Storhamar har tapt – hvis de ikke vinner i kveld

(HAMAR) Pål Johnsen (39) og hans Storhamar har tapt kampen om kongepokalen hvis de ikke vinner den andre finalekampen på hjemmebane i kveld.

82c9v402-jpghamar-20-500(1)

SUPERVETERAN: Storhamars Pål Johnsen (39).

Regjerende norgesmester og seriemester Stavanger Oilers har vunnet 10 kamper på rad i NM-sluttspillet, inkludert den første som ble annullert i semifinaleserien mot Vålerenga. Trener Petter Thoresens (53) gjennomgående solide mannskap kan vinne sin fjerde kongepokal på rad (den femte siden 2010), og vil gjøre det – hvis ikke Storhamar vinner sin ellevte kamp i NM-sluttspillet 2014/15.

Foran et «mætt fjøs» i Hamar OL-Amfi (6000?) har Johnsen & co den historiske statistikken på sin side. Storhamar, som vant NM-tittelen i ishockey siste gang 2008, har ifølge klubbens hjemmeside dragons.no aldri tapt en sluttspillserie for Stavanger Oilers: Fire seirer i henholdsvis semifinalen 2004, semifinalen 2007, kvartfinalen 2008 og kvartfinalen 2009.

4-2 i best av syv serien for seks år siden var en liten overraskelse.

Storhamar hadde havnet i økonomisk bakrus, mens Stavanger endelig hadde begynt å få grep om det ene og det andre – ikke minst det sportslige. Nå har Hamar-klubben ved hjelp av et stort knippe ildsjeler fått orden på økonomien og hockeyfeberen ved Mjøsa (ved Hamar vel å merke, ikke Lillehammer) har nådd 90-tallets høyder.

Det er den – den nye entusiasmen og selvtilliten – som kan få Storhamar tilbake på rett spor i kveld. I den første finalekampen i Stavanger havnet serietoeren i et blindspor fra start. Det er ikke godt å si hva det skyldtes; kanskje var det snakk om overdreven respekt, kanskje hadde det sneket seg inn en selvtilfredshet («gøy, vi er i finalen») som ikke matchet kravet til å være «på» – mot Stavanger.

Som med vaktbikkja Petter Thoresen sjelden, eller aldri, er «av».

FRUSTRERT: Stavanger-trener Petter Thoresen raser mot at Roy Johansen ikke har tatt ut Christian Dahl-Andersen til landskampene på hans hjemmebane 7. og 9. februar. Foto: Geir Olsen, VG

PÅ HUGGET: Stavanger-trener Petter Thoresen.

 

Litt som da Storhamar tapte 1-5 for Stavanger i serien i Hamar OL-Amfi i midten av januar. Hjemmelaget var høyt oppe, Stavanger på jakt etter revansj for et par stusslige kamper og resultater. Storhamar var ikke til å kjenne igjen fra overkjørsler av blant andre Vålerenga ved juletider. Stavanger var det; tunge og tøffe og effektive foran Andrew Engelage i Storhamars mål.

Det må Storhamar sørge for å stoppe i kveld: Stavangers vi går rett på mål-taktikk. Aller helst bør de sørge for å bite seg fast rundt Stavanger-keeper Ruben Smith. Det er der Storhamar er mest, med målpoengkonge Christian Larrivée som erke-typisk eksempel, når de er som best.

Andre Storhamar-spillere som må vise seg fra sine beste sider: Mads Hansen (etter to måneder skadefravær), Eirik Skadsdammen, Joakim Jensen, Patrik Bäärnhielm, Linus Johansson, Jacob Berglund, Erik de la Rose og Luke Moffatt; veteraner og målscorere.

Og superveteranen Pål Johnsen, i rekke med Mads Hansen og «Årets nykommer» Martin Gran: Storhamar kan trenge Magic.

image-jpgtekst-fra-e-675

HOCKEY-HULKEN: Stavangers Petter Røste Fossen.

Fordi Stavanger i utgangspunktet har enda flere spillere av den kaliberen som her er nevnt ved navns nevnelser: Kristian Forsberg, Josh Soares, Mathias Trettenes, Dan Kissel, Tommy Kristiansen, Jean-Michel Daoust, Christian Hanson, Henrik Solberg, Nick Plastino, Petter Røste Fossen… og så videre.

Keeperne Ruben Smith/Andrew Engelage er jevnbyrdige.

Smith er for øvrig også forfatter av en blogg – her er den.

Storhamar bør også ha litt flaks, i den forstand at dommerne «ser» flere forseelser fra gjestenes side enn fra hjemmelagets. Storhamar er gode i overtallsspill. På den annen side slår ingen Stavanger i undertallsspill (de har fått anledning til å øve mye fordi dommerne «gjerne» peker på en Stavanger-spiller og utvisningsboksen i samme øyeblikk).

Ettersom en del av sportsjournalistikken går ut på å tippe, tipper jeg at Storhamar utlikner til 1-1 i finaleserien. Går ikke tipset inn, er jeg redd Hamar kan slutte å drømme om gullfeiring om cirka ti dager.

0-2 i kamper vil helt sikkert bli 0-3 i Stavanger fredag.

ta459db8

THORESEN JUNIOR: Patrick Thoresen (31) ble matchvinner i sjette og syvende kamp i KHL-semifinalen for St. Petersburg.

Og da kan Storhamars russiske trener Alexander Smirnov begynne å snakke om SKA St. Petersburgs og eks-Storhamar spiller Patrick Thoresens (sønn av faren sin) snuoperasjon fra 0-3 til 4-3 i KHL-semifinalen så mye han bare vil. Ingen vil tro eller høre på ham. Stavanger Oilers lar så å si aldri en slik ledelse glippe, hverken i en enkelt kamp eller i en kampserie best av syv.

Derfor tror jeg også Storhamar bør score det første målet i kveld, onsdag, og gjerne 2-0 og 3-0 (i alle fall 3-1) – for liksom å være trygg på at de kan utlikne enda en gang, til 2-2 på hjemmebane igjen søndag.

For spenningen, underholdningen og publikums del, håper jeg det skjer.

En NM-finale mellom sesongens to desidert beste lag bør ikke være over allerede til helgen eller begynnelsen av neste uke – nesten tre uker før VM starter.