Kan tape syv VM-kamper og miste neste OL

(OSTRAVA) Norge kan tape alle syv kampene VM-grunnspillet og rykke ned. Da vil OL om tre år i Sør-Korea henge i en tynn tråd.

bs15709-jpgsverige-s-50

KVARTFINALE-MORO: Kaptein OIe-Kristian Tollefsen ledet hockeygutta i 17. maitog foran Norges kvartfinale mot Russland i 2012.

Hockeygutta er klar for A-VM nummer ti på rad, men har falt én plassering – til 10. plass – på verdensrankingen siden mesterskapet i fjor, få poeng foran Hviterussland og Frankrike på 11. og 12. plass.
Rykker de enda én plass ned etter mesterskapet her i Tsjekkia, vil de fortsatt få fordelen av å spille siste OL-kvalifiseringsrunde på hjemmebane neste sesong: Tre grupper av fire nasjoner, gruppevinnerne klare for OL 2018.
To plasseringer ned vil imidlertid medføre tre OL-kvalifiseringskamper på bortebane, mot blant andre en antatt bedre – høyere ranket – motstander på hjemmebane.
Trener Roy Johansens «hockeygutta» slo Danmark i avgjørende kvalifiseringskamp på Jordal Amfi og fikk spille OL i Vancouver 2010 for første gang siden 1994, da Norge ble «kvalifisert» som vertsnasjon.

b90d3e50c3ca487c87e4-260

OL NUMMER TO PÅ RAD: Ishockeylandslaget måtte gjennom en kvalifisering for å komme til Vancouver-OL, men var direkte kvalifisert til Sotsji-turneringen (bildet) i fjor.

I fjor var de direkte kvalifisert til Sotsji, ranket topp 9 (inkludert Russland som vertsnasjon) etter ranking-poeng fra to VM-kvartfinaler: 2011 og 2012. Nå er Sør-Korea, som ikke er i A-VM, allerede OL-kvalifisert som vertsnasjon.
Det betyr at lagene ranket 9, 10 og 11 etter VM får hjemmebanefordel i OL-kvalifiseringen.
Mye står med andre ord på spill foran ishockeylandslagets vanskeligste VM-gruppespill på lenge. Målsettingen er som vanlig kvartfinale, men etter de fire første kampene – mot Russland, USA, Finland og Slovakia – kan de tre siste alle bli kamper for unngå degradering til 1. divisjon, også kalt B-VM.

Her kan du forøvrig lese mye om Russlands nye stjerneskudd, Artemi Panarin – lagkamerat med Patrick Thoresen i SKA St. Petersburg.

Slovenia har NHL-stjernen Anze Kopitar, to ganger Stanley Cup-vinner med Los Angeles Kings, omtrent like god og guffen for Ole-Kristian Tollefsen & co som Frankrikes Nikola Karabatic for Norges håndballandslag.
Danmark er klar for sitt 13. A-VM på rad og er alltid en lei nøtt, selv om Norge som regel slår dem i «finalekamper». Hviterussland opplever blåmandag etter VM-kvartfinalejubel på hjemmebane i fjor, men har aldri vært en ønskemotstander for hockeygutta – som på sin side nå bør være bedre sammenliknet med VM-laget 2014.

bs17941-jpgishockey--724

NØKKELSPILLERE: Patrick Thoresen og Ole-Kristian Tollefsen.

Patrick Thoresen (31) og kaptein Tollefsen (31) er tilbake.

Mats Rosseli Olsen (24) var også skadet i fjor. Han kommer fra en veldig sterk sesong i svenske Frölunda.
Med ett unntak – Vålerenga-keeper Steffen Søberg (21) – er det grunn til å tro at Norges fem beste i Minsk-VM vil være like gode denne gangen: Backbauta Jonas Holøs (27), Tyskland-proff og «motor» Ken André Olimb (26), storebror og artist Mathis Olimb (29) og back-veteran Mats Trygg (38).

Slik var min vurdering for ett år siden (saken i VG i sin helhet):

MINSK (VG) Back-bauta Jonas Holøs (26) spilte desidert mest av alle spillerne på alle 16 VM-lagene – og var Norges suverent beste spiller.
1) Jonas Holøs (26), back (Lokomotiv Jaroslavl) – avsluttet VM med å spille over 34 minutter, 12 minutter mer enn spilleren med mest spilletid hos motstanderen Canada. Ikke under en halv time – halve kampen – i noen av turneringens syv kamper. Kort og godt en jernmann, eller «maskin» som lagkameratene – med beundrende tone i røsten – omtaler den 180 centimeter høye og 95 kilo tunge svært bevegelige «sarpingen».

frv5968-jpgminsk-hvi-552

BEDRE PÅ LANDSLAGET? Steffen Søberg har i likhet med resten av spillerne på hans klubblag, Vålerenga, hatt en svak 2014/15-sesong. I fjor storspilte han blant annet mot Sverige i VM i Minsk.

2) Steffen Søberg (20), keeper (Vålerenga) – slo gjennom i U18-VM for tre år siden og ble hentet til Canada for å utvikles til NHL-keeper for Washington Capitals. Fikk hjemlengsel og gikk fra moderklubben Manglerud Star til Vålerenga. VM-debuten mot Sverige (1-2) fantastisk og oppfølgeren mot Tsjekkia (0-1) likeså. Avslutningen mot Canada (2-3) fikk ekspertene til å snakke om Søberg og NHL i samme setning igjen.

3) Ken André Olimb (25), løper (Düsseldorf) – full pakke og hel ved. Play-maker og arbeidsmaur. Nær alle karakteristikker passer, i ishockeysammenheng, «lille» Olimb (179 cm/80 kg). Gjennombrudd i 2011-VM med straffemål i kvartfinalen. I skyggen av storebror Mathis likevel, til nå. Ett mål og fire målgivende pasninger, pluss 3 på isen ved mål forlengs/baklengs (best sammen med Mathis) og ingen utvisninger.

4) Mathis Olimb (28), løper (Frölunda) – mest spilletid av alle løper-spillerne. 19.09 i snitt per kamp på tross av 12 utvisningsminutter. Er verd alle: Syv målgivende pasninger og ett mål. Det vil si involvert i halvparten av alle Norges mål (16). Pasningen til Mads Hansens 2-1 mot Canada identisk lik den til Anders Bastiansens 3-0 mot Italia. «Sleip som en ål», kalte Danmarks svenske trener – treffende – Manglerud Star-oppfostrede Olimb. Har også godt skudd. Kunne brukt det oftere.

frv3416-jpgminsk-hvi-173

TRYGG OG GOD: Mats Trygg (38) VM-debuterte i 1997. Fredag er Lørenskog-backen klar mot Russland.

5) Mats Trygg (37), back (Lørenskog) – VM-debuterte i 1997, altså for 17 år siden, og er klar for et par til selv om han fyller 38 år om ti dager. Etter en halv mannsalder (14 år) som utenlandsproff vet han hva som skal til når det gjelder trening og livsførsel for å holde godt internasjonalt nivå. Skadet flere ganger i vinter, siste i kneet under OL. Men, vær trygg på at han alltid kommer tilbake. Nest mest spilletid (snitt 23.09 per kamp) og to mål i Minsk.

Tilbake til 2015, foran VM-premieren mot Russland 1. mai klokken 20.15:

Lars Volden (22), rett fra suksess for svenske Rögle, og Lars Haugen (28), ute etter revansj fra i fjor, er keepertrener Pekka Alcéns sterkeste målvakt-duo noen gang.
Det kan ende med første kvartfinale siden 2012 (2-5 for senere gullvinner Russland), og den beste muligheten for å komme til OL for tredje gang på rad.

Vålerengas Steffen Søberg er fortsatt en slags joker, som i Minsk i fjor, etter en heller middelmådig klubbsesong.

PS! 12 nasjoner deltar i OL-turneringen hvert fjerde år. 16 i A-VM hvert år. Norge tapte 2-4 for Russland i sin andre kamp i grunnspillet 2012, etter 1-3 mot Sverige i premieren i Globen.

Storhamar har tapt – hvis de ikke vinner i kveld

(HAMAR) Pål Johnsen (39) og hans Storhamar har tapt kampen om kongepokalen hvis de ikke vinner den andre finalekampen på hjemmebane i kveld.

82c9v402-jpghamar-20-500(1)

SUPERVETERAN: Storhamars Pål Johnsen (39).

Regjerende norgesmester og seriemester Stavanger Oilers har vunnet 10 kamper på rad i NM-sluttspillet, inkludert den første som ble annullert i semifinaleserien mot Vålerenga. Trener Petter Thoresens (53) gjennomgående solide mannskap kan vinne sin fjerde kongepokal på rad (den femte siden 2010), og vil gjøre det – hvis ikke Storhamar vinner sin ellevte kamp i NM-sluttspillet 2014/15.

Foran et «mætt fjøs» i Hamar OL-Amfi (6000?) har Johnsen & co den historiske statistikken på sin side. Storhamar, som vant NM-tittelen i ishockey siste gang 2008, har ifølge klubbens hjemmeside dragons.no aldri tapt en sluttspillserie for Stavanger Oilers: Fire seirer i henholdsvis semifinalen 2004, semifinalen 2007, kvartfinalen 2008 og kvartfinalen 2009.

4-2 i best av syv serien for seks år siden var en liten overraskelse.

Storhamar hadde havnet i økonomisk bakrus, mens Stavanger endelig hadde begynt å få grep om det ene og det andre – ikke minst det sportslige. Nå har Hamar-klubben ved hjelp av et stort knippe ildsjeler fått orden på økonomien og hockeyfeberen ved Mjøsa (ved Hamar vel å merke, ikke Lillehammer) har nådd 90-tallets høyder.

Det er den – den nye entusiasmen og selvtilliten – som kan få Storhamar tilbake på rett spor i kveld. I den første finalekampen i Stavanger havnet serietoeren i et blindspor fra start. Det er ikke godt å si hva det skyldtes; kanskje var det snakk om overdreven respekt, kanskje hadde det sneket seg inn en selvtilfredshet («gøy, vi er i finalen») som ikke matchet kravet til å være «på» – mot Stavanger.

Som med vaktbikkja Petter Thoresen sjelden, eller aldri, er «av».

FRUSTRERT: Stavanger-trener Petter Thoresen raser mot at Roy Johansen ikke har tatt ut Christian Dahl-Andersen til landskampene på hans hjemmebane 7. og 9. februar. Foto: Geir Olsen, VG

PÅ HUGGET: Stavanger-trener Petter Thoresen.

 

Litt som da Storhamar tapte 1-5 for Stavanger i serien i Hamar OL-Amfi i midten av januar. Hjemmelaget var høyt oppe, Stavanger på jakt etter revansj for et par stusslige kamper og resultater. Storhamar var ikke til å kjenne igjen fra overkjørsler av blant andre Vålerenga ved juletider. Stavanger var det; tunge og tøffe og effektive foran Andrew Engelage i Storhamars mål.

Det må Storhamar sørge for å stoppe i kveld: Stavangers vi går rett på mål-taktikk. Aller helst bør de sørge for å bite seg fast rundt Stavanger-keeper Ruben Smith. Det er der Storhamar er mest, med målpoengkonge Christian Larrivée som erke-typisk eksempel, når de er som best.

Andre Storhamar-spillere som må vise seg fra sine beste sider: Mads Hansen (etter to måneder skadefravær), Eirik Skadsdammen, Joakim Jensen, Patrik Bäärnhielm, Linus Johansson, Jacob Berglund, Erik de la Rose og Luke Moffatt; veteraner og målscorere.

Og superveteranen Pål Johnsen, i rekke med Mads Hansen og «Årets nykommer» Martin Gran: Storhamar kan trenge Magic.

image-jpgtekst-fra-e-675

HOCKEY-HULKEN: Stavangers Petter Røste Fossen.

Fordi Stavanger i utgangspunktet har enda flere spillere av den kaliberen som her er nevnt ved navns nevnelser: Kristian Forsberg, Josh Soares, Mathias Trettenes, Dan Kissel, Tommy Kristiansen, Jean-Michel Daoust, Christian Hanson, Henrik Solberg, Nick Plastino, Petter Røste Fossen… og så videre.

Keeperne Ruben Smith/Andrew Engelage er jevnbyrdige.

Smith er for øvrig også forfatter av en blogg – her er den.

Storhamar bør også ha litt flaks, i den forstand at dommerne «ser» flere forseelser fra gjestenes side enn fra hjemmelagets. Storhamar er gode i overtallsspill. På den annen side slår ingen Stavanger i undertallsspill (de har fått anledning til å øve mye fordi dommerne «gjerne» peker på en Stavanger-spiller og utvisningsboksen i samme øyeblikk).

Ettersom en del av sportsjournalistikken går ut på å tippe, tipper jeg at Storhamar utlikner til 1-1 i finaleserien. Går ikke tipset inn, er jeg redd Hamar kan slutte å drømme om gullfeiring om cirka ti dager.

0-2 i kamper vil helt sikkert bli 0-3 i Stavanger fredag.

ta459db8

THORESEN JUNIOR: Patrick Thoresen (31) ble matchvinner i sjette og syvende kamp i KHL-semifinalen for St. Petersburg.

Og da kan Storhamars russiske trener Alexander Smirnov begynne å snakke om SKA St. Petersburgs og eks-Storhamar spiller Patrick Thoresens (sønn av faren sin) snuoperasjon fra 0-3 til 4-3 i KHL-semifinalen så mye han bare vil. Ingen vil tro eller høre på ham. Stavanger Oilers lar så å si aldri en slik ledelse glippe, hverken i en enkelt kamp eller i en kampserie best av syv.

Derfor tror jeg også Storhamar bør score det første målet i kveld, onsdag, og gjerne 2-0 og 3-0 (i alle fall 3-1) – for liksom å være trygg på at de kan utlikne enda en gang, til 2-2 på hjemmebane igjen søndag.

For spenningen, underholdningen og publikums del, håper jeg det skjer.

En NM-finale mellom sesongens to desidert beste lag bør ikke være over allerede til helgen eller begynnelsen av neste uke – nesten tre uker før VM starter.