Zucca ligger nok og vrir seg i senga

(NEW YORK) Mats Zuccarello (27) ligger nok og vrir seg i senga: Gamleklubben hans i Sverige har hentet en av NHL-historiens verste slåsskjemper for å «beskytte» Modos unge og teknisk dyktige spillere.

Donald Brashear (42, bildet: for NY Rangers 2009) har ikke spilt ishockey på to år, men han husker hvordan det er å sitte i utvisningsboksen. Gjennom en lang karriere i verdens beste liga – NHL – pådro han seg over 2634 utvisningsminutter. De fleste av dem som følge av slagsmål.Donald Brashear, Eric Boulton

For fire år siden ble han kåret til det siste tiårets beste fighter av magasinet The Hockey News, kalt hockeybibelen i ishockeyens hjemland Canada.

I 2000 ble han offer for et av de verste overfallene i NHLs historie: Bostons Marty McSorley svingte kølla i hodet på Brashear (da for Vancouver) – som ble liggende på isen leeeeenge (bildet). mcsorley-s-hit-1cgjx-314

Han hadde rollen som enforcer, goon, fighter, policeman; kjært barn har mange navn.

Hadde.

De siste årene har det Donald Brashear  sto for nærmest utspilt sin rolle (i 2011 satset han på MMA, bildet under). Antall slagsmål og antall spillere som har hatt det som jobb – å slåss mot en motstander med samme jobbinstruks – er i alle fall sterkt redusert.Eric Champoux, Donald Brashear

Magasinet The Hockey News – kalt hockeybibelen – kom denne uken ut med nummeret Fighting Issue. Det er bredt anlagt – for og imot – og viser til alle sider av saken, det vil si slagsmål på isen. Den er faktisk heftig diskutert her i USA og Canada de siste årene.
En spørreundersøkelse blant The Hockey News’ mange lesere, viser at 55 prosent av stemmegiverne er fornøyd med at antall slagsmål er gått ned. 45 prosent er misfornøyd og lei for at ballett har tatt over, som enkelte respondenter uttrykker det.
Men 42 prosent tror at slagsmål vil være helt borte fra NHL om ti år, 54 prosent tror antall slagsmål per kamp vil ha gått ytterligere ned.
Gary Bettman, privateide NHLs øverste sjef, mener på sin side at slagsmål kan være nyttig som «termostat»: Et slagsmål kan hjelpe til med å kjøle ned kampen hvis følelsene er i ferd med å løpe løpsk.
Det er det samme argumentet Vålerenga-trener Espen Shampo Knutsen (42, bildet) – nordmannen med flest kamper og målpoeng i NHL – har brukt når han med ujevne mellomrom har argumentert for en mot en slagsmål som medisin mot (farlige) tjuvtriks.szb276f7

Her er det viktig å smette inn: Brashear vil bli utvist resten av kampen hvis han kaster hanskene for å slåss i Sverige. Regelen er den samme i Norge. I NHL medfører slåssing på tørre never fem minutter i utvisningsboksen, og det er det: pugilisten kan entre isen og delta i kampen etter at fem minutter (av 60 effektive kampminutter) er avvirket.

Uansett er det vanskelig å skjønne at Modo fra Örnsköldsvik, en av svensk ishockeys mest tradisjonsrike klubber, har hentet Donald Brashear for å skremme motstanderne fra å gå over streken i kamp mot Modos alle unge talentfulle spillere, og klubbens norske veteran Per-Åge Skrøder (36) – utlendingen med flest mål i den svenske toppserien.
På toppen av det hele skal Brashear med sitt blotte utseende og størrelse (109kilo) skremme til orden i rekkene i norskeklubben Modo, der landslagsspilleren Ole-Kristian Tollefsen (bildet, szf22021tilbake etter utestengelse nettopp mot Brashears Modo 4. desember), Kristian Forsberg, Sondre Olden, Alexander Bonsaksen har spilt – og der Mats Zuccarello ble kåret til den svenske toppseriens mest verdifulle spiller i 2010.
Og fikk kontrakt med New York Rangers som følge av det.
På toppen av toppen er det Modos assisterende general manager, Peter Forsberg, som ifølge Aftonbladet har fått Brashear til å gjøre comeback. Peter Forsberg, Sveriges beste spiller og største NHL-stjerne noensinne (bak Börje Salming, etter min mening) – nylig valgt inn i Hockey Hall of Fame.

Slagsmål mann mot mann og i form av masseslagsmål – mølje – har alltid vært en del av ishockeysporten. I alle fall i Canada, der den – i moderne tid – angivelig første gang ble spilt.
I 1905 døde fransk kanadieren Alcide Laurin etter å ha blitt truffet av knyttneve til Allan Loney, og deretter kølla hans, under en kamp i Ontario.
NHL ble stiftet i 1917.

Frem til 1967 besto aldri ligaen av flere enn ti klubber (30 i dag). Deretter ekspanderte den. I 1980 var det 21 klubber i Canada og USA. Med økningen ble også flere slåsskjemper «født». The Hockey News mener en årsak er at flere klubber betydde flere stjerner som igjen tvang frem et behov for spillere (nåja) som kunne sørge for at stjernene fikk gå i fred.

En stund var det skikkelig vilt (bildet: avdøde Derek Boogaard, tidl lagkamerat av Zuccarello i Rangers).Derek Boogaard, Jeff Drouin-Deslauriers

Goons (pøbler), enforcers, fighters og policemen utgjorde kjernetroppene i lag som Philadelphia Flyers og Boston Bruins, kalt Broad Street Bullies og Big, bad Bruins. Veldig mange spillere skaffet seg et ok levebrød av å slåss. Ofte skjedde det etter en slags avtaler, et nikk eller klapp på skulderen fra treneren, eller «let’s go» til annen goon for å opprettholde markedsverdien.

I The Hockey News spørreundersøkelse sier 71 prosent at de vil at avtalte (staged) slagsmål skal straffes hardere (enn fem minutter utvisning).

NHL-klubbens markedsavdelinger og TV-rettighetshavere solgte inn produktet til publikum ved å vise slagsidene, for å si det slik.

Mats Zuccarello
Nå er det ikke lenger på moten.

Det er spillertyper som Mats Zuccarello som gjelder; teknikk og eleganse, full speed, energi og taktisk smartness (også kjent som spilleforståelse). Slagsmålgutta får ikke lenger jobb, de må i alle fall bevise at de kan alt det andre først – og skader og påviste skade og ettervirkninger har gjort det mye mindre attraktivt å satse på et hockeyliv som slåsskjempe.

Hjernerystelser, alvorlige skulderskader, pille-avhengighet og tidlig død.

Joda, jeg husker at Mats Zuccarello startet sesongen med en spinnvill slåsskamp (bildet) mot St. Louis Blues T.J Oshie (han som scoret på fire – av totalt seks – straffeslag for USA mot Russland i OL). Men, tja – jeg har ikke peiling på hvorfor det skjedde. Det vil ikke skje igjen, med det første.T.J. Oshie, Mats Zuccarello

Og, joda – det vil ganske sikkert oppstå et slagsmål eller to eller tre i back to back-oppgjørene mellom erkerivalene New York Rangers og Philadelphia Flyers i Philadelphia fredag og Madison Square Garden lørdag.

Men det er «Zuuuuke» og Rick Nash og Marty St. Louis og Claude Giroux osv – artistene – som kommet til å dominere forestillingene.

Jeg er på plass og vil se hva som skjer.

Kampene starter 19.00 norsk tid, så det er mulig for deg å følge med også – uten nattevåk.

Hva mener du?

Er slagsmål og fightere en saga blott i ishockey?

Eller hører det sporten til, som en slags våpen for å gi laget «ditt» ny energi, momentum (kraft/energi) som det også heter?

Montreal Canadiens v Ottawa Senators - Game Three
Kan Mats Zuccarello like godt begynne med bandy, hvis nye regler innføres for å eliminere boksing og fribryting – show (?) – på ishockeybanen?