Zucca er ryddegutt for superstjernene

(NEW YORK) Mats Zuccarello (27) sørger for at New York Rangers’ superstars glitrer. Dermed blir det ikke så moro med Zucca for oss nordmenn.

«Zuuuke» vil høres unisont fra høylytte Rangers-fans i Madison Square Garden i formiddag lokal New York-tid (kampstart 19.00 norsk tid), hver gang Norges eneste nordmann i NHL får tak i pucken eller kaster seg i nærkampene med uredd entusiasme og kraft.Mats Zuccarello

Hjemmelagets minste – det vil si laveste – spiller er publikumsyndling i «verdens mest berømte arena».
Han er imidlertid ikke lagets største stjerne, målt etter en lang rekke andre parametere. Nå spiller han i samme spilleroppsetning eller konstellasjon som flere av dem som bokstavelig talt har høyere verdi.
Det er Zuccarello innforstått med, og han opptrer deretter – som en slags løpegutt.
Derfor havner meninger som denne i min innboks fra lesere som følger Zuccarello tett foran skjermen på natten hjemme i Norge (og i Madison Square Garden):

«Har sett de kampene som har gått med Zuccarello! Rekka til Zucca er for dårlig! De blir stort sett presset inn i egen sone! Dårlig samspill/pasninger! Eneste Zucca som fungerer som lagspiller! Han burde komme seg vekk fra New York R! Merkelig prioriteringer fra trenere! Den beste offensivt spiller stort sett i egen sone! Powerplay er han nesten aldri på! Det er vel kommet inn en svensk gjøk i trener teamet siden i fjor!»

(Liknende reaksjoner i kommentarfeltet blogginnlegget foran kampen i Philadelphia i går).ta0ce7ca
Mot Philadelphia Flyers i Wells Fargo Center i Philadelphia i går formiddag, startet han kampen i den såkalte førstefemmeren. I rekke med Rick Nash og Derick Brassard, foran backene Mark Staal og Dan Girardi. Nash er lagets toppscorer denne sesongen med 16 mål, Brassard – som Zuccarello pluss Benoit Pouliot (til Edmonton for femårs kontrakt verd 134 mill) skapte suksess sammen med forrige sesong – har seks mål og 11 målgivende pasninger på 22 kamper.
For ordens skyld: Zuccarello, forrige sesongs beste målpoengjeger for Rangers i grunnserien (19 mål/40 målgivende på 77 kamper), ligger på 6. plass i Rangers interne målpoengstatistikk med fire mål og seks målgivende pasninger etter 20 kamper (ute med skader i to). Han ligger fortsatt på skjema til 16 mål og 24 målgivende pasninger.
Men viktigere enn dette er at Mats Zuccarello er desidert lavest på lønnsstigen i førstefemmeren.
New York Rangers har per nå høyest lønnsbudsjett av alle 30 klubbene i NHL denne sesongen, med en total utbetaling på 76 768 000 dollar, det vil si over 514 millioner norske kroner. Lønnstaket er en del lavere, men ved triksing og miksing (skader/spillere ned i farmerligaen osv) jenker det seg til.ta0ce7f9
Keeper Henrik Lundqvist får denne sesongen utbetalt 74 millioner kroner og er best betalte spiller i Rangers, og best betalte keeper i NHL.
Bak ham på andre, tredje, fjerde og femteplass følger imidlertid – denne sesongen – Rick Nash med 53 millioner kroner, Derick Brassard med 47 millioner, Dan Girardi med 47 millioner og Marc Staal med 36,5 millioner.
Alle med langtidskontrakter.
Zuccarellos ettårs kontrakt gir ham 23 millioner.
Han er nede på 10. plass på listen over Rangers’ best betalte – eller mest verdifulle – spillere denne sesongen.
Det er et hierarki.
Det er grovt sett slik det fungerer i NHL: De som har best betalt får flere og bedre sjanser til å vise at de er verd lønnen, enn de som får mindre betalt. Rick Nash var (plaget av hjernerystelse) ikke spesielt god forrige sesong, han var mye dårligere enn Zuccarello – men fikk mer spilletid enn han sportslig sett burde fått.ta0cd835
Derick Brassard ble, mener jeg, spilt god av Zuccarello.
Joda, Brassard er god, men han takket sikkert Zuccarello da han kunne undertegne en ny femårs kontrakt verd 167,5 millioner kroner etter dagens dollarkurs. Et årlig snitt på fem millioner dollar, eller 33,5 millioner – hvor av den største utbetalingen kommer denne sesongen.
Zuccarello var gem – mot Brassard og Rangers, som for øyeblikket fikk et enklere lønnstakregnestykke å bale med – og takket ja til korttidskontrakt da han egentlig burde ha fått en kontrakt a la Brassard. Gulroten er en mulig langtidskontrakt som kan undertegnes 1. januar, altså om en måned.
Tilbudet fra Rangers kan bli knallgodt, og det kan bli mindre godt. Avhengig av hans prestasjoner på isen, først og fremst.
Det kan hende han blir byttet bort, eller ønsker å ville bli byttet bort – hvis det blir snakk om det skambud.
Nåja, det viktigste er det han gjør på isen. Nå gjør han det faktisk veldig bra, hvis man ser bort fra målpoengstatistikken. Det sa han selv også etter kampen mot Philadelphia i går («jeg er blitt en bedre toveisspiller»). Han er lurere og sterkere defensivt, uten puck.

En slags ryddegutt som stepper inn og avverger kjappe spillevendinger fra motstanderens side, når Rick Nash skyter utenfor eller Derick Brassard ikke treffer rett med pasningene på vei fremover i banen.
Han sa at han var nødt til å være skjerpet defensivt, fordi han spiller sammen med Nash – NHLs nest beste målscorer, to mål bak Dallas Stars’ Tyler Seguin (18 mål).
Eller når backene blir litt for hete på grøten, eller snubler – som Dan Girardi og Marc Staal kan gjøre (det er ikke alltid de gjør seg fortjent til lønnen).

450460026-jpgnew-yor-883
Mats Zuccarello (bildet fra finalen mot Los Angeles Kings forrige sesong) har heller ikke fått spille særlig mye i overtall fem mot fire/tre: Tre minutter mot Philadelphia i går (to minutter i undertall da en Rangers-spiller satt utvist). Han har ikke vært like skarp der. Eller: ikke like skarp som noen av de andre spillerne, for eksempel Derek Stepan som tilbake etter skade (brudd i leggen) har ni målgivende pasninger på 10 kamper, hvor av tre i går.
Eller Marty St. Louis (39), som gjorde sitt målpoeng nummer 1000 da han scoret 2-0 målet, etter at han hadde ført opp nummer 999 da han (pluss Stepan) la målgivende pasning til backen Dan Boyles (38) 1-0 i overtallsspill i Wells Fargo Center.
Sånn generelt, med tanke på Zuccarello og at det faller problematisk å si at han «ikke er så bra», er det på sin plass å understreke at nåløyet for suksess er temmelig trangt i NHL, verdens beste liga. Spesielt på løper eller forwardsiden. Det dukker opp nye, pigge forwards hele tiden – fra over alt i hele verden.

For øyeblikket er for eksempel svenske Filip Forsberg (20 år gammel) beste målpoengjeger i topplaget Nashville Predators, og beste pluss/minus (på isen forlengs/baklengs) spiller i hele NHL med pluss 19 etter 22 kamper (Zuccarello pluss 3).
Sveitsiske Nino Niederreiter (22) har scoret 11 mål på 22 kamper for Minnesota Wild…
Snart klart for Rangers mot Philadelphia her i Madison Square Garden. Rangers taper så å si aldri for Flyers, og Henke Lundqvist – tilbake i mål etter at reservekeeper Cam Talbot holdt nullen i går – slipper sjelden inn mål mot erkerivalen. Duket for en ny ganske målfattig kamp, med Zuccarello som en slags feiekost eller defensiv spesialist.489626405-jpgnew-yor-722
PS! Håper selvsagt han scorer ett eller to: Zuuuuuuke!!!!

Zuccas Broadway-eventyr kan snart være over

(PHILADELPHIA/WELLS FARGO CENTER) Mats Zuccarello (27) er nær superpopulær på og utenfor isen i New York Rangers, og han vil åpenbart gjerne fortsette å være der. Men det norske NHL-eventyret på Broadway kan fort være over – på nyåret.
New York Rangers skal spille 11 kamper frem til julaften, den siste lille julaften hjemme mot Washington Capitals.  stanleycup-loss-jpgl-763
I romjulen: tre kamper.
I formiddag lokal tid, 19.00 norsk tid, er det Philadelphia Flyers om gjelder for Zuccarello & co. I morgen, et snaut døgn senere, er det nytt oppgjør mot erkerivalen i Madison Square Garden. Rangers vinner som regel.

14 seiere på 18 oppgjør i grunnserien siden 6. mars 2011 (pluss sluttspillet forrige sesong).

Jeg er på plass her – nå – og der i morgen «at The Garden».
«Zuuuke» har det en god stund gjallet unisont fra hjemmefansen i verdens mest berømte arena. Overraskende (og gledelig) mange av dem kommer til kamp i Madison Square Garden iført spillerdrakt – handlet til stiv pris – med «Zuccarello» og nummer 36 på ryggen.

PS! Jeg mistenker at mange er nordmenn på helg og shoppingtur.
Men selv om New York Rangers – NHLs nest mest lønnsomme klubb med 600 til 700 millioner i årlig fortjeneste – vet å sette pris på populære spillere med kjendispotensial (på Manhattan og Broadway, New York City!), er det ingen garanti for at den vil gi Zuccarello langtidskontrakten han fortjener.

sy27af5a
New York Rangers’ general manager Glen Sather (t.h, bildet tatt i Rangers’ treningsanlegg utenfor New York City) og Mats Zuccarellos Toronto-baserte agent Craig D. Oster i agentfirmaet Newport Sports ble etter hvert enig om en ny ettårs kontrakt for Zuccarello i sommer.
3,5 millioner dollar. 24 millioner kroner etter dagens kurs.
En god avtale for begge parter. Den ga Rangers bedre handlefrihet under NHLs lønnstak (69 millioner dollar/462 millioner kroner) med tanke på andre spillere klubben gjerne ville kontraktsfeste, den ga Zuccarello godt omdømme fordi den viser at han mer enn gjerne vil spille for Rangers – og at pengene kommer i andre rekke.
Dessuten unngikk partene å havne i forliksrådet. Det medfører som regel «hard feelings» når klubben slenger alle (Zuccarello) minus på bordet.szd54a17
Og den innebar at forhandlinger om en langtidskontrakt fortsatte. En såkalt bridge-kontrakt (som i bro). Formelt sett kan den imidlertid ikke undertegnes før 1. januar. På den annen siden er det ikke sikkert det vil skje.
Rangers kan regne seg frem til at det vil være mer lønnsomt å bytte verdifulle Zuccarello mot (flere) mindre verdifulle spillere – eller fremtidsspillere i den såkalte draften – fra andre klubber: Hvis de ser at de ikke «kommer unna» med å gi Zuccarello mindre enn fem millioner dollar (33,5 mill norske) i lønn hvert år de neste fire årene, og det nesten vil sprenge lønnstaket, kan de gamble på et bytte.
Hvis Zuccarello synes Rangers er for lite sjenerøs, kan han «tvinge» frem et klubb-bytte (så sant det fins en klubb som er villig til å betale det han mener han er verd).
Slikt skjer så å si hele tiden i NHL. De privat eide klubbene sitter og finregner – det er kun business – hele tiden. Det må de; i sommer trodde de at lønnstaket ville bli hevet til 71 millioner dollar, men stoppet det på 69…
Neste år kan det komme nye regler for handel og vandel.New York Rangers v Tampa Bay Lightning
Et par eksempler på konsekvensene: Forrige sesong forlot Rangers-kaptein Ryan Callahan (bildet med Zucca og Rangers-keeper Lundqvist), selv om han angivelig ikke ville, Zuccarello & co til fordel for Tampa Bay Lightning (han scoret to da Tampa slo Rangers 4-3 onsdag), mens Marty St. Louis (39) gikk motsatt vei (han er to målpoeng fra tusen (1000) foran Rangers-Flyers i Philadelphias Wells Fargo Center dagen etter Thanksgiving).
For Callahan ble pengene avgjørende. Han fikk ikke det han ville ha, etter at Rangers hadde gitt superkeeper Henke Lundqvist (bildet – best betalte keeper i NHL: 74 millioner norske kroner inneværende sesong) og backen Dan Girardi lukrative langtidskontrakter. 9e13c790e0c4469bb1c0-752
For Tampa-veteran St. Louis’ del var det ikke pengene det sto på. Det var stoltheten. Da Tampas general manager, Steve Yzerman, som general manager for Canadas OL-lag tok ut troppen til Sotsji (okey, det var egentlig ikke bare ham, men et panel), var St. Louis utelatt (det samme skjedde i 2010).
Det skapte splid og uvennskap, og til slutt klubb-bytte før overgangsvinduet stengte i mars – selv om St. Louis kom med på OL—laget (som vant gull) likevel fordi Tampa Bays Steve Stamkos brakk benet. St. Louis krevde å bli byttet bort, med ett år igjen av kontrakten verd rundt 35 millioner kroner.
Mats Zuccarello utliknet til 1-1 for Rangers i bortekampen mot Tampa Bay Lightning onsdag (3-4). Hans fjerde mål denne sesongen. Foran kampene mot Philadelphia Flyers har han 10 målpoeng (4 mål/6 målgivende pasn) på 19 kamper.
5. plass i Rangers’ interne målpoengstatistikk.
Han har stått over to på grunn av småskader.
Han ligger med andre ord an til 16-17 mål og 24-26 målgivende pasninger i grunnserien 2014/15. Det vil i så fall være en del færre enn da han ble Rangers beste målpoengjeger 2013/14:
19 mål/40 målgivende på 77 kamper.z14-jpgnew-york-usa--715
Årsaken til dippen er først og fremst, tror jeg, at motstanderen er mer oppmerksom på ham nå. De husker hva han gjorde da. Ikke bare i grunnspillet, også i sluttspillet og finalekampene mot Los Angeles Kings.
Det skal heller ikke underspilles at han jobber (effektivt) defensivt, med andre ord uten puck. Det synes i pluss/minus statistikken (på isen ved forlengs/baklengsmål i spill fem mot fem).
Jeg tror dessuten det er i ferd med å løsne for Zuccarello nå – slik vi gjerne vil se ham – i par med Rick Nash (Nash til Zucca: 1-1 mot Tampa onsdag). Det har allerede gjort det, det mangler bare at det synes i statistikken.
Slik at han også kan klaske den i forhandlingsbordet på nyåret.
PS! Mats Zuccarello har heller ikke vært den superkvasse straffeslagsskytteren han var denne sesongen. Han har satt én av fire, mens Derek Stepan er Rangers’ beste med 2 av 2. NHLs beste straffeslagsskytter er danske (!) Frans Nielsen i New York Islanders: Fire av fem (Sidney Crosby nummer fire i NHL totalt med 3 av 3, Stepan nummer åtte totalt).

Zucca ligger nok og vrir seg i senga

(NEW YORK) Mats Zuccarello (27) ligger nok og vrir seg i senga: Gamleklubben hans i Sverige har hentet en av NHL-historiens verste slåsskjemper for å «beskytte» Modos unge og teknisk dyktige spillere.

Donald Brashear (42, bildet: for NY Rangers 2009) har ikke spilt ishockey på to år, men han husker hvordan det er å sitte i utvisningsboksen. Gjennom en lang karriere i verdens beste liga – NHL – pådro han seg over 2634 utvisningsminutter. De fleste av dem som følge av slagsmål.Donald Brashear, Eric Boulton

For fire år siden ble han kåret til det siste tiårets beste fighter av magasinet The Hockey News, kalt hockeybibelen i ishockeyens hjemland Canada.

I 2000 ble han offer for et av de verste overfallene i NHLs historie: Bostons Marty McSorley svingte kølla i hodet på Brashear (da for Vancouver) – som ble liggende på isen leeeeenge (bildet). mcsorley-s-hit-1cgjx-314

Han hadde rollen som enforcer, goon, fighter, policeman; kjært barn har mange navn.

Hadde.

De siste årene har det Donald Brashear  sto for nærmest utspilt sin rolle (i 2011 satset han på MMA, bildet under). Antall slagsmål og antall spillere som har hatt det som jobb – å slåss mot en motstander med samme jobbinstruks – er i alle fall sterkt redusert.Eric Champoux, Donald Brashear

Magasinet The Hockey News – kalt hockeybibelen – kom denne uken ut med nummeret Fighting Issue. Det er bredt anlagt – for og imot – og viser til alle sider av saken, det vil si slagsmål på isen. Den er faktisk heftig diskutert her i USA og Canada de siste årene.
En spørreundersøkelse blant The Hockey News’ mange lesere, viser at 55 prosent av stemmegiverne er fornøyd med at antall slagsmål er gått ned. 45 prosent er misfornøyd og lei for at ballett har tatt over, som enkelte respondenter uttrykker det.
Men 42 prosent tror at slagsmål vil være helt borte fra NHL om ti år, 54 prosent tror antall slagsmål per kamp vil ha gått ytterligere ned.
Gary Bettman, privateide NHLs øverste sjef, mener på sin side at slagsmål kan være nyttig som «termostat»: Et slagsmål kan hjelpe til med å kjøle ned kampen hvis følelsene er i ferd med å løpe løpsk.
Det er det samme argumentet Vålerenga-trener Espen Shampo Knutsen (42, bildet) – nordmannen med flest kamper og målpoeng i NHL – har brukt når han med ujevne mellomrom har argumentert for en mot en slagsmål som medisin mot (farlige) tjuvtriks.szb276f7

Her er det viktig å smette inn: Brashear vil bli utvist resten av kampen hvis han kaster hanskene for å slåss i Sverige. Regelen er den samme i Norge. I NHL medfører slåssing på tørre never fem minutter i utvisningsboksen, og det er det: pugilisten kan entre isen og delta i kampen etter at fem minutter (av 60 effektive kampminutter) er avvirket.

Uansett er det vanskelig å skjønne at Modo fra Örnsköldsvik, en av svensk ishockeys mest tradisjonsrike klubber, har hentet Donald Brashear for å skremme motstanderne fra å gå over streken i kamp mot Modos alle unge talentfulle spillere, og klubbens norske veteran Per-Åge Skrøder (36) – utlendingen med flest mål i den svenske toppserien.
På toppen av det hele skal Brashear med sitt blotte utseende og størrelse (109kilo) skremme til orden i rekkene i norskeklubben Modo, der landslagsspilleren Ole-Kristian Tollefsen (bildet, szf22021tilbake etter utestengelse nettopp mot Brashears Modo 4. desember), Kristian Forsberg, Sondre Olden, Alexander Bonsaksen har spilt – og der Mats Zuccarello ble kåret til den svenske toppseriens mest verdifulle spiller i 2010.
Og fikk kontrakt med New York Rangers som følge av det.
På toppen av toppen er det Modos assisterende general manager, Peter Forsberg, som ifølge Aftonbladet har fått Brashear til å gjøre comeback. Peter Forsberg, Sveriges beste spiller og største NHL-stjerne noensinne (bak Börje Salming, etter min mening) – nylig valgt inn i Hockey Hall of Fame.

Slagsmål mann mot mann og i form av masseslagsmål – mølje – har alltid vært en del av ishockeysporten. I alle fall i Canada, der den – i moderne tid – angivelig første gang ble spilt.
I 1905 døde fransk kanadieren Alcide Laurin etter å ha blitt truffet av knyttneve til Allan Loney, og deretter kølla hans, under en kamp i Ontario.
NHL ble stiftet i 1917.

Frem til 1967 besto aldri ligaen av flere enn ti klubber (30 i dag). Deretter ekspanderte den. I 1980 var det 21 klubber i Canada og USA. Med økningen ble også flere slåsskjemper «født». The Hockey News mener en årsak er at flere klubber betydde flere stjerner som igjen tvang frem et behov for spillere (nåja) som kunne sørge for at stjernene fikk gå i fred.

En stund var det skikkelig vilt (bildet: avdøde Derek Boogaard, tidl lagkamerat av Zuccarello i Rangers).Derek Boogaard, Jeff Drouin-Deslauriers

Goons (pøbler), enforcers, fighters og policemen utgjorde kjernetroppene i lag som Philadelphia Flyers og Boston Bruins, kalt Broad Street Bullies og Big, bad Bruins. Veldig mange spillere skaffet seg et ok levebrød av å slåss. Ofte skjedde det etter en slags avtaler, et nikk eller klapp på skulderen fra treneren, eller «let’s go» til annen goon for å opprettholde markedsverdien.

I The Hockey News spørreundersøkelse sier 71 prosent at de vil at avtalte (staged) slagsmål skal straffes hardere (enn fem minutter utvisning).

NHL-klubbens markedsavdelinger og TV-rettighetshavere solgte inn produktet til publikum ved å vise slagsidene, for å si det slik.

Mats Zuccarello
Nå er det ikke lenger på moten.

Det er spillertyper som Mats Zuccarello som gjelder; teknikk og eleganse, full speed, energi og taktisk smartness (også kjent som spilleforståelse). Slagsmålgutta får ikke lenger jobb, de må i alle fall bevise at de kan alt det andre først – og skader og påviste skade og ettervirkninger har gjort det mye mindre attraktivt å satse på et hockeyliv som slåsskjempe.

Hjernerystelser, alvorlige skulderskader, pille-avhengighet og tidlig død.

Joda, jeg husker at Mats Zuccarello startet sesongen med en spinnvill slåsskamp (bildet) mot St. Louis Blues T.J Oshie (han som scoret på fire – av totalt seks – straffeslag for USA mot Russland i OL). Men, tja – jeg har ikke peiling på hvorfor det skjedde. Det vil ikke skje igjen, med det første.T.J. Oshie, Mats Zuccarello

Og, joda – det vil ganske sikkert oppstå et slagsmål eller to eller tre i back to back-oppgjørene mellom erkerivalene New York Rangers og Philadelphia Flyers i Philadelphia fredag og Madison Square Garden lørdag.

Men det er «Zuuuuke» og Rick Nash og Marty St. Louis og Claude Giroux osv – artistene – som kommet til å dominere forestillingene.

Jeg er på plass og vil se hva som skjer.

Kampene starter 19.00 norsk tid, så det er mulig for deg å følge med også – uten nattevåk.

Hva mener du?

Er slagsmål og fightere en saga blott i ishockey?

Eller hører det sporten til, som en slags våpen for å gi laget «ditt» ny energi, momentum (kraft/energi) som det også heter?

Montreal Canadiens v Ottawa Senators - Game Three
Kan Mats Zuccarello like godt begynne med bandy, hvis nye regler innføres for å eliminere boksing og fribryting – show (?) – på ishockeybanen?

Mannen bak ishockeymaskinen

Trenerlegenden Viktor Tikhonov virket like utilnærmelig som den suverene sovjetrussiske ishockeymaskinen han skapte før og etter jernteppets fall.
Han døde 84 år gammel i Moskva i dag, samme dag som CSKA Moskva – klubblaget Viktor Tikhonov ledet i drøyt 20 år fra 1977 (bildet fra 2004) – skal spille mot sønnesønnen Viktor Tikhonovs (26) SKA St. Petersburg i Russland-baserte KHL.IHOCKEY-EUR-CSKA-TIKHONOV-FILES

Han vil bli gravlagt i Moskva torsdag.

Viktor Tikhonov ledet Sovjet til åtte VM-gull (1978-1990) og tre OL-gull (1984-1992), CSKA Moskva til 13 sovjetiske mesterskapstitler på rad (1977-89) og 13 europacup-titler på rad (1978-90).

Allerede i 1976 ble han, fordi Sovjet prioriterte VM, sendt som «reservetrener» til Canada Cup. Det endte med 3. plass bak Canada og Tsjekkoslovakia. Fem år senere vant Sovjet Canada Cup-finalen over Wayne Gretzkys Canada med Tikhonov som sjef.

For ti år siden ledet han for siste gang Russland i VM.

Resultatene taler for seg, men kommer i skyggen av Viktor Tikhonov slik han fremsto i spillerboksen til «The Big Red Machine». Rak som et blankpusset kanonløp, med eksplosive verbale utbrudd mot sine egne – Sergej Makarov, avdøde Vladimir Krutov, Igor Larionov, Aleksej Kasatonov og Vjateslav Fetisov – som ikke var av denne verden.
De lekte med motstanderne på is-parketten, på tross av Viktor Tikhonovs tilsynelatende lite oppmuntrende ledelse. I det ene øyeblikket som var de alle strateger av Magnus Carlsen-kaliber, i det neste som en slags løsslupne sirkusartister – for så plutselig å oppføre en ballett inspirert av storslagne Bolsjoj (Tikhonov med Sovjets spillerebildet fra 1979 i Madison Square Garden). Viktor Tikhonov
Feilskjærene var ikke mange, «Miracle on Ice» det største.
Det ville ikke skjedd uten Viktor Tikhonovs feilgrep i pausen etter 1. periode av USA-Sovjet i 1980-OL. Superkeeperen Vladislav Tretjak var ikke på høyden ved de amerikanske collegeguttenes 2-2 utlikning, men Tikhonovs avgjørelse om å sette ham ut til fordel for reservekeeper Vladimir Mysjkin var – og forble – utilgivelig.
USA vant 4-3 og deretter OL-gull ved 4-2 over Finland.
Jeg var vitne til begge deler som tilskuer i ishallen i Lake Placid for snart 35 år siden. Mytene om «den sovjetiske bjørnen» – dette var under den såkalt kalde krigens dager – var så mange og sterke at ryktene om måten de taklet det på ikke kjente noen grenser.
Spillerne skulle ha vært så rasende at de rev stolsetene i Sovjets buss løs fra stålfestene i gulvet.
De var nok mer menneskelig enn som så. Viktor Tikhonov også. Han myknet med jernteppets fall, og det er ikke sikkert han var så streng før spillerne hans begynte å rømme fra regimet i øst til et lukrativt liv i vest.

Russia Obit Tikhonov
Det kan ha vært på midten av 1980-tallet, en natt på et hotell i Sarpsborg. Vi var en gjeng som pratet med Vjateslav Fetisov og Igor Larionov over litt brennevin, og jeg spurte Fetisov – daværende kaptein, senere NHL-stjerne og sportsminister i Russland – hva «sjefen» (Tikhonov, bildet: sammen med Russlands president Vladimir Putin) ville si til det.
– Til meg? Det er jeg som er sjefen, svarte Fetisov – etter at Tikhonov hadde gått og lagt seg.

Zucca spiller for 160 millioner

Mats Zuccarello (27) har til gode å leve opp til forventningene han skapte forrige sesong og har 18 kamper på seg – inkludert hjemmekampen mot Philadelphia i natt – til å vise at han er verd en langtidskontrakt som kan gi ham rundt 160 millioner kroner totalt.

Norges eneste spiller i NHL fikk sitt store gjennombrudd i verdens beste liga forrige sesong. Han var beste målpoengjeger (19 mål/40 målgivende pasninger på 77 kamper) for New York Rangers i grunnserien. I sluttspillet om Stanley Cup var Zuccarello – eller «Zuuuuuke» som fansen i Madison Square Garden skrek hver gang han hadde pucken – en av overraskelseslagets beste spillere.450294181-jpgnew-yor-169

Rangers tapte finalen 1-4 i kamper i best av syv serien for Los Angeles Kings. Men Mats Zuccarello hadde ingen grunn til å skamme seg. Han fant ofte på det lille ekstra som kunne vippet oppgjøret i Rangers favør.

Han var imidlertid blant de dårligst lønnende i Rangers. Syv millioner kroner for sesongen var cirka 15 prosent av lønnen til Rangers’ best betalte (Brad Richards), som ikke på langt nær matchet Zuccarellos prestasjoner på isen.

Han var på den annen side i den heldige situasjonen – og posisjonen – at ettårs kontrakten utløp da. Det var ventet at han ville forhandle seg til en ny og veldig lukrativ langtidskontrakt i sommer.

Det gikk ikke slik. Zuccarellos agent Don Meehan (hans firma Newport er agent for seks Rangers-spillere) og Rangers’ general manager Glen Sather ble enig om en slags ventekontrakt.

Zuccarellos jevnaldrende rekkekamerat Derick Brassard (27) fikk en ny femårs kontrakt verd 25 millioner dollar (fordelt slik: 7 millioner dollar sesongen 2014/15, deretter 6 mill, 5 mill, 3,5 og 3,5). Det vil si 166 millioner kroner totalt etter dagens dollarkurs.

Mats Zuccarello måtte nøye seg med en ny ettårs kontrakt verd 3,5 millioner dollar, det vil si drøyt 23 millioner etter dagens kurs. Et bra lønnshopp – på 16 millioner kroner – men likevel et stykke unna det han egentlig burde ha fått.

Omtrent samme kontrakt som Brassard (bildet).Pittsburgh Penguins v New York Rangers

Årsaken til at han ikke fikk det, er NHLs lønnstak og tariffavtalen spillerne gjennom fagforeningen NHLPA har med de private eierne av NHLs 30 klubber. Den tilsier og virker slik at Zuccarello – med sin spiller/kontraktstatus – fra 1. januar 2015 kan bli tilbudt en ny Rangers-kontrakt.

Forhandlingene kan i henhold til reglene allerede være i gang. Men rapporter i New York-pressen tyder på at de ikke er kommet særlig langt. Mats Zuccarello har med andre ord dårlige forhandlingskort på hånden, hvis Rangers velger å bruke det han har prestert denne sesongen som grunnlag for det nye kontraktstilbudet.

Mats Zuccarello har nemlig vært like god – eller dårlig – som New York Rangers. Opp og ned; noen ganger nær strålende god, andre ganger under båten.

Etter 18 kamper ligger Manhattan-klubben, en av NHLs økonomisk mest solide, på 10. plass med 18 poeng i Østdivisjonen (16 lag): Syv seiere (tre av dem i spilleforlengelse/straffeslagskonkurranse), syv tap (pluss fire i spilleforlengelse/straffeslagskonkurranse).

I tabellen for hele NHL ligger Rangers på 20. plass av totalt 30 lag.

Inkludert nattens kamp hjemme mot erkerival Philadelphia Flyers, skal Rangers spille ytterligere 18 kamper før nyttår.Mats Zuccarello

Rangers har kun vunnet tre av de 10 siste kampene.

Mats Zuccarello har stått over to kamper på grunn av skader. Han har scoret tre mål (2 av dem matchvinnende) og lagt fem målgivende pasninger på 16 kamper. Det er et halvt målpoeng i snitt per kamp.

Han ligger på 6. plass i Rangers’ interne målpoengstatistikk.

Fortsetter han i samme stil, ender han grunnserien med 40 målpoeng – 19 ned fra forrige sesong.

I natt vil han antakelig spille i rekke med Rick Nash (12 mål/7 målgivende) og Derick Brassard (6/9) som topper Rangers’ målpoengstatistikk. Den rekkekombinasjonen spilte strålende da Rangers 27. oktober mot Minnesota Wild vendte 0-3 (bildet under) etter to perioder, til seier 5-4 – Zuccarello matchvinner – i 3. periode hjemme i Madison Square Garden.

Zuccarello scoret ett mål – hans første for sesongen – og la to målgivende pasniNHL: Minnesota Wild at New York Rangersnger.

Er han tilbake på det nivået i natt, og fortsetter slik mot Buffalo Sabres (borte) natt til lørdag, Montréal Canadiens (hjemme) natt til mandag og Tampa Bay Lightning (borte) natt til torsdag neste uke, ja da snakker vi – igjen – om at Rangers-sjefene kan bli nødt til å bla opp en kontrakt som har vasket seg.

Uten sammenlikning for øvrig, som det heter – her er de aller beste langtidskontraktene i NHL (alle etter at lønnstaket ble innført, kilde The Hockey News):

1) Alexander Ovetsjkin, Washington Capitals – 827 millioner kroner/13 år,9cbd67676b9140a58850-775

2) Shea Weber, Nashville Predators – 734 mill/14 år, 3) Sidney Crosby, Pittsburgh Penguins – 696 mill/12 år, 4) Ryan Suter, Minnesota Wild – 654 mill/13 år, 5) Zach Parise, Minnesota Wild – 654 mill/13 år, 6) Jonathan Toews, Chicago Blackhawks – 560 mill/8 år, 7) Patrick Kane, Chicago Blackhawks – 560 mill/8 år, 8) Jevgenji Malkin, Pittsburgh Penguins – 507 mill/8 år, 9) Henrik Zetterberg, Detroit Red Wings – 487 mill/12 år, 10) P.K Subban (bildet), Montreal Canadiens – 480 mill/8 år.ef37db186c094fc584a5-880

 

 

 

Stavanger-Ruben kan vinne den nye keeperduellen

(STAVANGER) Vålerengas VM-sensasjon Steffen Søberg (21) har vist vaklende form. Stavangers Ruben Smith (27) kan gjøre kampen om keeperplassene på landslaget spennende – hvis han redder som han pleier mot Danmark i ettermiddag.

Klokken 17.00 i Dnb Arena lørdag.

På Twitter etter Norges 4-1 «slagsmål»-seier over Latvia fredag kveld:

«I morgen spiller jeg min første landskamp på fire år. Hadde vært kult om du kommer til Dnb Arena og deler det med meg! #hockeygutta». ta02b1ab

Publisert av @rubensmith 1987.

Det vil si Stavanger Oilers suverene keeper, Ruben Smith (født 1987, bildet t.h fra Stavangers garderobe). Best i Get-ligaen med 1,71 innslupne mål i snitt per kamp. Redningsprosent 92,4. Ti seiere og ett tap på 12 kamper for Stavanger i seriespillet. Ruben spilte – med ett unntak – alle Oilers’ kamper i Champions Hockey League.

En suksess, som du sikkert husker.

Med ishockeylandslagets antatte 1. valg, Lars Haugen (27), «hjemme» i Minsk, opptatt med å redde for Dinamo Minsk i KHL, var det selvsagt at Roy Johansen skulle ta ut Ruben Smith som en av tre keepere til firenasjonersturneringen her i Stavanger.

1) Vålerengas Steffen Søberg (21, bildet) åpnet mot Frankrike med å slippe inn to mål, da Norge vant 3-2 torsdag. Jeg synes han burde tatt 0-2. Hadde han vært i spitzenklasse, slik som under et par-tre kamper i VM i mai, hadde han muligens også ikke latt seg lure i forbindelse med 0-1.frv5968-jpgminsk-hvi-552

2) Rögles (8. plass i Hockeyallsvenskan) Lars Volden (22) sto så stødig og rolig og balansert at man nesten ikke la merke til ham da Norge kjørte over Latvia fredag kveld. Etter ørkenvandring i finsk hockey (Espoo) har han slått gjennom i Sverige på nivå to, med redningsprosenter på 94,74 og 96,16 de siste kampene.

Volden (moderklubb Manglerud Star som Søberg, senere Stavanger) er god, nå viser han det.

3) Ruben Smith var med i Vancouver-OL for fire og et halvt år siden (t.v på lagbildet, de to andre keeperne: André Lysenstøen og Pål Grotnes). Det var den gang Norge var kjent for å være svakt forspent på keeperplassen. Etter at Lars Haugen nærmest kom fra ingenting og reddet Norge til kvartfinale i 2011-VM, er målvaktsituasjonen – på en, to, tre – blitt god (G + til M -).2010 Winter Olympic Games

Så god at Ruben Smith egentlig ikke har vært aktuell, selv om han har vært god – og er blitt bedre og bedre – under trener Petter Thoresen i Stavanger, etter at han ble hentet tilbake til fødebyen som «vrakgods» fra Trondheim og Rosenborg (nå konk og ute av soga) for tre og et halvt år siden.

Eller rettere sagt: Under Stavanger Oilers fast ansatte keepertrener Peter Andersson.

Da jeg snakket med Stavangers gulltrener Thoresen i formiddag, brukte han ord som «trygghet», «samtalepartner» og «veileder» for å beskrive og forklare hva og hvor mye en keepertrener betyr – for Ruben Smith og Stavangers 2. valg (nå) Henrik Holm (24).

Det er samme sak på landslaget. Lars Haugen hadde nødvendige talent, men ble en toppkeeper først da han faktisk fikk egen trener – en keeperspesialist – på landslaget. Nemlig svenske Pekka Alcén (bildet fra Sotsji-OL), guruen fra Brynäs som har utviklet et halvt dusin svenske keepere til NHL-keepere.

Steffen Søberg ble også liksom mer keeper enn «bare» en fantas15eeg111-jpgsochi-20-470tisk instinktkeeper da Vålerenga hyret keepertreneren til Sveriges landslag, Stefan Lahde, for å forme denne (fortsatt) uslipte diamanten da han ble hentet fra Manglerud Star for to år siden.

I går – dagen etter 3-2 over Frankrike – sa han til meg at han «er veldig skuffet over egen innsats i Get-ligaen». Pluss: «Det var bra i CHL, der følte jeg det gikk bra. Men inn i Get var vi ikke samme lag i det hele tatt».

Søberg ligger nede på 6. plass i statistikken over den norske toppseriens keepere. Etter 15 kamper har han sluppet inn 2,67 mål i snitt per kamp (ett flere enn Smith etter 12), syv seirer/åtte tap – redningsprosent 89,6.

Hvorfor?

Svarene fra Steffen Søberg på spørsmål om hvorfor han ikke har vært (helt) til å kjenne igjen fra foregående sesonger og VM-oppvisningene i Minsk i mai, mot Sverige (1-2), Tsjekkia (0-1) og Canada (2-3):

– Jeg har ikke hatt keepertrener mye i år. (Stefan) Lahde har vært der (på Jordal) en gang, to dager. Han signerte for Wien også (Vienna Capitals). Men vi fikk en veldig tøff start på sesongen også.szc5ca6f

– Lahde var bare «på» meg. Han er mye av grunnen til at jeg har vært såpass stabil de to siste årene. Det er annerledes når du ikke har keepertrener, jeg blir overlatt til meg selv. Det har vært mindre (spesialtrening Lahde) enn det har vært. Men han kommer i slutten av måneden.

Sa Steffen Søberg (bildet over: 2-3 for Canada i VM).

For egen del må jeg si at det er merkelig at Norges største keepertalent (internasjonalt gjennombrudd i junior-VM, draftet av NHL-klubben Washington Capitals) ikke blir fulgt opp av egen keepertrener.

Alt tilsier jo at det er nøkkelen til suksess, og årsaken til nedtur – uten.

Canada, av alle, har nylig besluttet å hyre inn og dra på studiebesøk til svenske keepertrenere for å få orden på egen keeper-rekruttering.

Finland startet med bevisst keeperskolering med et kobbel dedikerte (keeper)trenere for 20 år siden, og er antakelig verdens beste keepernasjon. Sverige begynte med det samme noen år senere, på begynnelsen av 2000-tallet, da de innså at de ikke lenger var en såkalt keepernasjon – og nå er Sverige det igjen (Henrik Lundqvist, New York Rangers – bildet).9e13c790e0c4469bb1c0-752

Vålerenga er skakkjørt økonomisk. Kanskje har de ikke råd til lenger å betale Stefan Lahde for å gjøre Steffen Søberg god og enda bedre. Jeg vet ikke hva ishockeyforbundet har gjort med Søberg-saken, annet enn at landslagstrener Roy Johansen selvsagt har en keepertrener på plass her i Stavanger.

Noe – mer – burde uansett gjøres, av hensyn til Steffen Søberg og keeperspørsmålet på ishockeylandslaget. Det er i og for seg nå åpent, og det gjør jo ikke noe om Ruben Smith i ettermiddag – mot Danmark – viser at han er god nok til å frata Søberg plassen som 3. keeper.

Slik det ser ut nå.

Men det er selvsagt dumt at kampen om den i utgangspunktet ikke er rettferdig: Søberg uten livsviktig keepertrener, Ruben Smith med.

Hva mener du? (Volden, Søberg, Haugen på bildet)sz2c076b

PS! Lars Haugen slapp inn fire mål og ble byttet ut åtte minutter før slutt da hans Dinamo Minsk tapte 3-6 for Admiral fra Vladivostok i KHL i går, fredag. Redningsprosent: 85,7 (28 skudd/4 baklengs).

 

Hockeyens Martin Ødegaard?

(STAVANGER) Hvis Martin Ødegaard (15) er den nye Messi, skal du lete lenge og godt for å finne den nye Sidney Crosby i norsk ishockey.

Bjørn «Botta» Skaare (død), Espen «Shampo» Knutsen (bildet under), Patrick Thoresen og Mats Zuccarello.

De tre første slo gjennom i veldig ung alder, Zuccarello blomstret litt senere enn dem. Men ingen var en ny Messi, og ingen ble eller er en verdensstjerne i ishockey – slik Martin Ødegaard ifølge ekspertene kan bli det i fotballverden.szb276f7

Botta fikk én kamp i verdens beste liga, NHL, for Detroit Red Wings på slutten av 1970-tallet, etter å ha dominert og blitt gjenstand for stor oppmerksomhet i Norge lenge før han var ute av tenårene. Jeg mener å huske at jeg tok t-banen fra Manglerud til Ensjø for å se ham spille for Furuset som 15-åring (Botta, altså – jeg var tre år yngre).

Botta (bildet) var innom svenske Färjestad, der han bokstavelig talt tok pusten av lagkameratene ved å demonstrere enestående kondisjon og treningsiver. Senere i karrieren ble han stjerne i østerrikske Klagenfurt, og – av alle steder – i Bergen for Djerv.skaare-01-jpg198311--634

Shampo intervjuet jeg da han var 13 år gammel, som følge av at jeg – som skrivende for magasinet Hockey – var på jakt etter norsk ishockeys største talent da (for 29 år siden). Svaret fra insiderne var Espen Knutsen, Vålerenga/Jordal Amfi.

Kort tid senere fikk jeg gleden av å være treneren hans på Oslo kretslag, da det spilte en turnering her i Stavanger, faktisk. Tre år etter det: junior-VM (U20) i Anchorage, Alaska (jeg var såkalt hjelpetrener). Shampo var bare 16 år, men lett å få øye på i kamp mot motstandere fra Sovjet, USA, Sverige og Finland, for eksempel Jeremy Roenick, Mike Modano, Teemu Selänne og Alexander Mogilny – og Mats Sundin, så vidt jeg husker.

Shampo var kanskje den beste spilleren i den svenske toppserien, Elitserien, for 14-15 år siden, og en hit på den gang NHL-nye Columbus Blue Jackets. Men han ble ingen ny Wayne Gretzky eller Mario Lemieux, datidens Sidney Crosby (27) – som har vært dominant i NHL siden debuten (i NHL) for ni år siden.

Patrick Thoresen (bildet) debuterte 15 år gammel i den norske toppserien, og som sønn av faren sin – Stavanger-trener Petter Thoresen (53) – spilte og opptrådte han med en modenhet som ingen før ham, eller siden.bs106720-jpgishockey-190

Patrick Thoresen slo seg sensasjonelt inn i Edmonton Oilers, gjorde suksess i sveitsiske Lugano, delvis i Philadelphia Flyers – og har hatt enorm suksess i russiske KHL, i det siste for SKA St. Petersburg sammen med en rekke andre verdensstjerner.

Men han ble ingen ny Messi, eller Sidney Crosby eller Steven Stamkos eller Henrik Zetterberg eller…

Mats Zuccarellos (27) karriere er rent ut sagt et eventyr, om den lille som mot nær alle odds har klart å ta en plass i New York Rangers i NHL. Ikke uten viss motgang. Men Zucca har vist vilje utover det makeløse. Forrige sesong var han Manhattan-klubbens beste målpoengjeger.

Slå den!

I sluttspillet, inkludert Stanley Cup-finalen, var han en av Rangers tre-fire beste spillere.

Nær uslåelig!zucca02-jpgnew-york--658(1)

Størrelsen er den samme, men han blir ingen ny Messi. Han kan kanskje bli en ny Martin St. Louis (39), en bitte litt høyere lagkamerat av ham i Rangers – en late bloomer som nyter enorm respekt i NHL og ishockeyverden.

Men, ingen Crosby.

Jeg spurte litt rundt omkring med hensyn til spørsmålet «hvem er norsk ishockeys svar på fotballens Martin Ødegaard?». Det vil si, fins det norske spillere på samme alder (15) som noen med inngående kjennskap og kunnskap om norsk ishockey kan si dette om: Her er norsk ishockeys Martin Ødegaard!

Nei, det gjør det ikke.

Det skal være en i Lørenskog, en i Vålerenga og en i svenske HV 71. Tre 15-16 åringer som er gode og talentfulle og med fremtiden foran seg, som det heter. Jeg nevner ikke navn. Det er som du forstår, i denne sammenhengen, ikke nødvendig.

I utgangspunktet kan det synes litt rart. Norsk ishockey er jo bedre enn norsk fotball, hvis man ser til VM-prestasjoner og nå – denne sesongen – Stavanger og Vålerengas resultater i Champions Hockey League.frv3416-jpgminsk-hvi-173

Nåja, nå Norge mot Frankrike, første kamp i 4-nasjoners her i Stavanger. Jeg gleder meg til å se hjemmefavoritt og debutant Mathias Trettenes – kun 20 år gammel – Ken André Olimb (best i VM i mai), Christian Dahl-Andersen (34, god nok for VM i mai neste år?) og evig unge Mats Trygg (38, bildet), en av VMs beste backer i kvartfinale-VM 2008 og still going strong.

Blant andre.

Følg med, på hockeybloggen, fra Stavanger.