Zuccas Broadway-eventyr kan snart være over

(PHILADELPHIA/WELLS FARGO CENTER) Mats Zuccarello (27) er nær superpopulær på og utenfor isen i New York Rangers, og han vil åpenbart gjerne fortsette å være der. Men det norske NHL-eventyret på Broadway kan fort være over – på nyåret.
New York Rangers skal spille 11 kamper frem til julaften, den siste lille julaften hjemme mot Washington Capitals.  stanleycup-loss-jpgl-763
I romjulen: tre kamper.
I formiddag lokal tid, 19.00 norsk tid, er det Philadelphia Flyers om gjelder for Zuccarello & co. I morgen, et snaut døgn senere, er det nytt oppgjør mot erkerivalen i Madison Square Garden. Rangers vinner som regel.

14 seiere på 18 oppgjør i grunnserien siden 6. mars 2011 (pluss sluttspillet forrige sesong).

Jeg er på plass her – nå – og der i morgen «at The Garden».
«Zuuuke» har det en god stund gjallet unisont fra hjemmefansen i verdens mest berømte arena. Overraskende (og gledelig) mange av dem kommer til kamp i Madison Square Garden iført spillerdrakt – handlet til stiv pris – med «Zuccarello» og nummer 36 på ryggen.

PS! Jeg mistenker at mange er nordmenn på helg og shoppingtur.
Men selv om New York Rangers – NHLs nest mest lønnsomme klubb med 600 til 700 millioner i årlig fortjeneste – vet å sette pris på populære spillere med kjendispotensial (på Manhattan og Broadway, New York City!), er det ingen garanti for at den vil gi Zuccarello langtidskontrakten han fortjener.

sy27af5a
New York Rangers’ general manager Glen Sather (t.h, bildet tatt i Rangers’ treningsanlegg utenfor New York City) og Mats Zuccarellos Toronto-baserte agent Craig D. Oster i agentfirmaet Newport Sports ble etter hvert enig om en ny ettårs kontrakt for Zuccarello i sommer.
3,5 millioner dollar. 24 millioner kroner etter dagens kurs.
En god avtale for begge parter. Den ga Rangers bedre handlefrihet under NHLs lønnstak (69 millioner dollar/462 millioner kroner) med tanke på andre spillere klubben gjerne ville kontraktsfeste, den ga Zuccarello godt omdømme fordi den viser at han mer enn gjerne vil spille for Rangers – og at pengene kommer i andre rekke.
Dessuten unngikk partene å havne i forliksrådet. Det medfører som regel «hard feelings» når klubben slenger alle (Zuccarello) minus på bordet.szd54a17
Og den innebar at forhandlinger om en langtidskontrakt fortsatte. En såkalt bridge-kontrakt (som i bro). Formelt sett kan den imidlertid ikke undertegnes før 1. januar. På den annen siden er det ikke sikkert det vil skje.
Rangers kan regne seg frem til at det vil være mer lønnsomt å bytte verdifulle Zuccarello mot (flere) mindre verdifulle spillere – eller fremtidsspillere i den såkalte draften – fra andre klubber: Hvis de ser at de ikke «kommer unna» med å gi Zuccarello mindre enn fem millioner dollar (33,5 mill norske) i lønn hvert år de neste fire årene, og det nesten vil sprenge lønnstaket, kan de gamble på et bytte.
Hvis Zuccarello synes Rangers er for lite sjenerøs, kan han «tvinge» frem et klubb-bytte (så sant det fins en klubb som er villig til å betale det han mener han er verd).
Slikt skjer så å si hele tiden i NHL. De privat eide klubbene sitter og finregner – det er kun business – hele tiden. Det må de; i sommer trodde de at lønnstaket ville bli hevet til 71 millioner dollar, men stoppet det på 69…
Neste år kan det komme nye regler for handel og vandel.New York Rangers v Tampa Bay Lightning
Et par eksempler på konsekvensene: Forrige sesong forlot Rangers-kaptein Ryan Callahan (bildet med Zucca og Rangers-keeper Lundqvist), selv om han angivelig ikke ville, Zuccarello & co til fordel for Tampa Bay Lightning (han scoret to da Tampa slo Rangers 4-3 onsdag), mens Marty St. Louis (39) gikk motsatt vei (han er to målpoeng fra tusen (1000) foran Rangers-Flyers i Philadelphias Wells Fargo Center dagen etter Thanksgiving).
For Callahan ble pengene avgjørende. Han fikk ikke det han ville ha, etter at Rangers hadde gitt superkeeper Henke Lundqvist (bildet – best betalte keeper i NHL: 74 millioner norske kroner inneværende sesong) og backen Dan Girardi lukrative langtidskontrakter. 9e13c790e0c4469bb1c0-752
For Tampa-veteran St. Louis’ del var det ikke pengene det sto på. Det var stoltheten. Da Tampas general manager, Steve Yzerman, som general manager for Canadas OL-lag tok ut troppen til Sotsji (okey, det var egentlig ikke bare ham, men et panel), var St. Louis utelatt (det samme skjedde i 2010).
Det skapte splid og uvennskap, og til slutt klubb-bytte før overgangsvinduet stengte i mars – selv om St. Louis kom med på OL—laget (som vant gull) likevel fordi Tampa Bays Steve Stamkos brakk benet. St. Louis krevde å bli byttet bort, med ett år igjen av kontrakten verd rundt 35 millioner kroner.
Mats Zuccarello utliknet til 1-1 for Rangers i bortekampen mot Tampa Bay Lightning onsdag (3-4). Hans fjerde mål denne sesongen. Foran kampene mot Philadelphia Flyers har han 10 målpoeng (4 mål/6 målgivende pasn) på 19 kamper.
5. plass i Rangers’ interne målpoengstatistikk.
Han har stått over to på grunn av småskader.
Han ligger med andre ord an til 16-17 mål og 24-26 målgivende pasninger i grunnserien 2014/15. Det vil i så fall være en del færre enn da han ble Rangers beste målpoengjeger 2013/14:
19 mål/40 målgivende på 77 kamper.z14-jpgnew-york-usa--715
Årsaken til dippen er først og fremst, tror jeg, at motstanderen er mer oppmerksom på ham nå. De husker hva han gjorde da. Ikke bare i grunnspillet, også i sluttspillet og finalekampene mot Los Angeles Kings.
Det skal heller ikke underspilles at han jobber (effektivt) defensivt, med andre ord uten puck. Det synes i pluss/minus statistikken (på isen ved forlengs/baklengsmål i spill fem mot fem).
Jeg tror dessuten det er i ferd med å løsne for Zuccarello nå – slik vi gjerne vil se ham – i par med Rick Nash (Nash til Zucca: 1-1 mot Tampa onsdag). Det har allerede gjort det, det mangler bare at det synes i statistikken.
Slik at han også kan klaske den i forhandlingsbordet på nyåret.
PS! Mats Zuccarello har heller ikke vært den superkvasse straffeslagsskytteren han var denne sesongen. Han har satt én av fire, mens Derek Stepan er Rangers’ beste med 2 av 2. NHLs beste straffeslagsskytter er danske (!) Frans Nielsen i New York Islanders: Fire av fem (Sidney Crosby nummer fire i NHL totalt med 3 av 3, Stepan nummer åtte totalt).