenga (sammen med backen Erik Follestad Johansen på bildet) som eksempel på at den vil være betinget av tilfeldigheter. Det vil si spillere som plutselig kommer, og med ett forsvinner (med skade eller fordi de ikke får avtalt lønn).

Og en del annet.

Shampos Rasmus Juell er ute seks uker med leddbåndskade, Bräck er ute med lyskestrekk, Morten Asks (bildet under) fingerbrudd er muligens leget, Stefan Espeland er tilbake (blindtarmen), Jonas Oppøyen er ute til jul (skulder) – men ferske kanadisk/slovakiske/tsjekkiske/italienske (spilte VM for Italia i mai) Brian Ihnacak (29) kan vise seg å være et lykketreff.

Da tyske Düsseldorf nylig fikk to backer skadet måtte de hente to nye. Den høyrefattede løperen Ihnacak ble ofret i den «handelen». Shampo ringte Ken André Olimb som spiller i Düsseldorf og spurte om Ihnacak er god.ishockey-3periode232-132

Svar «ja».

Ihnacak dundret inn 35 mål på 36 kamper for italienske Valpellice og tre for svenske Malmö på syv kamper forrige sesong. Det er ikke utenkelig at han kan klare noe «midt i mellom» for Vålerenga, sånn omtrent 30 på 44 seriekamper.

Sondre Olden – nå i svenske Brynäs – var Vålerengas toppscorer forrige sesong og gjorde 25.

 

Viktig melding: Lytt til Stavanger-Thoresen

STAVANGER (hockeybloggen.vg.no) Det er lett å la seg blende, men det er ikke DnB Arena til 210 millioner som alene er grunnen til at Stavanger Oilers er Norges beste ishockeylag og ypper seg i Europa-toppen.

Petter Thoresen (53, bildet), Stavanger Oilers’ trener siden 2009, serverer en kopp kaffe i pappkrus og legger snus bak leppa, før han svarer på mitt spørsmål om hvor lenge Stavanger Oilers – som en slags lokomotiv uten vogner som evner å henge seg på – kan «holde på» alene.petter5-jpgstavanger-895

Altså uten at noen av de andre toppklubbene i Norge får opp å stå et liknende økonomisk fundament som Stavanger Oilers.

Uten at bunn faller ut av Stavanger Oilers: stadig sviktende konkurranse, fallende interesse også i Stavanger-regionen.

– Jeg kan ikke tenke så mye på dette. Men det er viktig at de fleste andre også får dette opp og går, sier han.

Jobben hans er å få Stavanger Oilers til å vinne. Det har han klart: Norgesmester 2010,12,13 og 14. Seriemester 2012. Continental Cup-vinner i fjor, to seirer i Champions Hockey League de to siste ukene.

Men han tenker selvsagt på det, at flere klubber må få opp publikums og sponsorvennlige arenaer som kan skaffe dem et solid økonomisk grunnlag – til å heve det sportslige nivået.bs10673-jpgstavanger-185

Stavanger Oilers årsomsetning nærmer seg hundre millioner, sponsorinntektene har rundet 47 millioner. Tønsberg og Rosenborg kunne fortsatt i eliteserien – i stedet for å bli tvunget til å takke for seg – om de hadde fått en halvpart hver av Stavangers budsjettert 2014/15 overskudd på «minimum» fem millioner kroner.

– Men, sier Petter Thoresen.

– Det er viktig at de andre også blir profesjonalisert. Men – jeg er opptatt av setningen: vi vinner Iron Man hvert år. Det koster ingenting å trene, understreker han.

Iron Man er toppserieklubbenes årlige – før sesongstart (august) – styrke og utholdenhetskonkurranse. I sin tid initiert av landslagssjef Roy Johansen (bildet under) og Olympiatoppens avdøde (2009) styrkeekspert Pella Refsnes. Åtte forskjellige øvelser, fra 40 meter sprint til chins (opptrekk egen kroppsvekt hengende etter armene i stang) og knebøy.hej6153-jpgoslo-2014-53

Stavanger Oilers vant konkurransen for en måned siden på Olympiatoppens toppidrettssenter i Oslo. Stavanger Oilers 6535 poeng, Sparta 6525 poeng på 2. plass, Stjernen på 3. plass med 6115 og Vålerenga på 4. plass med 5395.

Hamar-klubben Storhamar – som har Norges nest fineste hjemmearena, Hamar OL Amfi – endte desidert sist, med 2055 poeng. Jeg har ingen anelse om hvordan Storhamar klarte det kunststykket.

Etter en formiddag inne i Stavanger Oilers gedigne garderobefasiliteter forstår jeg imidlertid hvorfor Petter Thoresens spillere stadig er fysisk på topp.

For noen biffer!

Og det er lagt til rette for å trimme dem.

Styrkelokale vegg i vegg med garderoben, for eksempel.

Stavangers «pest og plage» Petter Røste Fossen (23), opprinnelig fra Kongsberg, vant Iron Man første gang da han var 18 år gamme og spilte for Lillehammer. For en måned siden vant han den individuelle konkurransen for tredje gang.

Han er et godt, Stavanger-typisk eksempel på hva jeg mener med «biff», og på Petter Thoresens påstand om at «trening er gratis».

Jeg skal skrive en sak om Røste Fossen (bildet under) litt senere, her er kortversjonen: 200 kilo i knebøy med muskelbrist ved ribbena under Iron Man, trening med Oilers på is ved 10.00-tiden hver dag, litt styrkestrekk etter trening, lunsj, svisj til sivil jobb (70 prosent stilling), styrkeøkt i sitt lokale treningsstudio på kvelden (hver kveld).petterrostefossen-jp-535

Bildet er selvsagt nyansert og inneholder mer enn det. Petter Thoresen sier at han holder seg langt unna barmarkstreningen sommerstid. Den har svensken Peter Öhman ansvar for. Han er tidligere friidrettsutøver og trener. Christian Dahl-Andersen (34), Stavangers måltyv, forteller at «av 50 økter over to måneder (med Öhman) er ikke én lik den andre».

Petter Thoresen forteller om moderne treningsmetoder og prinsipper («de løper ikke lenger enn 400 meter intervaller på trening, men har aldri hatt bedre tider på 3000 meter») , mildt sagt et stykke unna «blodsmak i munnen»-oppskriften som gjaldt da han var aktiv og deltok i fem OL-turneringer.

Öhman leier inn ekspertise når han selv ikke besitter den som er nødvendig.Christian Dahl-Andersen

CDA (bildet) peker også på et annet, viktig faktum. Ved siden av Dnb Arena ligger ytterligere tre isflater for ishockey, på rekke og rad. Hvor enn man kommer i verden, er det ganske sjelden å se.

For egen del sier jeg at det ikke er ofte man i norsk ishockey ser backer som Stavangers to nye foran denne sesongen. Kanadierne Adrian Veideman (31) og Nick Plastino (28, med italiensk pass). Veideman stødig som f…, Plastino så å si alltid i posisjon til å skyte pucken mot mål.

I tillegg løperen Josh Soares (32) som sammen med Dahl-Andersen og landslagsveteran Kristian Forsberg (28, fem sesonger i svenske Modo) er Stavangers nye 1. rekke med stor F.

Petter Thoresen hadde en oppfatning – etter å ha sett ham på svensk TV fra kamper med toppklubben Växjö – at kanadiske Soares var «opp og ned», preget av dagens humør.

I Stavanger Oilers har han falt inn i folden «hardt arbeid over hele banen» (a la Jean-Michel Daoust, på bildet etter sin straffescoring mot Tappara torsdag).daoust4-jpgstavanger-313

Årsaken til det er antakelig en annen Stavanger-prioritering.

Sportssjef – eller general manager – Pål Haukali Higson er ute og ser et utall kamper og spillere tre uker hvert år. «Over dammen», ifølge Petter Thoresen. Higson kartlegger altså med egne øyne spillermarkedet i ligaene under NHL.

Der fins det veldig mange gode spillere. Higson finner ut hvem som kan passe inn i Petter Thoresens Stavanger-lag.

Den oppskriften står også i sterk kontrast til de andre klubbens spillerjakt. Den skjer gjerne via Internett eller ved god hjelp av sterkt subjektive «rapporter» fra spilleragenter. Stavanger Oilers foretar sjelden (aldri?) bomkjøp av utenlandske spillere, konkurrentene gjør det «gjerne».

Okey, nok halleluja fra Stavanger i denne omgang.sz27ee3b

Nå Stavanger Oilers-Ocelari Trinec klokken 17.30. Fullt hus (4250 tilskuere) i Dnb Arena. Det står om en sluttspillplass i Champions Hockey League.

Tsjekkerne kommer i samlet flokk og spiller aggressivt over hele banen. Stavanger vant 5-4 på bortebane for to uker siden.

Det kan altså komme til å falle flere lovord fra denne kanten.

 

 

 

Alle tiders sjanse for Stavanger

Måljeger Christian Dahl-Andersen (33) har slått til i Mesterligaen og hans Stavanger Oilers har alle tiders sjanse til å vise ishockeyverden at sporten er liva laga i Norge.

Champions Hockey League består av 44 klubber fra 11 europeiske nasjoner. Finland og Sverige dominerer med åtte klubber.

Sveits, Tyskland og Tsjekkia har fått med seks.

Christian Dahl-Andersen

Seriemester Vålerenga og sluttspillmester Stavanger Oilers representerer Norge med wild card status.

Det er ikke første gang ishockeysporten forsøker å etablere en europacup. Tidligere forsøk har hatt kort levetid. CHL kan komme til å vare, selv om skeptikerne mener den bærer preg av «treningskamper» nå før seriespillet starter.

Dessuten er ikke lag fra verdens nest beste liga, Russland-baserte KHL, med. Det er som om fotballens Champions League ikke skulle hatt med klubber fra spanske La Liga.

Det kan være noe i det.

Men det er samtidig søkt å sammenlikne ishockey med fotball. Det er ikke bare i Norge sporten sliter når det gjelder oppmerksomhet, økonomisk og for å stoppe spillerflukten til mer attraktive utenlandske klubber.

Den trenger økt interesse og spredning utover det lokale nesten over alt i Europa.

Rosenborg og Tønsberg er forsvunnet fra toppserien på grunn pengemangel. Manglerud Star og Kongsvinger er kommet inn som erstatning foran seriestart neste uke. I motsatt ende, for å si det slik, har Stavanger lyktes med å gjøre million-butikk av hockeylaget Oilers.

Men uten at noen av de andre klubbene er i stand til å henge seg på – det vil si konkurrere på tilnærmet like vilkår – vil det være en grense for hvor lenge lokomotivet orker å holde dampen oppe. Det er nødt til å finne andre markeder for sin enestående virksomhet, med en moderne arena og sponsorportefølje som nesten matcher de beste i Norge – Rosenborg, Brann og Viking.20120907-dnbarena-16-156

Champions Hockey League kan være det, hvis trener Petter Thoresens Stavanger Oilers holder sportslig mål. Det kan de bekrefte torsdag kveld, mot Tappara Tampere, eller lørdag mot Ocelari Trinec i Dnb Arena (bildet t.h). Tidlig ledelse 3-0 ble til 3-7 mot finnene på bortebane for to uker siden. To dager senere slo Stavanger tsjekkerne 5-4 på bortebane.

Det lot seg høre.

Ocelari kom fra 7-0 seier over Bern, som hadde 16 347 tilskuere i snitt på hjemmekampene i den sveitsiske serien forrige sesong og liksom ikke er til å skubbe seg på. Nå kan Stavanger (4119 i snitt) snakke om avansement og cup-sluttspill i Champions Hockey League, som gruppevinner (11) eller en av de fem beste «toerne».

Finalen er i februar.

Alle fire lagene i Stavangers gruppe E har tre poeng etter to kamper. Fire gjenstår.

Christian Dahl-Andersen er det individuelle beviset på at det er mulig å yppe seg mot de store. Stavangers mangeårige målpoengjeger ligger på 2. plass i CHLs målpoengstatistikk med ett mål og fem målgivende pasninger etter to kamper, bak svenske Andreas Johnsson (2+7) fra Frölunda – med norske Mathis Olimb (bildet) og Mats Rosseli Olsen – på topp.bs13259-jpgsverige-s-177

Stavangers nye kanadier Josh Soares (32) har scoret tre mål og lagt to målgivende.

Det er enda en bekreftelse på at Stavanger har midler til å få tak i gode utledninger på et uoversiktlig spillermarked.

Vålerenga?

Espen Shampo Knutsens Mesterliga-lag mangler grovt sett alt Stavanger har, med unntak av en veldig god keeper. Steffen Søberg (21, bildet) var nær ved å redde en «ufortjent» seier mot Vienna Capitals (1-2) for to uker siden, etter 1-4 i premieren mot Zürich.

Det kan snu mot østerrikerne på Jordal torsdag kveld. Sannsynlighefrv5968-jpgminsk-hvi-552ten for fire gruppespill-tap på rad – Wien, Zürich, svenske Färjestad borte og hjemme (8. oktober) – er imidlertid mye større.