Stavangers Europa-sjanse er bedre enn Storhamars

Petter Thoresens Stavanger er i bedre stand til å ta seg til 8-delsfinalen i ishockeyens Europacup, Champions Hockey League, enn Storhamar – selv om Aleksander Smirnovs Hamar-lag har et mye bedre utgangspunkt foran returkampene i kveld.

De starter tirsdag 6. oktober klokken 19.00 i Dnb Arena i Stavanger og Hamar OL-Amfi  (snart CC Arena, ifølge Hamar Arbeiderblad)  i Hamar. Begge kampene vises på Viasat Sport.

petter5-jpgstavanger-895

CHL-SUKSESS? Trener Petter Thoresen (54) var nær ved å lede Stavanger Oilers fra grunnspillet til cupspillet i Champions Hockey League forrige sesong. Nå, med nytt CHL-format, står kampen i kveld om avansement til 8-delsfinalen.

Stavanger Oilers tapte 0-3 for Eisbären Berlin i 16-delsfinalens første kamp i Berlin for to uker siden. Petter Thoresen mente at «vi sto med lua i hånda i første periode».

Keeper Henrik Holm holdt imidlertid den regjerende serie og norgesmester inne i kampen.

Lenge.

Men så ble Berlin-spillerne bokstavelig talt litt for tunge å håndtere for Oilers, uten skadete Kristian Forsberg og Stian Høygård.

Det sprakk litt.

Stavangers delvis unge og urutinerte spillere (Simen Talge var god, men ikke hel tiden) maktet ikke å forstyrre hjemmelagets eminente 37 år gamle finske keeper Petri Vehanen (31 kamper for Viking 1998/99!); VM-løperspiller Mathias Trettenes fikk av gårde et par skudd, men ingen skygget Vehanens utsikt og ingen kom først på returene han ga (hvis han ga noen).

Berlin scoret to i overtallsspill. De kunne scoret flere. Stavanger Oilers fikk registrert 27 skudd på mål (Berlin 29). Det var ikke så mange av dem som var det, altså skikkelige skudd eller avslutninger.

Kort sagt: Stavanger Oilers var langt fra gode nok for avansement til 8-delsfinalen, i Mercedes Benz Arena (inntil nylig O2 Arena) i Berlin. Men det er lenge siden, i idrettssammenheng. Nå, to uker senere, likner Stavanger mer på seg selv enn da.

I alle fall slik jeg så dem mot Storhamar for en uke siden.

Ikke sprudlende.

Men tette og aggressive, og tunge (i positiv forstand). Dan Kissel og Rudolfs Balcers var gode i tospann, Andy Sertich scoret endelig og evig unge (wow!) Christian Dahl-Andersen rakk frem i tide – både her og der – slik han må for å være god (når han ikke er det, ja da ser du godt at han er for sent ute).

Christian Dahl-Andersen

STILL GOING: Stavangers Christian Dahl-Andersen er fortsatt målkåt.

– Vi var hundre prosent til stede i kampen. Da er vi gode. Det var utrolig deilig å slå tilbake i en såkalt 6-poengs kamp, etter at vi gjorde en dårlig figur og tapte for Stjernen, sa Christian Dahl-Andersen etter 2-1 over forrige sesongs dobbelte sølvvinner.

– Vi er tilbake der vi må være, med fysikken, taktisk gode og hard jobbing. Nå gleder vi oss til returkampen mot Berlin (16-delsfinalen i Champions Hockey League tirsdag). Da må vi kaste alle hemningene og gå offensivt ut for å stresse dem, tilføyde CDA.

Det tror jeg Stavanger kan klare. CDA & co kan klare å score fire mål flere enn Eisbären Berlin. Den avgjørende kampen i Dnb Arena kan, for eksempel, ende 5-1 i hjemmelagets favør. Det er ikke urealistisk. Da blir Stavanger det første norske laget som skal spille 8-delsfinale i Champions Hockey League.

Storhamar, da?

Seier 3-1 i Salzburg over Red Bull Salzburg for to uker siden er utvilsomt sterkt. Storhamar-keeper Oskar Östlund reddet 36 skudd, Jacob Berglund scoret det første i undertall, Christian Larrivée det andre i overtall og Alexander Reichenberg gjorde 3-1 da det gjensto tre minutter av ordinær spilletid.

Storhamar hadde flyt, og ikke minst fysisk og mentalt overskudd til å holde laget samlet over hele isen og slå ned bommen for Salzburgs iherdige offensiv – med en effektiv defensiv spilleplan.

82c9v402-jpghamar-20-500(1)

PÅ SIDELINJEN: Pål Johnsen (39) la etter forrige sesong og er blitt assistent for sjefstrener Aleksander Smirnov. Storhamar kunne trenge litt av hans Magic foran returkampen mot Salzburg i CHL tirsdag kveld i Hamar OL-Amfi.

I beste  Aleksander Smirnov-ånd.

Får Storhamar den over seg igjen, går Christian Larrivée & co videre til 8-delsfinalen. Da vil de ikke tillate Salzburg å score tre flere mål enn dem på hjemmebane (resultat for eksempel 0-3, 1-4, 2-5; totalt antall mål teller uavhengig av hjemme/borte)

Spørsmålet om de likevel kommer til å gjøre det, er berettiget.

Ikke på grunn av 1-2 for Stavanger for en uke siden. Mye mer på grunn av tap 0-5 for Sparta i Sarpsborg lørdag for tre dager siden. Storhamar har virket slitne og har vært plaget av skader (Scott Hotham) og sykdom (Christian Larrivée).

Det har syntes på isen. De har vært dårlige, i dobbelt forstand.

  1. plass i Get-ligaen med 9 poeng etter 7 kamper – tre seirer – vitner ikke om at Storhamar som lag er i solid stand. Klarer ikke backene Jimmy Andersson, Hotham (?), Erik de la Rose, Christian Bull osv å holde Red Bull på betryggende avstand fra keeper Oskar Östlund de første 10 til 15 – hmmm, 20 til 30 – minuttene, er jeg redd CHL-eventyret vil være over.

Enn så lenge tror jeg imidlertid ikke at det vil gå så galt. Noe mer med hjertet enn hjernen tipper jeg 3-4 som resultat.

Det vil si to norske lag i 8-delsfinalen i Champions Hockey League.