Et kongerike for en målscorer

OSTRAVA (VG) Norge er akkurat nå VMs bunnlag. Men ikke fordi Roy Johansens «hockeygutta» har for dårligere keepere og slipper inn for mange mål.

Hockeygutta makter ikke å skyte pucken i mål.

De har skutt 62 ganger. Tre scoringer gir uttellingsprosenten 4,84. Bare Tyskland er dårligere av alle VMs 16 lag: 3,28.

492803037-jpgchicago-158

SLOVENIAS STJERNESPILLER: Anze Kopitar (t.h) fra Los Angeles Kings venter Norge fredag klokken 16.15.

Russland er best i Norges Ostrava-gruppe med 14,77, mens Sverige og Canada topper i VMs Praha-gruppe med henholdsvis 19,61 og 19,30 prosent skudd/mål-uttelling.

For å ta det første først, nemlig fortsatt håp om kvartfinale-kampen mot Slovenia i kveld, onsdag, klokken 20.15: Ingenting tyder på at Norge skal vinne den. Det meste peker i retning tre kamper for å overleve i A-VM og unngå nedrykk til 1. divisjon (B-VM): Slovenia fredag, Danmark lørdag og Hviterussland tirsdag.

Fordi:

Norge (uten Patrick Thoresen og Ole-Kristian Tollefsen) tapte 2-5 for Slovakia i VM i Minsk 14. mai i fjor. Alexander Bonsaksen utliknet ti 1-1, Morten Ask til 2-2. Slovakia scoret to i siste periode. Lars Haugen reddet 28 skudd, Jonas Holøs spilte 31.15 minutter!

I 2009-VM i Zürich reduserte Anders Bastiansen til 1-2 og Vålerenga-backen Lars Erik Lund utliknet til 2-2. Begge målene i power play (overtallsspill). Ladislav Nagy ble matchvinner drøyt to minutter inn i spilleforlengelsen. Norge startet for øvrig det mesterskapet med å tape 0-5 for Finland.
I 2008-VM gikk Norge til kvartfinale for første gang, blant annet etter uavgjort etter ordinær tid (tap i spilleforlengelsen) mot Finland i gruppespillet (4 grupper/3 kamper). De tapte imidlertid 1-5 for Slovakia. Mathis Olimb reduserte til 1-3, etter målgivende pasning fra Anders Bastiansen.

Her og nå:

2014-01-11t050619z-8-800

HET PÅ GRØTEN: Sidney Crosby og hans Canada har scoret 22 mål på tre kamper i VM.

Ishockeylandslaget – i Ostravas VM-gruppe B – er like dårlig som Latvia i Prahas VM-gruppe A fordi det så å si er vaksinert mot å skyte pucken forbi motstandernes keepere.

Tre mål på 180 minutter er bekreftelsen på at Norge i nær alle ledd mangler en typisk målscorer – en måltyv a la Per-Åge Skrøder (36).

Skrøder – tidene mestscorende utenlandske spiller i den svenske toppserien – sa takk for seg etter VM i Minsk i fjor. Landslagssjef Roy Johansen (55) legger ikke skjul på at han savner ham. Heller ikke på at han savner Mads Hansen (36). Han ga seg samtidig som romkamerat Skrøder. Hansen var ingen typisk målscorer, men han ga Norge bedre offensivt trykk – enn nå.

Samme sak med Marius Holtet (30, ute med hodeskade). Han var i tillegg en målscorer, for Norge.

Patrick Thoresen (9 skudd i VM) er en typisk målscorer, i den forstand at han bare – ved pur viljestyrke og enorm smartness – skal ha den j… pucken inn i mål. Johansen skulle gjerne sett at han hadde flere spillere med Patrick Thoresens alle styrker og kvaliteter.
Det har han strengt tatt ikke.

Han har Mathis Olimb (29). Men han er ingen målscorer (9 skudd i VM). Han er en veldig god playmaker, en pasningslegger av rang. En sleiping, som dessverre – for ofte – prøver å spille enda en (lekker) pasning, i stedet for å skyte pucken i mål.
Han har det som skal til. Skuddet hans er mer enn godt nok, men han vil stå for forarbeidet til målene. Mathis Olimb har stått for forarbeidet til alle Norges mål i VM. Det pleier han (nesten) alltid å gjøre. Patrick Thoresen river seg helt sikkert ofte i luggen i ren forbannelse over at rekkekamerat Olimb ikke sender pucken mot mål oftere.

Jeg synes imidlertid – selvmotsigelse – han kan få lov til å fortsette med det, for å si det slik.

Norge ville vært enda mye mer tannløst uten Mathis Olimbs aldri sviktende lyst til å dyrke sin spisskompetanse.

norgehockey14-jpgkos-122

SAVNET: Marius Holtet, typisk målscorer for Norge (4 mot Frankrike 2011).

Det er alle de andre som må «steppe opp», som det heter på hockeyspråket.

Først og fremst 2. rekken med Ken André Olimb (8 skudd i VM), Andreas Martinsen og Mats Rosseli Olsen. Jeg kan ikke huske sist lillebror Olimb var dårlig i et VM, men så langt – i Ostrava – har han ikke fått det til å stemme.

Rekken «hans» var i utakt fra start, og har ikke funnet den – god-foten – siden.

På den annen side er det greit å minne om at ingen av de tre – på dette nivået – peker seg ut som typiske målscorere.
Ken André Olimb scoret 13 mål på 51 kamper i grunnserien i tyske DEL denne sesongen, Martinsen 18 på 50. De spilte sammen – en «suksess» – i Düsseldorf.

Rosseli Olsen spilte ikke VM i fjor på grunn av en hofteskade.

Han spilte bra for Frölunda denne sesongen, men scoret bare syv mål på 40 kamper i grunnserien i svenske SHL.

Rekken med Kristian Forsberg, Anders Bastiansen og VM-debutant Mathias Trettenes (21) er stødig.

Defensivt.

Bastiansen har historisk sett gjort god nytte rundt, spesielt bak, motstanderens mål i VM. Hittil har han ikke kommet så langt. Forsberg har et godt skudd, men er sjelden i posisjon til å avfyre det.

Trettenes burde etter min mening spilt allerede fra første kamp, mot Russland. Han fikk først slippe til i kamp tre mot Finland. Hvis han hadde vært varmere i trøya, kunne forventningene til ham – offensivt – vært høyere med tanke på kveldens «må vinne»-oppgjør.
Altså, der har du tegninga. Landslaget er nærmeste kjemisk rent for «snipere» som Slovakias Marian Gaborik (litt tøff sammenlikning, men dog) og Tomas Tatar (Detroit Red Wings, NHL). Og et lite knippe til.

New York Rangers v Arizona Coyotes

GLEM HAM: Mats Zuccarello, New York Rangers.

Niklas Roest, Andreas Stene, Martin Røymark, Robin Dahlstrøm og Jonas Djupvik Løvlie – alle fem aktuelle for tre plasser i 4. rekken – burde ideelt sett hatt potensiale til å putte en og annen puck i mål.
Men det har de knapt.
Problemet er at alternativene, til disse, ikke fins.

Bortsett fra Mats Zuccarello. Men å tenke på det, er å drømme seg bort. Han har ikke spilt VM for Norge siden 2010 og kommer ikke til å gjøre det med det første, hverken i A eller B-VM.