Mannen bak ishockeymaskinen

Trenerlegenden Viktor Tikhonov virket like utilnærmelig som den suverene sovjetrussiske ishockeymaskinen han skapte før og etter jernteppets fall.
Han døde 84 år gammel i Moskva i dag, samme dag som CSKA Moskva – klubblaget Viktor Tikhonov ledet i drøyt 20 år fra 1977 (bildet fra 2004) – skal spille mot sønnesønnen Viktor Tikhonovs (26) SKA St. Petersburg i Russland-baserte KHL.IHOCKEY-EUR-CSKA-TIKHONOV-FILES

Han vil bli gravlagt i Moskva torsdag.

Viktor Tikhonov ledet Sovjet til åtte VM-gull (1978-1990) og tre OL-gull (1984-1992), CSKA Moskva til 13 sovjetiske mesterskapstitler på rad (1977-89) og 13 europacup-titler på rad (1978-90).

Allerede i 1976 ble han, fordi Sovjet prioriterte VM, sendt som «reservetrener» til Canada Cup. Det endte med 3. plass bak Canada og Tsjekkoslovakia. Fem år senere vant Sovjet Canada Cup-finalen over Wayne Gretzkys Canada med Tikhonov som sjef.

For ti år siden ledet han for siste gang Russland i VM.

Resultatene taler for seg, men kommer i skyggen av Viktor Tikhonov slik han fremsto i spillerboksen til «The Big Red Machine». Rak som et blankpusset kanonløp, med eksplosive verbale utbrudd mot sine egne – Sergej Makarov, avdøde Vladimir Krutov, Igor Larionov, Aleksej Kasatonov og Vjateslav Fetisov – som ikke var av denne verden.
De lekte med motstanderne på is-parketten, på tross av Viktor Tikhonovs tilsynelatende lite oppmuntrende ledelse. I det ene øyeblikket som var de alle strateger av Magnus Carlsen-kaliber, i det neste som en slags løsslupne sirkusartister – for så plutselig å oppføre en ballett inspirert av storslagne Bolsjoj (Tikhonov med Sovjets spillerebildet fra 1979 i Madison Square Garden). Viktor Tikhonov
Feilskjærene var ikke mange, «Miracle on Ice» det største.
Det ville ikke skjedd uten Viktor Tikhonovs feilgrep i pausen etter 1. periode av USA-Sovjet i 1980-OL. Superkeeperen Vladislav Tretjak var ikke på høyden ved de amerikanske collegeguttenes 2-2 utlikning, men Tikhonovs avgjørelse om å sette ham ut til fordel for reservekeeper Vladimir Mysjkin var – og forble – utilgivelig.
USA vant 4-3 og deretter OL-gull ved 4-2 over Finland.
Jeg var vitne til begge deler som tilskuer i ishallen i Lake Placid for snart 35 år siden. Mytene om «den sovjetiske bjørnen» – dette var under den såkalt kalde krigens dager – var så mange og sterke at ryktene om måten de taklet det på ikke kjente noen grenser.
Spillerne skulle ha vært så rasende at de rev stolsetene i Sovjets buss løs fra stålfestene i gulvet.
De var nok mer menneskelig enn som så. Viktor Tikhonov også. Han myknet med jernteppets fall, og det er ikke sikkert han var så streng før spillerne hans begynte å rømme fra regimet i øst til et lukrativt liv i vest.

Russia Obit Tikhonov
Det kan ha vært på midten av 1980-tallet, en natt på et hotell i Sarpsborg. Vi var en gjeng som pratet med Vjateslav Fetisov og Igor Larionov over litt brennevin, og jeg spurte Fetisov – daværende kaptein, senere NHL-stjerne og sportsminister i Russland – hva «sjefen» (Tikhonov, bildet: sammen med Russlands president Vladimir Putin) ville si til det.
– Til meg? Det er jeg som er sjefen, svarte Fetisov – etter at Tikhonov hadde gått og lagt seg.