Hockeyens Martin Ødegaard?

(STAVANGER) Hvis Martin Ødegaard (15) er den nye Messi, skal du lete lenge og godt for å finne den nye Sidney Crosby i norsk ishockey.

Bjørn «Botta» Skaare (død), Espen «Shampo» Knutsen (bildet under), Patrick Thoresen og Mats Zuccarello.

De tre første slo gjennom i veldig ung alder, Zuccarello blomstret litt senere enn dem. Men ingen var en ny Messi, og ingen ble eller er en verdensstjerne i ishockey – slik Martin Ødegaard ifølge ekspertene kan bli det i fotballverden.szb276f7

Botta fikk én kamp i verdens beste liga, NHL, for Detroit Red Wings på slutten av 1970-tallet, etter å ha dominert og blitt gjenstand for stor oppmerksomhet i Norge lenge før han var ute av tenårene. Jeg mener å huske at jeg tok t-banen fra Manglerud til Ensjø for å se ham spille for Furuset som 15-åring (Botta, altså – jeg var tre år yngre).

Botta (bildet) var innom svenske Färjestad, der han bokstavelig talt tok pusten av lagkameratene ved å demonstrere enestående kondisjon og treningsiver. Senere i karrieren ble han stjerne i østerrikske Klagenfurt, og – av alle steder – i Bergen for Djerv.skaare-01-jpg198311--634

Shampo intervjuet jeg da han var 13 år gammel, som følge av at jeg – som skrivende for magasinet Hockey – var på jakt etter norsk ishockeys største talent da (for 29 år siden). Svaret fra insiderne var Espen Knutsen, Vålerenga/Jordal Amfi.

Kort tid senere fikk jeg gleden av å være treneren hans på Oslo kretslag, da det spilte en turnering her i Stavanger, faktisk. Tre år etter det: junior-VM (U20) i Anchorage, Alaska (jeg var såkalt hjelpetrener). Shampo var bare 16 år, men lett å få øye på i kamp mot motstandere fra Sovjet, USA, Sverige og Finland, for eksempel Jeremy Roenick, Mike Modano, Teemu Selänne og Alexander Mogilny – og Mats Sundin, så vidt jeg husker.

Shampo var kanskje den beste spilleren i den svenske toppserien, Elitserien, for 14-15 år siden, og en hit på den gang NHL-nye Columbus Blue Jackets. Men han ble ingen ny Wayne Gretzky eller Mario Lemieux, datidens Sidney Crosby (27) – som har vært dominant i NHL siden debuten (i NHL) for ni år siden.

Patrick Thoresen (bildet) debuterte 15 år gammel i den norske toppserien, og som sønn av faren sin – Stavanger-trener Petter Thoresen (53) – spilte og opptrådte han med en modenhet som ingen før ham, eller siden.bs106720-jpgishockey-190

Patrick Thoresen slo seg sensasjonelt inn i Edmonton Oilers, gjorde suksess i sveitsiske Lugano, delvis i Philadelphia Flyers – og har hatt enorm suksess i russiske KHL, i det siste for SKA St. Petersburg sammen med en rekke andre verdensstjerner.

Men han ble ingen ny Messi, eller Sidney Crosby eller Steven Stamkos eller Henrik Zetterberg eller…

Mats Zuccarellos (27) karriere er rent ut sagt et eventyr, om den lille som mot nær alle odds har klart å ta en plass i New York Rangers i NHL. Ikke uten viss motgang. Men Zucca har vist vilje utover det makeløse. Forrige sesong var han Manhattan-klubbens beste målpoengjeger.

Slå den!

I sluttspillet, inkludert Stanley Cup-finalen, var han en av Rangers tre-fire beste spillere.

Nær uslåelig!zucca02-jpgnew-york--658(1)

Størrelsen er den samme, men han blir ingen ny Messi. Han kan kanskje bli en ny Martin St. Louis (39), en bitte litt høyere lagkamerat av ham i Rangers – en late bloomer som nyter enorm respekt i NHL og ishockeyverden.

Men, ingen Crosby.

Jeg spurte litt rundt omkring med hensyn til spørsmålet «hvem er norsk ishockeys svar på fotballens Martin Ødegaard?». Det vil si, fins det norske spillere på samme alder (15) som noen med inngående kjennskap og kunnskap om norsk ishockey kan si dette om: Her er norsk ishockeys Martin Ødegaard!

Nei, det gjør det ikke.

Det skal være en i Lørenskog, en i Vålerenga og en i svenske HV 71. Tre 15-16 åringer som er gode og talentfulle og med fremtiden foran seg, som det heter. Jeg nevner ikke navn. Det er som du forstår, i denne sammenhengen, ikke nødvendig.

I utgangspunktet kan det synes litt rart. Norsk ishockey er jo bedre enn norsk fotball, hvis man ser til VM-prestasjoner og nå – denne sesongen – Stavanger og Vålerengas resultater i Champions Hockey League.frv3416-jpgminsk-hvi-173

Nåja, nå Norge mot Frankrike, første kamp i 4-nasjoners her i Stavanger. Jeg gleder meg til å se hjemmefavoritt og debutant Mathias Trettenes – kun 20 år gammel – Ken André Olimb (best i VM i mai), Christian Dahl-Andersen (34, god nok for VM i mai neste år?) og evig unge Mats Trygg (38, bildet), en av VMs beste backer i kvartfinale-VM 2008 og still going strong.

Blant andre.

Følg med, på hockeybloggen, fra Stavanger.