Sykt bra Frisk

 

For en måned siden ga jeg Frisk terningkast fem for sesongen så langt. Etter 5-1 over Vålerenga og god sjanse til å kapre 4. plassen før sluttspillet, må det bli en sekser.

Asker-laget har gått under radaren, på tross av en sesong – det vil si 35 kamper – uten særlige nedturer og formsvikt. 17 seirer i ordinær tid og fire seirer i spilleforlengelse, bekrefter og understreker stabilitet og gode strategier (kan også kalles spillesystemer).

Hvorfor har Frisk med nygammel trener Sune Bergmann ikke fått den oppmerksomhet laget antakelig hadde fortjent?

Hjemmepublikum har sviktet og med unntak av Aftenposten – Asker og Bærums beste venn – har riksmediene ikke akkurat valfartet til Askerhallen. Heller ikke til Stavanger eller Hamar eller Jordal Amfi når vi strengt tatt burde været en overraskelse – det vil si Frisk-seier – der.

Hvorfor?

Muligens fordi Frisk var et sørgelig skue forrige sesong.

Muligens fordi Askerhallen er et bedrøvelig sted å se og dekke ishockey.

Muligens fordi Frisk ikke har spillere egnet til å sette hjerter i brann.

Mikael Dokken scoret tre mot Vålerenga. Gøy for ham og Frisk. Men Mikael Dokken er ingen Chris Abbott eller Cam Abbott. Han er heller ikke Kyle McDonough eller Alan Butler (for dem som måtte ha levd så lenge at de husker ham).

Han er som alle de andre lengst fram hos Frisk: Hardt arbeidende, uten fiksfakserier og trylle-DNA.

De med ekstraordinære kvaliteter holder til i posisjoner litt lenger bak på banen, i form av backer og keeper.

Craig Schira er nummer to på Frisks interne målpoengliste med 14 mål og 15 målgivende pasninger. Tre backer er blant de syv beste på samme liste, og det sier veldig mye om deres viktighet og (høye) kvalitet.

Keeper Nicklas Dahlberg (27) fra svenske Örebro og Skellefteå ble allerede under det tradisjonelle pressetreffet i høst – før sesongstart – framhevet av Sune Bergmann som en som ville bli viktig for ham og Frisk.

Med 91,4 i redningsprosent er han eliteseriens tredje beste keeper bak Stavangers Ruben Smith og Vålerengas Steffen Søberg. Hvis du ikke er så opptatt av redningsprosent, er han nest best – og hvis du ser deg litt blind på hans siste duell mot Søberg søndag, er han best.

Og det – og backene – er antakelig også en viktig årsak til at Frisk ikke bør ignoreres foran sluttspillet.

I alle fall ikke hvis Sune Bergmanns gjeng holder stilen de siste ti kampene av seriespillet.

Første store test for å se om den tåler å være høyt oppe (etter seieren over Vålerenga): Lørenskog borte torsdag 24. februar.