Stavanger lever farlig

Gulltrener Petter Thoresens skadeskutte Stavanger Oilers må klare å konsentrere seg om det ene og ikke tenke på det andre mot Sparta i Dnb Arena torsdag kveld.

1) De ikke er bedre enn Sparta.

2) 16-dels finalen i Champions Hockey League mot Eisbären Berlin om seks dager.

ta02b1ab

HEKTISK: Stavanger-keeper Ruben Smith kan få mye å gjøre de neste seks dagene, mot Sparta, Manglerud Star og Eisbären Berlin.

Stavanger var nær ved å stå for en sensasjon forrige sesong: Avansement fra det innledende gruppespillet til sluttspillet i Champions Hockey League, CHL.

Stavanger vant den norske Getligaen etter 45 seriekamper og NM-sluttspillet om kongepokalen etter finaleseier over Hamar-klubben Storhamar.

Etter seirer over tsjekkiske Ocelari Trinec og finske KalPa Kuopio i CHLs gruppespill i august og begynnelsen av september i år, er Stavanger klar for 16-delsfinalen mot tyske Eisbären Berlin. Bortekamp førstkommende tirsdag, returkamp i Stavanger 6. oktober.

Før tirsdagens tur til gedigne O2 Arena – dit 13 000 gjerne kommer for å se populære Eisbären – skal Stavanger møte Sarpsborg-klubben Sparta i kveld, torsdag, og Manglerud Star borte søndag.

Stavanger serieåpnet med å slå Frisk i spilleforlengelse på bortebane. Altså så vidt det var.

Stavanger spilte omtrent like dårlig i den kampen som Storhamar i sin seriepremiere mot Vålerenga på hjemmebane. Hamar-klubben er også klar for 16-delsfinalen i Champions Hockey League etter sensasjonelle seiere over Sparta Praha og Geneve-Servette.

ishockey-3periode232-132

TILBAKE SOM BACK: Morten Ask (35) storspilte da hans Vålerenga slo Storhamar i seriepremien. I kveld, torsdag, møter de erkerival Lørenskog.

Mot nederlagsdømte Vålerenga, foran 5000 tilskuere i Hamar OL-Amfi, opptrådte VGs gullfavoritt Storhamar påfallende tannløst, avventende, passivt og feigt. Vålerengas holdning og innstilling var den stikk motsatte; disiplinert, oppofrende, aggressivt og klokt. Espen Shampo Knutsens vant fortjent, og kunne godt vunnet med større resultatmargin.

Det var som om Storhamar-spillerne plutselig hadde glemt hvordan og med hvilke virkemidler de hadde slått «de europeiske topplagene» i Champions Hockey League, og at de ikke kunne droppe dette og ty mer lettvinte løsninger mot den sultne underdogen fra Oslo.

Samme tankegods ble til en plage for Stavanger i Askerhallen, der Frisk-spillerne entret isen med én tanke i hodet: «Fyttirakker’n så deilig det ville være å klå fiffen fra oljebyen».

Det var den sultne underdogen fra Asker nær ved å gjøre.

Vålerenga opplevde noe liknende forrige sesong. Espen Shampo Knutsens seiersvante gutter var ikke levnet mange sjanser i Champions Hockey League, men la ned en voldsom innsats, og ikke minst taktisk disiplin, som kunne ha gitt svenske Färjestad, sveitsiske Zürich og østerrikske Wien en skikkelig nesestyver.

(I den hjemlige serien og NM-sluttspillet var det lengre mellom høydepunktene for Vålerenga sesongen 2014/15).

De velrenommerte utlendingene kom da stort sett til start med en innstilling tilsvarende den som preget Storhamar og Stavanger i den norske serieåpningen mot Vålerenga og Frisk forrige uke.

bs10673-jpgstavanger-185

SEIERSVANT: Stavanger Oilers feirer enda et NM-gull.

Stavanger-spillerne er den fullt ut bevisst, og de snakker helt sikkert om at de ikke må gå i den fellen mot Sparta torsdag kveld. Men de kan risikere å gjøre det igjen, fordi veldig mange har gjort det før dem.

Det er en historie som gjentar seg hver dag i ishockey: Vilje slår alt.

For Stavangers er det imidlertid ikke bare denne formen for undervurdering – og egen overvurdering – som kan spille dem et puss og nytt poeng-tap.

Klubben omsetter for 100 millioner i året og har markeds-inntekter på omtrent halvparten (47 millioner), men laget er tynnere besatt med hensyn til bredde og topp foran denne sesongen sammenliknet med den forrige.

Nå er i tillegg aggressive og pålitelige Stian Høygård og landslagsveteran Kristian Forsberg skadet. Begge antakelig ute noen uker. For de som ikke vet det, er Forsberg en nøkkelspiller – en slags kjerne – i Stavanger-maskinen.

Som altså vil komme til å fuske.

petter5-jpgstavanger-895

MYE Å TENKE PÅ: Stavanger-trener Petter Thoresen.

Fordi spillerne en gang i mellom – på isen – vil «håpe» at de kan slippe å ta i så mye som de strengt tatt må, og fordi de rutinerte må erstattes med unge og uerfarne spillere, og måltyven Dan Kissel etter all sannsynlighet vil bli matchet enda hardere av trener Petter Thoresen enn han er vant til.

Med andre ord.

Stavanger kan tape i kveld, de kan tape noen kamper på rad i ny og ne senere i den norske toppserien. Men slå favoritt Eisbären Berlin, slik Storhamar kan slå Red Bull Salzburg i sin 16-delsfinale, fordi det er «lettere» å gjøre det riktige og handle i henhold til vedtatt kampplan mot en antatt bedre motstander.

Dét vil Sparta spille på og lagets trener, Lenny Eriksson, bruke for alt det er verd før og under kampen i kveld.

Det er slik Roy Johansens landslag nå og da slår såkalt store ishockeynasjoner i VM.  

ISHOCKEYSESONGEN 2008/09

MYE PAPIRARBEID: Stavanger-manager Pål Higson.

Stavanger-trener Petter Thoresen kommer til å slippe et par tenåringer og 20-åringer utpå isen torsdag kveld: NHL-draftede Rudolfs Balcers (18) debuterte i CHL for ett år siden. Simen Talge (17) får sin A-lagsdebut i kveld.

Stavanger, som ikke har fylt opp utlendingskvoten på syv spillere, er på jakt etter en ny utenlandsk spiller til erstatning for allround-spesialistene Høygård og Forsberg. Men før manager Pål Higson finner ham, vil det gå enda en stund til han blir spilleklar. Arbeidstillatelse og slikt tar sin tid. Den tiden kan komme til å føles ekstra lang for Oilers-fansen.

 

 

 

 

 

Keeper-Søberg må redde Vålerenga i premieren

HAMAR (VG) Steffen Søberg (22) må redde flere skudd enn han gjorde forrige sesong, hvis hans Vålerenga skal unngå brutal bank i seriepremieren mot Storhamar i Hamar OL-Amfi fredag kveld.

Først et lite PS!

ishockey-3periode232-132

TILBAKE: Morten Ask var i sommer på vei til tsjekkisk klubbhockey. Fredag kveld spiller han back for Vålerenga mot Storhamar i seriepremieren.

Morten Ask (35) er tilbake i Vålerengas lagoppstilling, som back. For et par dager siden trente landslagsveteranen med Vålerengas juniorlag, kontraktsløs. Nå er han der trener Espen Shampo Knutsen (43) ville ha ham allerede forrige sesong: på backplass.

Shampos Vålerenga er Norges historisk sett mestvinnende klubb. Sesongen 2014/15 var derfor en kraftig nedtur. 6. plass i serien endte med 5. plass fordi Frisk Asker hadde brukt en ikke spilleberettiget spiller og ble straffet med poengtrekk etter sesongslutt.

I NM-semifinalen mot Stavanger ble også tallet fem etter utenomsportslig surr. En Vålerenga-protest – var pucken inne, var den ikke inne? – resulterte i omkamp.

Vålerenga tapte den også, og til slutt fem på rad. Istedenfor fire, for å si det slik.

Steffen Søbergs redningsprosent i NM-sluttspillet var 91,6. Ikke så verst. Men Storhamar-keeper Andrew Engelage og Stavanger-keeper Ruben Smith var relativt mye bedre med henholdsvis 92,7 og 91,8.

I grunnserien var statistikken enda verre, i Søbergs disfavør. Den viser at han rent ut sagt var dårlig. Med 89,2 i redningsprosent endte han på 8. plass i den såkalte keeperstatistikken. Syv keepere var med andre ord bedre enn Søberg.

Engelages redningsprosent i grunnserien: 92,7. Smiths: 91,4.

frv5968-jpgminsk-hvi-552

VM 2014: Steffen Søberg (22) reddet Vålerenga til seriemesterskap som tenåring og var veldig god i VM i Hviterussland i mai 2014.

Søberg og Vålerenga, Vålerenga og Søberg, tåler ikke en slik sesong til. Vålerengas lag er på langt nær så bra som det var forrige sesong.

På papiret.

Han må med andre ord redde mye mer nå enn da. Søberg må opptre like solid og suverent som sesongene før katastrofesesongen.

Da reddet han Vålerenga til to seriemesterskap.

Det vil si slik han gjorde mot Sverige, Tsjekkia og Canada i Minsk-VM for halvannet år siden.

På tilnærmet instinkt.

Steffen Søberg er en slags autodidakt. I unge år i Manglerud Star og på Norges juniorlandslag nær selvlært, med fantastisk «ballfølelse». Aggressiv, med perfekt millimeter-timing. Når han er god. Det motsatte når han ikke er det (passiv og med dårlig timing).

Det inntraff forrige sesong.

Han stolte ikke på medspillerne rundt seg, og det kunne se ut som han begynte å «tenke».

Det så ikke bra ut. Han slapp inn «merkelige mål».

bs01188-jpg7-og-avgj-312

VIKTIG FOR SHAMPO: Erik Follestad Johansen (t.h) må sørge for at keeper Steffen Søberg finner tilbake til vinnerstilen i Vålerengas mål.

Nå sies det at Søberg, i motsetning til for ett år siden, har fått tettere oppfølging av keepertrener Stefan Lahde.  Og at han skal få det. Det kan redde Vålerenga fra en ny nedtur, et enda dypere fall enn det klubben opplevde forrige sesong.

Men hva med Vålerengas 2. keeper, vil du kanskje spørre?

Det er Glenn Jensen. Han syntes godt i sesong én av TV2s «Iskrigerne». Jeg er redd han ikke vil være til stor hjelp hvis Søberg skulle trenge hjelp og avlastning.

PS! Tidligere landslagskeeper (VM 2011) Robert Hestmann starter i mål for Storhamar.