Høyere, tyngre, eldre – og mye bedre?

OSTRAVA (VG) Finland tapte med fire mål for USA i VM-premieren, Norge bare med ett for amerikanerne i sin andre kamp. Men la deg ikke lure av det foran Norge-Finland i kveld.

PS! USA slo Russland 4-2 i ettermiddag (det siste i tomt russisk mål).

– Jeg er helt enig med Haugen. Finland er et av de mest gufne lagene, sa Mathis Olimb (29) til meg her i CEZ Arena i Ostrava i formiddag – åtte timer før Norge-Finland.

bs106720-jpgishockey-190

NORGES ENER: Patrick Thoresen har scoret to mål i VM og er hockeyguttas desidert beste spiller.

Etter 1-2 mot USA lørdag pratet jeg med keeper Lars Haugen (28) om neste kamp. Han sa at Finland «er en av de få motstanderne som ikke undervurderer oss».

– De tar oss alltid på alvor, sa Haugen.

Han spilte hele VM-kvartfinalen i Bratislava mot Finland i 2011-VM. Den endte 1-4. I Sotsji-OL i februar i fjor slapp han inn et par kjappe og totalt tre, før han ble byttet ut til fordel for Lars Volden (22) foran 2. periode.

Volden slapp også inn tre. Han starter i kveld.

Kampen endte 1-6.

Den var en nedtur for Norge, etter en brukbar OL-start mot Canada.

Hockeygutta har ikke bare opplevd å få bank av finnene. Mathis Olimb minnes med glede at Norge knep ett poeng – etter tap i spilleforlengelse – mot Teemu Selänne & co i Halifax for syv år siden.

Da gikk hockeygutta til kvartfinalen for første gang, som følge av god resultatflyt i de andre kampene.

Men det er et faktum at Finland er ranket som nummer to i verden, bak Sverige, og at det er en såkalt ishockeynasjon.

bs13580-jpgdet-norsk-383

NORGES TRE VM-KEEPERE: Lars Volden (f.v), Steffen Søberg og Lars Haugen.

Norge er ranket som nummer 10.

Finnene «produserer» spillere – særlig keepere – til verdens beste liga, NHL, i et faderlig tempo. Aleksander Barkov (19), han med den lange «Zuccarello-kølla» (veldig lang) debuterte allerede for Florida Panthers forrige sesong. Listen over finske spillere som er blitt kalt og kan kalles verdensstjerner, er lang.

Tall fra VM-troppene til Finland og Norge i dette VM:

De finske spillerne er i snitt ett år eldre enn de norske (28/27), de er to centimeter høyere (185/183) og veier to kilo mer (89/97).

Eldre, høyere og tyngre.

På spørsmål om de også er «mye bedre», svarer Mathis Olimb at de i hvert fall er favoritter.

– Det må vi gi dem. Men jeg føler at vi har en god sjanse. Vi fikk selvtillit med kampen mot USA, sier han.

bs36642-jpgbratislav-67

PÅ VI MOT NY KVART? Landslagskaptein Ole-Kristian Tollefsen og landslagssjef Roy Johansen foran VM-kvartfinalen i Bratislava for fire år siden.

Stavanger Oilers-løperen Mathias Trettenes (21) får sin VM-debut i kveld. Jeg synes han burde fått den mot USA. Han sier imidlertid at «vi må score drittmål» mot Finland. Det betyr at Norge må slenge pucken mot Pekka Rinne (Nashville Predators, NHL) i håp om at den spretter og stusser og gjør seg «vrang» – og lurer seg inn bak ham.

Ikke noe fjongt spill i kveld, med andre ord. Trettenes & co må bore nesa inn der det er vondest å bore den, rundt og i stolpene ved Rinne.

Jeg er på den annen side redd det ikke vil være nok. Finland er mye bedre enn Norge, og Norge er kraftig årelatt de siste årene. Det preger Roy Johansens VM-utgave 2015. Etter VM i fjor sa Per-Åge Skrøder (36) og Mads Hansen (36) takk for seg. Fra laget som (overraskende) gikk til kvartfinale i Kosice/Bratislava 2011, er åtte løper-spillere borte.

Blant andre Marius Holtet (hodeskade), Peter Lorentzen (landslaget, nei takk), Lars Erik Spets (supergod da, men så forsvant formen) og Tommy Kristiansen (skulder-skadet).

I tillegg ser det ikke ut til at norsk ishockey – det vil si klubbene – klarer å få frem ypene som fortsatt holder landslaget flytende: Patrick Thoresen-typene.

lia1917-jpgsochi-rus-813

HENGER GODT MED: Mats Trygg (38) fikk seg en smell i kneet under Sotsji-OL, men kom kjapt tilbake i spill. Han er fortsatt med. Her blir han tatt hånd om av Norges mangeårige landslagslege Ole Fosse. (PS! Legg merke til skjorten; det var det mange som gjorde)

Morten Ask (35 den 14. mai) holder fortsatt koken. Ære være ham for det, men det er et svakhetstegn. Ask burde ideelt sett spilt i 4. rekken, nå er han god nok som senter mellom Norges to beste – Thoresen og Mathis Olimb – i 1. rekken.

For å svartmale ytterligere og underbygge «mistanken» om at det blir snakk om å unngå nedrykk i år også, fyller Mats Trygg 39 år den 1. juni. Han er fortsatt en av Norges tre beste backer: Jonas Holøs, Ole-Kristian Tollefsen, Trygg.

Men burde ikke vært det.

Nå kan det virke – etter kampen mot USA – som om Mattias Nørstebø (19) er (mer enn) moden for A-VM. Men på backsiden er Roy Johansens VM-tropp antakelig tynnest blant mesterskapets 16 deltakende nasjoner.

Jonas Holøs 28.06 i snitt-spilletid etter to kamper – mot to av VMs beste lag – er en bekreftelse på det.

bs13098-jpgishockey--706

SAVNET: Per-Åge Skrøder (36, i midten) ga seg på landslaget i fjor. Han er savnet blant Mathis Olimb (t.v) og Patrick Thoresen.

10 av totalt 25 spillere kommer fra Get-ligaen, den norske toppserien. Det er minst fem for mange. Fem kommer fra Vålerenga, som endte på 6. plass i serien og var katastrofalt dårlig denne sesongen. Det er minst tre for mange.

I sum, som det pleier å hete, betyr det helt nøkternt sett at Norge vil tape for Finland i kveld og for Slovakia onsdag. Da er eventuelt håpet om kvartfinale i Praha 14. mai ute. Det som da gjenstår er tre kamper for å unngå sisteplass i gruppen, og nedrykk: Slovenia fredag, Danmark lørdag og Hviterussland tirsdag.

Med seier over Finland, blir det en annen skål. Om enn ikke for kvartfinale, så i alle fall for at det fortsatt kan bli det – og at sannsynligheten for nedrykk er betydelig mindre.