Stavanger-Ruben kan vinne den nye keeperduellen

(STAVANGER) Vålerengas VM-sensasjon Steffen Søberg (21) har vist vaklende form. Stavangers Ruben Smith (27) kan gjøre kampen om keeperplassene på landslaget spennende – hvis han redder som han pleier mot Danmark i ettermiddag.

Klokken 17.00 i Dnb Arena lørdag.

På Twitter etter Norges 4-1 «slagsmål»-seier over Latvia fredag kveld:

«I morgen spiller jeg min første landskamp på fire år. Hadde vært kult om du kommer til Dnb Arena og deler det med meg! #hockeygutta». ta02b1ab

Publisert av @rubensmith 1987.

Det vil si Stavanger Oilers suverene keeper, Ruben Smith (født 1987, bildet t.h fra Stavangers garderobe). Best i Get-ligaen med 1,71 innslupne mål i snitt per kamp. Redningsprosent 92,4. Ti seiere og ett tap på 12 kamper for Stavanger i seriespillet. Ruben spilte – med ett unntak – alle Oilers’ kamper i Champions Hockey League.

En suksess, som du sikkert husker.

Med ishockeylandslagets antatte 1. valg, Lars Haugen (27), «hjemme» i Minsk, opptatt med å redde for Dinamo Minsk i KHL, var det selvsagt at Roy Johansen skulle ta ut Ruben Smith som en av tre keepere til firenasjonersturneringen her i Stavanger.

1) Vålerengas Steffen Søberg (21, bildet) åpnet mot Frankrike med å slippe inn to mål, da Norge vant 3-2 torsdag. Jeg synes han burde tatt 0-2. Hadde han vært i spitzenklasse, slik som under et par-tre kamper i VM i mai, hadde han muligens også ikke latt seg lure i forbindelse med 0-1.frv5968-jpgminsk-hvi-552

2) Rögles (8. plass i Hockeyallsvenskan) Lars Volden (22) sto så stødig og rolig og balansert at man nesten ikke la merke til ham da Norge kjørte over Latvia fredag kveld. Etter ørkenvandring i finsk hockey (Espoo) har han slått gjennom i Sverige på nivå to, med redningsprosenter på 94,74 og 96,16 de siste kampene.

Volden (moderklubb Manglerud Star som Søberg, senere Stavanger) er god, nå viser han det.

3) Ruben Smith var med i Vancouver-OL for fire og et halvt år siden (t.v på lagbildet, de to andre keeperne: André Lysenstøen og Pål Grotnes). Det var den gang Norge var kjent for å være svakt forspent på keeperplassen. Etter at Lars Haugen nærmest kom fra ingenting og reddet Norge til kvartfinale i 2011-VM, er målvaktsituasjonen – på en, to, tre – blitt god (G + til M -).2010 Winter Olympic Games

Så god at Ruben Smith egentlig ikke har vært aktuell, selv om han har vært god – og er blitt bedre og bedre – under trener Petter Thoresen i Stavanger, etter at han ble hentet tilbake til fødebyen som «vrakgods» fra Trondheim og Rosenborg (nå konk og ute av soga) for tre og et halvt år siden.

Eller rettere sagt: Under Stavanger Oilers fast ansatte keepertrener Peter Andersson.

Da jeg snakket med Stavangers gulltrener Thoresen i formiddag, brukte han ord som «trygghet», «samtalepartner» og «veileder» for å beskrive og forklare hva og hvor mye en keepertrener betyr – for Ruben Smith og Stavangers 2. valg (nå) Henrik Holm (24).

Det er samme sak på landslaget. Lars Haugen hadde nødvendige talent, men ble en toppkeeper først da han faktisk fikk egen trener – en keeperspesialist – på landslaget. Nemlig svenske Pekka Alcén (bildet fra Sotsji-OL), guruen fra Brynäs som har utviklet et halvt dusin svenske keepere til NHL-keepere.

Steffen Søberg ble også liksom mer keeper enn «bare» en fantas15eeg111-jpgsochi-20-470tisk instinktkeeper da Vålerenga hyret keepertreneren til Sveriges landslag, Stefan Lahde, for å forme denne (fortsatt) uslipte diamanten da han ble hentet fra Manglerud Star for to år siden.

I går – dagen etter 3-2 over Frankrike – sa han til meg at han «er veldig skuffet over egen innsats i Get-ligaen». Pluss: «Det var bra i CHL, der følte jeg det gikk bra. Men inn i Get var vi ikke samme lag i det hele tatt».

Søberg ligger nede på 6. plass i statistikken over den norske toppseriens keepere. Etter 15 kamper har han sluppet inn 2,67 mål i snitt per kamp (ett flere enn Smith etter 12), syv seirer/åtte tap – redningsprosent 89,6.

Hvorfor?

Svarene fra Steffen Søberg på spørsmål om hvorfor han ikke har vært (helt) til å kjenne igjen fra foregående sesonger og VM-oppvisningene i Minsk i mai, mot Sverige (1-2), Tsjekkia (0-1) og Canada (2-3):

– Jeg har ikke hatt keepertrener mye i år. (Stefan) Lahde har vært der (på Jordal) en gang, to dager. Han signerte for Wien også (Vienna Capitals). Men vi fikk en veldig tøff start på sesongen også.szc5ca6f

– Lahde var bare «på» meg. Han er mye av grunnen til at jeg har vært såpass stabil de to siste årene. Det er annerledes når du ikke har keepertrener, jeg blir overlatt til meg selv. Det har vært mindre (spesialtrening Lahde) enn det har vært. Men han kommer i slutten av måneden.

Sa Steffen Søberg (bildet over: 2-3 for Canada i VM).

For egen del må jeg si at det er merkelig at Norges største keepertalent (internasjonalt gjennombrudd i junior-VM, draftet av NHL-klubben Washington Capitals) ikke blir fulgt opp av egen keepertrener.

Alt tilsier jo at det er nøkkelen til suksess, og årsaken til nedtur – uten.

Canada, av alle, har nylig besluttet å hyre inn og dra på studiebesøk til svenske keepertrenere for å få orden på egen keeper-rekruttering.

Finland startet med bevisst keeperskolering med et kobbel dedikerte (keeper)trenere for 20 år siden, og er antakelig verdens beste keepernasjon. Sverige begynte med det samme noen år senere, på begynnelsen av 2000-tallet, da de innså at de ikke lenger var en såkalt keepernasjon – og nå er Sverige det igjen (Henrik Lundqvist, New York Rangers – bildet).9e13c790e0c4469bb1c0-752

Vålerenga er skakkjørt økonomisk. Kanskje har de ikke råd til lenger å betale Stefan Lahde for å gjøre Steffen Søberg god og enda bedre. Jeg vet ikke hva ishockeyforbundet har gjort med Søberg-saken, annet enn at landslagstrener Roy Johansen selvsagt har en keepertrener på plass her i Stavanger.

Noe – mer – burde uansett gjøres, av hensyn til Steffen Søberg og keeperspørsmålet på ishockeylandslaget. Det er i og for seg nå åpent, og det gjør jo ikke noe om Ruben Smith i ettermiddag – mot Danmark – viser at han er god nok til å frata Søberg plassen som 3. keeper.

Slik det ser ut nå.

Men det er selvsagt dumt at kampen om den i utgangspunktet ikke er rettferdig: Søberg uten livsviktig keepertrener, Ruben Smith med.

Hva mener du? (Volden, Søberg, Haugen på bildet)sz2c076b

PS! Lars Haugen slapp inn fire mål og ble byttet ut åtte minutter før slutt da hans Dinamo Minsk tapte 3-6 for Admiral fra Vladivostok i KHL i går, fredag. Redningsprosent: 85,7 (28 skudd/4 baklengs).