Keeper-Søberg må redde Vålerenga i premieren

HAMAR (VG) Steffen Søberg (22) må redde flere skudd enn han gjorde forrige sesong, hvis hans Vålerenga skal unngå brutal bank i seriepremieren mot Storhamar i Hamar OL-Amfi fredag kveld.

Først et lite PS!

ishockey-3periode232-132

TILBAKE: Morten Ask var i sommer på vei til tsjekkisk klubbhockey. Fredag kveld spiller han back for Vålerenga mot Storhamar i seriepremieren.

Morten Ask (35) er tilbake i Vålerengas lagoppstilling, som back. For et par dager siden trente landslagsveteranen med Vålerengas juniorlag, kontraktsløs. Nå er han der trener Espen Shampo Knutsen (43) ville ha ham allerede forrige sesong: på backplass.

Shampos Vålerenga er Norges historisk sett mestvinnende klubb. Sesongen 2014/15 var derfor en kraftig nedtur. 6. plass i serien endte med 5. plass fordi Frisk Asker hadde brukt en ikke spilleberettiget spiller og ble straffet med poengtrekk etter sesongslutt.

I NM-semifinalen mot Stavanger ble også tallet fem etter utenomsportslig surr. En Vålerenga-protest – var pucken inne, var den ikke inne? – resulterte i omkamp.

Vålerenga tapte den også, og til slutt fem på rad. Istedenfor fire, for å si det slik.

Steffen Søbergs redningsprosent i NM-sluttspillet var 91,6. Ikke så verst. Men Storhamar-keeper Andrew Engelage og Stavanger-keeper Ruben Smith var relativt mye bedre med henholdsvis 92,7 og 91,8.

I grunnserien var statistikken enda verre, i Søbergs disfavør. Den viser at han rent ut sagt var dårlig. Med 89,2 i redningsprosent endte han på 8. plass i den såkalte keeperstatistikken. Syv keepere var med andre ord bedre enn Søberg.

Engelages redningsprosent i grunnserien: 92,7. Smiths: 91,4.

frv5968-jpgminsk-hvi-552

VM 2014: Steffen Søberg (22) reddet Vålerenga til seriemesterskap som tenåring og var veldig god i VM i Hviterussland i mai 2014.

Søberg og Vålerenga, Vålerenga og Søberg, tåler ikke en slik sesong til. Vålerengas lag er på langt nær så bra som det var forrige sesong.

På papiret.

Han må med andre ord redde mye mer nå enn da. Søberg må opptre like solid og suverent som sesongene før katastrofesesongen.

Da reddet han Vålerenga til to seriemesterskap.

Det vil si slik han gjorde mot Sverige, Tsjekkia og Canada i Minsk-VM for halvannet år siden.

På tilnærmet instinkt.

Steffen Søberg er en slags autodidakt. I unge år i Manglerud Star og på Norges juniorlandslag nær selvlært, med fantastisk «ballfølelse». Aggressiv, med perfekt millimeter-timing. Når han er god. Det motsatte når han ikke er det (passiv og med dårlig timing).

Det inntraff forrige sesong.

Han stolte ikke på medspillerne rundt seg, og det kunne se ut som han begynte å «tenke».

Det så ikke bra ut. Han slapp inn «merkelige mål».

bs01188-jpg7-og-avgj-312

VIKTIG FOR SHAMPO: Erik Follestad Johansen (t.h) må sørge for at keeper Steffen Søberg finner tilbake til vinnerstilen i Vålerengas mål.

Nå sies det at Søberg, i motsetning til for ett år siden, har fått tettere oppfølging av keepertrener Stefan Lahde.  Og at han skal få det. Det kan redde Vålerenga fra en ny nedtur, et enda dypere fall enn det klubben opplevde forrige sesong.

Men hva med Vålerengas 2. keeper, vil du kanskje spørre?

Det er Glenn Jensen. Han syntes godt i sesong én av TV2s «Iskrigerne». Jeg er redd han ikke vil være til stor hjelp hvis Søberg skulle trenge hjelp og avlastning.

PS! Tidligere landslagskeeper (VM 2011) Robert Hestmann starter i mål for Storhamar.