Ingen fare med Zucca

Mats Zuccarello (27) har hatt en dårlig start på NHL-sesongen, svak på isen og tvunget av den på grunn av en skulderskade.

Men det er ingen fare med Zucca.

Tror jeg.Mats Zuccarello, James Wisniewski

Det var enda dårligere stilt innledningsvis forrige sesong. Mats Zuccarello (bildet mot Columbus Blue Jackets 2-5 natt til søndag) fikk det ikke til å stemme på isen og ble satt ut av laget.

Da hans New York Rangers tapte 1-2 borte mot Philadelphia Flyers i åttende grunnseriekamp 24. oktober, satt han på tribunen som tilskuer til elendigheten.

New York Rangers var elendig.

Henrik Lundqvist levde ikke – langt fra – opp til karakteristikken superkeeper. Forsvarsspillet var under en hver kritikk, angrepsspillet likeså. Treneren Alain Vigneault måtte gjøre noe, og han vraket Zuccarello.

Han kunne like godt ha latt en annen få kjenne på handlekraften han var nødt til å vise. I ettertid fremsto den imidlertid som genial. Mats Zuccarello var på isen igjen til kamp ni, borte mot Detroit Red Wings.

Ifølge New York Posts beryktede kommentator Larry Brooks spilte hobbiten fra Norge «som besatt». Zuccarello scoret sitt første mål for sesongen (utlikning 2-2) da Rangers slo Red Wings 3-2 etter spilleforlengelse.

Derick Brassard ble matchvinner, fremspilt av Benoit Pouliot.Chicago Blackhawks v New York Rangers

Det var vendepunktet for Norges eneste spiller i verdens beste liga. Fra da var han – bortsett fra OL-håndskaden som satte ham ut av spill noen kamper – nær ustoppelig.

Ganske snart i rekke med Brassard og Pouilot.

Nå er Pouilot i Edmonton Oilers. Brassard har ikke vært til å kjenne igjen og Zuccarello (bildet treningskamp mot danske Peter Regins Chicago Blackhawks) ble borte etter oppvarmingen mot Toronto Maple Leafs (3-6) natt til mandag.

New York Rangers andre tap på tre kamper.

Det første hjemme denne sesongen. I natt kommer New York Islanders til Madison Square Garden, natt til fredag norsk tid Carolina Hurricanes og natt til mandag San Jose Sharks.

Det kan bli tre smeller til.

Rangers gjenopplever keeperproblemet fra starten i fjor.

The King Lundqvist har liksom midlertidig abdisert, Cam Talbot har ikke plukket opp hansken.

Rutinerte Dan Boyle (38) ble hentet fra San Jose Sharks for å erstatte svenske Anton Strålman (til Tampa Bay Lightning) som stødig back, men ble skadet i første kamp. Sluttspillgode Derek Stepan er ute med brudd i leggen, digre Brian Boyle er forsvunnet til Tampa Bay – og har etterlatt seg et slags fysisk hull.

Hjemmefansen i Madison Square Garden savner å kunne rope sitt «Zuuuuuccccc». Det kan komme til å gjalle igjen i natt. Zuccarello er «day to day», som det heter. Skulderskaden hans blir vurdert dag til dag. Han er snart tilbake, i natt eller natt til fredag.

Spørsmålet er med hvilken kraft (ikke som mot St. Louis Blues’ T.J Oshie), finesse og autoritet.T.J. Oshie, Mats Zuccarello

Jeg tror den snart vil være tilbake på forrige sesongs nivå. Kanskje ett hakk høyere. I alle fall hvis trener Vigneault bytter ut Carl Hagelin med en ny rekkekamerat til Brassard og Zuccarello.

Svenske Hagelin – Zuccarellos buddy – er god, bevares.

I Sotsji-OL synes jeg han var en av Sveriges beste spillere. Men han passer ikke så godt sammen med Zuccarello på isen. Kjemien, som det heter på hockeyspråket, er ikke sterk nok.

Chris Kreider vil fungere mye bedre sammen med Brassard og Zuccarello.

Joda, det kan være noe «galt» med Zuccarello også, foruten det han ikke kan gjøre noe med, i utgangspunktet (for å si det slik): etter Zucca-suksessen forrige sesong er motstanderne mye mer klar over hans betydning for Rangers-suksess/ikke Rangers-suksess.

De «varter» ham opp deretter.

Noe som stiller enda høyre krav til Zuccarellos fysiske styrke, utholdenhet og smartness.

Årsakene til Zuccarellos NHL-gjennombrudd og suksess forrige sesong kan sikkert forklares på mange måter.

Men Carl Hagelin gjorde det best rett for sesongen startet nå: han kom til sesongstart 2013/14 i «utmerket» fysisk form. Bedre styrke og utholdenhet gjorde ham i stand til å vinne pucken flere ganger i løpet av en kamp enn tidligere, det vil si debutsesongen 2010/11 og den andre 2011/12.62d06f9436ee443c98e6-891

– Han fikk tak i pucken 15 ganger i stedet for fire ganger, forklarte Hagelin.

Det førte til 40 målgivende pasninger på 77 kamper i grunnserien, pluss 19 mål.

Og et mildt sagt solid sluttspill om Stanley Cup (bildet: finalen mot Los Angeles Kings) for Mats Zuccarello.

Er han i like god fysisk form denne gangen? Eller helst, enda litt bedre? Jeg kan ikke tenke meg noe annet, uten at jeg vet det. Ikke med en lønnsforhøyelse på cirka 15 millioner, og med sikker kunnskap om hva som gjorde ham til en av Rangers’ aller beste spillere – i verdens mest berømte arena – for få måneder siden.

På den annen side snakker vi her om det vanskelige andre året. Det vil si år17773635-jpgnew-york-351(1)et etter et år med suksess. Overtro vil ha det til at det gjerne går galt.

På fremmed språk – det som føres i USA – kalles det «sophomore jinx»:

# En nykommer/førsteårsspiller vil alltid støte på motgang og nedtur påfølgende sesong: Skader vil ramme ham, eller laget vil spille dårlig som følge av hans eller hennes spillestil (som førte til suksess forrige sesong, men nå brått ikke gjør det).

# I skolesammenheng: Etter et «lett» år, vil det alltid komme et tungt og vanskelig.

Enn så lenge mener jeg slike spekulasjoner og antakelser kan strykes.

Mats Zuccarello trenger litt tid, og vil få det – selv om trener Alain Vigneault (bildet over) har satt press på Zucca ved på uttale at han må bevise at forrige sesong ikke var en tilfeldighet og at en sesong med suksess «ikke gjør en karriere».

I likhet med resten av for øyeblikket skadeskutte Rangers, er han prege450294181-jpgnew-yor-169(1)t av den lange 2013/14-sesongen som ikke var over før Los Angeles Kings satte spikeren i kisten fredag 13. juni med 3-2 i spilleforlengelse og 4-1 i kamper i best av syv serien i Stanley Cup-finalen.

Det vil ta noen kamper til før det er glemt, eller den nissen er feid av skulderen for godt.

Hva tror du?

Vil det bli like moro å se Zucca denne sesongen?

 

 

 

Thrilleren i Stavanger

Stavanger Oilers kan gå til åttendedelsfinalen i Champions Hockey League. Det behøver ikke bli så vanskelig som det kan se ut. Men det avgjørende oppgjøret vil uansett bli en thriller.

Stavanger – med trener Petter Thoresen (bildet) – har slått alle sine tre motstandere i gruppe E.

petter5-jpgstavanger-895Borteseiere over tsjekkiske Ocelari Trinec (5-4) og sveitsiske Bern (2-0) er sensasjonelt bra, hjemmeseier over Tappara Tampere (2-1 straffeslagskonkurranse) sterkt.

Hvis du før ishockeyens mesterliga startet i høst hadde sagt det høyt – «Stavanger Oilers kan slå alle motstanderne i sin gruppe» – ville du blitt møtt med hånlig latter utenfor Stavanger bys grense og et skjevt smil innenfor.

Trener Petter Thoresen har imidlertid klart å sette sammen og skape et lag nær perfekt tilpasset forutsetningene i Champions Hockey League. Det vil si forutsetningene for suksess. Det har han ved hjelp av (trenings) matching mot lag utenfor Norges grenser, og ved noe som kan likne (Champions Hockey League) håndplukkede spillere.

# Nær potte tett rundt egen keeper.

# Effektiv offensiv.image-jpgtekst-fra-e-675

# Mye muskel og utholdenhetskraft (Petter Røste Fossen, bildet)

Mot Bern i DnB Arena tirsdag kveld 19.45 gjelder samme sak: Gjerrig og kynisk hockey; honnørord i denne sammenheng, som kort fortalt betyr avansement til sluttspillet i CHL.

«Dette er den mest kompliserte gruppen og en av bare to grupper (11 totalt) der tre lag kan vinne gruppen», er vurderingen av Stavangers gruppe på CHLs hjemmeside.

Bern, Stavangers siste gruppemotstander, kan ikke vinne gruppen. Stavanger, Ocelari Trinec og Tappara Tampere kan det. Gruppevinneren og de fem beste toerne – totalt 16 lag – fra CHLs alle 11 grupper går til åttendedelsfinalene 4. og 11. november.

26 lag kan foran siste gruppespillkamp gå til første runde i sluttspillet. Bare tre (svenske Linköping, Skellefteå og Luleå) er klare allerede. I alle 11 gruppene vil minst utfallet av en kamp påvirke hvilke lag som vil kvalifisere seg.

Stavangers gruppe er komplisert, Stavanger-avansement virker komplisert. Men det behøver ikke være det, selv om 10 gruppetoere før siste kamp har flere poeng enn Christian Dahl-Andersen (bildet) og Stavanger – som har like mange poeng (8) som «sin» gruppetoer Tappara.Christian Dahl-Andersen

Ocelari Trinec topper med 9.

Ifølge CHLs hjemmeside er scenariet slik:

Ocelari vinner gruppen med seier borte over Tappara. Hvis Tappara vinner etter spilleforlengelse/straffeslag (2 poeng), vil begge de to ende med 10 poeng – men Tappara vinner på innbyrdes oppgjør.

Og finnene vinner gruppen, så sant ikke Stavanger slår Bern i ordinær spilletid (min kommentar: det kan de jo absolutt gjøre).

Thriller!

Da vinner Stavanger gruppen med 11 poeng. Saken er klar. Sluttspill. Tidenes sensasjon/hyggeligste overraskelse i norsk ishockey (etter landslagets kvartfinale i 2011-VM).

Alle tre lagene kan ende på 10 poeng, hvis Tappara slår Ocelari i spilleforlengelse/straffeslagskonkurranse og Stavanger slår Bern i spilleforlengelse/straffeslagskonkurranse.

Thriller!

Da vil innbyrdes oppgjør mellom disse tre avgjøre endelig utfall av gruppen. Her vinner Tappara med Stavanger på 2. plass.

Stavanger vinner gruppen hvis de slår Bern i ordinær spilletid, mens Ocelari Trinec slår Tappara Tampere i spilleforlengelse/straffeslagskonkurranse. Hvis Tappara og Stavanger vinner i ordinær spilletid, får begge 11 poeng – og Tappara vinner gruppen i henhold til fordel innbyrdes oppgjør mot Stavanger.sz27ee3b

Thriller!

Og – okey det er litt komplisert. Dobbelt komplisert. Men som alltid er det enkleste det beste, eller det beste det enkleste.

Stavanger slår Bern tirsdag kveld på hjemmebane (bildet). La oss si at den saken er klar cirka 22.00, og så tar vi det derfra.