Shampo må snu trenden i kveld

Espen Shampo Knutsen (43) må sørge for at hans Vålerenga klarer å feste grep på Storhamar på Jordal Amfi i kveld – for å få et lite overtak foran et eventuelt oppgjør mot Hamar-klubben i sluttspillet.

Vålerenga ledet 3-0 i kamper over Storhamar i NM-semifinalen forrige sesong, da kampbildet snudde – i favør Storhamar. Seriemesteren ble satt på plass av lag nummer seks i grunnserien, tre kamper på rad.szb276f7

Vålerenga gikk til finalen om kongepokalen mot Stavanger Oilers med 2-1 seier i kamp nummer syv på Jordal Amfi 2. april. Det var så vidt båten bar for Espen Knutsen og Vålerenga.

Den gang.

Det har den ikke gjort denne sesongen.

Hverken i serien generelt eller mot Storhamar spesielt.

Vålerenga ledet 2-0 på hjemmebane i seriepremieren 11. september, før det glapp fullstendig og Storhamar på litt uforståelig vis vant 4-2. Christian Larriveé scoret tre mål, to av dem i overtallsspill. Siden har Vålerenga hentet blant andre Brian Ihnacak, som har peiset inn mål og – for all del – lagt lekre målgivende pasninger.

17 mål og 44 målgivende pasninger på 35 kamper sier det meste: toppscorer i Get-ligaen. Larriveé på 4. plass i målpoengligaen puster ham i nakken: 18 mål og 39 pasninger på 36 kamper.

Ihnacak – som jeg spådde ville pøse inn 30 mål på 44 kamper i denne hockeybloggen – har imidlertid ikke hjulpet Vålerenga all verden, sett til tabellen. Først og fremst fordi de andre utespillerne ikke har nådd Ihnacak til støvelskaftene, Vålerengas alle landslagsbacker har sviktet rundt keeper Steffen Søberg (bildet under) – og fordi Søberg har vært langt fra sitt tidligere jeg.

88,6 i redningsprosent og 2,89 i snitt innslupne mål. Det er langt fra bra. Det er for dårlig.1d-9437-jpgskien-201-87

Til sammenlikning har Storhamars tidvis svake, tidvis sterke, keeper Andrew Engelage 92,3 i redningsprosent og et snitt på 2,25 innslupne mål per kamp (siste ifølge TV2-Wikestad på Twitter: Daniel Jørgensen i kveld). Tallene fra keeperstatistikken speiler lagenes innbyrdes styrkeforhold ganske presist. Det samme gjelder for resultatene denne sesongen.

Storhamar har vunnet tre av fire kamper mot Vålerenga – 4-2, 3-1 og 4-2 – Vålerengas seier 3-2 kom i spilleforlengelse 15. november på Jordal Amfi.

Vålerenga må, enda en gang i et Jordal Amfi fylt til randen av tilskuere, må – minst – kopiere den i kveld. Oppskriften burde være enkel for Shampo: Unngå utvisninger, backene på skyfle unna returene fra Søberg og Vålerenga må score i overtallsspill.

Det siste er de veldig gode til, de to første punktene har det vært verre med.

Pål Johnsen (bildet) og Storhamar?82c9v402-jpghamar-20-500(1)

Keeper Daniel Jørgensen må stå mot en ventet åpningskanonade (takk til TV2-Wikestad for «no Engelage»), Larriveé må bruke kreftene der han er best – foran Vålerenga-keeper Søberg – og for å fullføre spåmanntaktene: Storhamar må score et par mål i overtallsspill.

I alle fall ett, for å vinne den siste seriekampen mellom Vålerenga og Storhamar foran sluttspillet.