Du husker dårlig, Shampo

(OSTRAVA) Espen Shampo Knutsen (43) kan ikke huske sist han så Norge spille så dårlig som mot Russland i VM-premieren fredag. Min mening er at Roy Johansens «hockeygutta» har spilt og sett enda dårligere ut flere ganger de siste VM-turneringene.

bs11116-jpg4-nm-fina-836

MAX-EKSPERT: Vålerenga-trener Espen Shampo Knutsen (43).

 

Russland var litt heldig da skuddet fra Ilja Kovaltsjuk føk inn bak Lars Volden – via bukselåret til Vadim Sjipasjov – allerede i tredje spilleminutt.
I overtallsspill med Andreas Martinsen i utvisningsboksen for interference.

 

Deretter var regjerende verdensmester Russland veldig gode, og Norge – det har Shampo rett i – ganske dårlige. Men ikke historisk dårlige, som Shampo mente da han fra TV-kanalen Max sitt VM-studio sa at han det var det dårligste han kunne huske å ha sett.

Når det gjelder Norge.

bs106720-jpgishockey-190

SCORET TO: Patrick Thoresen scoret Norges mål mot Russland i VM-premieren fredag.

Før jeg begrunner hvorfor Shampo må ha dårlig hukommelse, vil jeg gjenta at Russland var veldig, veldig gode.

Patrick Thoresen påpekte i pressesonen etter 2-6 (0-4, 2-2, 0-0) at hans tidligere klubbkamerater (7) fra SKA St. Petersburg gjorde «småfeil», men det er ingen tvil om at Artemi Panarin (23), forrige VMs beste målpoengjeger Viktor Tikhonov (27) og Jevgenji Dadonov (26) – for eksempel – spilte med en intensitet og kraft og presisjon (klikk-klakk fra kølleblad til kølleblad) som det ikke er ofte du ser, i alle fall ikke på VMs første dag.
Så til Shampos korttidshukommelse.

 

VM 2011 i Kosice og Bratislava: Norge hadde et antatt dårlig lag, men startet 30. april med å slå Sverige for første gang i VM (5-4 etter straffeslagskonkurranse; Per-Åge Skrøder og Mathis Olimb).

Tre dager senere ledet de 2-0 over USA etter første periode, etter mål av Ken André Olimb og Anders Bastiansen.

Etter 0-0 i 2. periode, gikk det fullstendig galt i den siste.

Det lå riktig nok i luften. USA dominerte og vant til slutt skuddstatistikken 49-15 (Sverige-helt Lars Haugen i mål) – men Norge tapte 3. periode 0-4 (2 mål i USA-overtallsspill).

Fire baklengsmål i løpet av 17 minutter.
Russland vant skuddstatistikken med 15-1 i første periode fredag, amerikanerne vant den 18-3 i siste periode i Kosice 2. mai for fire år siden.

norgehockey14-jpgkos-122

KOMMER TIL VM: Marius Holtet har ikke spilt på halvannet år på grunn av hjernerystelse. Men han kommer til VM etter invitasjon fra landslagssjef Roy Johansen og hockeygutta.

Norge gikk for øvrig til kvartfinalen mot senere gullvinner Finland, etter 5-0 over Østerrike, 3-2 over Sveits, 2-3 for Canada og 5-2 over Frankrike (4 mål av Marius Holtet, Norge savner nok hans spisskompetanse – avslutningsskuddet – nå).

 

I VM i Stockholm for to år siden tapte Norge 1-7 for Canada. Resultatmessig ikke så ille. Men kanadierne fikk peise på som om de var russere i 1. periode: Fire mål på 13 minutter.

Ken André Olimb reduserte (1-5) halvveis.

 

Tsjekkia sto senere i turneringen i veien for Norge-avansement til kvartfinalen. Og det gjorde de virkelig, skulle det vise seg. Tre mål på 10 minutter i 1. periode, 7-0 til tsjekkerne til slutt. Skudd mot Lars Haugen og Lars Volden (de «delte» på keeperjobben): 36 mot halvparten for Norge (17).

Lik totalen mot Russland i 2015-VM: 36-19.

Norge – med Mats Zuccarello, Patrick Thoresen, Ole-Kristian Tollefsen, Jonas Holøs, Mathis Olimb, Kristian Forsberg, Andreas Martinsen, Kenna Olimb, Alexander Bonsaksen (alle unntatt Zucca med nå) slo turneringens senere gullvinner Tsjekkia 3-2 (Jaromir Jagr scoret begge) i det innledende gruppespillet i Tyskland-VM 2010 (et par måneder etter OL).

MEN: Tapte 1-12 for Canada tre dager senere.

0-7 i midtperioden, syv i baken på 16 minutter.
Det var veldig dårlig. Mye dårligere enn 0-4 de første 20 minuttene mot Kovaltsjuk & co fredag.

bs13580-jpgdet-norsk-383

TRE Å VELGE MELLOM: Norges keepere i VM er (fra venstre) Lars Volden, Steffen Søberg og Lars Haugen – som antkelig starter mot USA i Ostrava lørdag kveld klokken 20.15.

 

Det var også 0-5 for Latvia etter det for fem år siden. Alle fem målene – til latvierne – i løpet av 18 minutter de siste 20 minuttene.

Jeg kan bare minnes ett VM/OL uten store Norge-flauser a la russer-flausen på arbeidernes dag her i stålbyen Ostrava, helt øst mot grensen til Polen.

Det er 2012-VM i Stockholm.

Da fløt alt, så å si fra start til mål – som var 2-5 (1-2, 1-0 (Patrick Thoresen), 0-3 for Russland i kvartfinalen.

Men man skal heller ikke, i den anledning, glemme at Russland – som vant VM-gull (6-2 over Slovakia i finalen) – skjøt 45 skudd mot Lars Haugen, mot Norges 21 mot Semjon Varlamov.

Det er ikke godt å vite hva som venter i kveld, lørdag, mot USA (bortsett fra at de er kjappe på jerna, som det het en gang).

Amerikanerne slo forrige års VM-finalist 5-1 fredag. Noen mener at Finland «like godt» kunne vunnet, hvis lagene hadde byttet keeper. Finland stilte med Pekka Rinne – en av «verdens beste» fra NHL-laget Nashville Predators – mellom stengene, USA med 21-åringen Connor Hellebuyck fra AHL-laget St. Johns Ice Caps.

Lars Volden er mitt valg i mål for Norge mot USA i kveld.

Han spilte seg ikke ut av rollen som 1. keeper mot Russland. På den annen side er det keepertrener Pekka Alcén som bestemmer hvem som skal starte i mål for hockeygutta i VM-kamp nummer to. Med tanke på at kamp nummer tre er mot Finland om to dager, tipper jeg han velger Lars Haugen nå – og Volden igjen mot finnene.

Antakelsen på bakgrunn av hva jeg kan huske med hensyn til keeperbragder av Haugen og Volden.